Catalunya amenaça el compliment dels objectius de dèficit de les comunitats autònomes
La meta fiscal de les regions és que el saldo pressupostari negatiu sigui del 0,4%
- Les claus per al compliment seran el grau de desacceleració que provoqui Catalunya i l'actualització dels pagaments a compte
- Les comunitats que més probablement incompliran són Comunitat Valenciana, Extremadura i Múrcia
- En castellano: Cataluña amenaza el cumplimiento de los objetivos de déficit de las comunidades autónomas
La crisi catalana té infinitat de repercussions col·laterals. Una d'elles és el compliment dels objectius de dèficit de les comunitats autònomes, que tenen com a meta un desajust pressupostari del 0,4% del producte interior brut (PIB). L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) creu que aquest objectiu és factible, però s'ha complicat després de la incertesa al voltant de Catalunya.
En concret, des de l'organisme posen èmfasi en els lliuraments a compte de 2018. És a dir, els recursos de què disposaran les comunitats autònomes l'any que ve a través de les transferències des de l'Estat amb el model de finançament autonòmic, basat en la capacitat recaptatòria dels impostos cedits -50% de l'IVA i IRPF i impostos especials-. "Aplicant els lliuraments a comptes acordats al juliol, el compliment és factible per al conjunt del subsector", assenyalen des de l’AIReF.
En aquest escenari, 13 regions complirien l'objectiu, mentre que és improbable que es quedin per sota del 0,4% Comunitat Valenciana i Extremadura i molt improbablement, Múrcia, segons el supervisor fiscal, que està analitzant el xoc a Catalunya. Però la probabilitat es desploma a la banda del qual avalua com factibilitat -probabilitat de compliment- en funció de si es respecten els lliuraments a compte o si disminueixen a causa d'una correcció per la desacceleració econòmica. És a dir, per la revisió a la baixa del creixement per part de l'Executiu de Mariano Rajoy des del 2,6% fins al 2,3% recollida al Pla Pressupostari enviat a Brussel·les.
De fet, els economistes de l’AIReF estimen que el grau de probabilitat de compliment del dèficit podria baixar dràsticament si persisteix la crisi política a Catalunya i afecta l'economia real. Des del millor escenari possible per als pressupostos de les regions que llança un 57% de factibilitat, que inclou els lliuraments a comptes acordats al juliol, fins al 46% amb menor creixement per les turbulències polítiques. Si es revisen aquests recursos al mateix temps que el PIB, la probabilitat baixa al 41% en un escenari de solució al conflicte aquest any ja un 31% si prossegueix el 2018, amb el qual ja s'entraria en terreny que seria "improbable".
Finalment, amb una pròrroga dels pressupostos generals de l'Estat (PGE) de 2017, les comunitats autònomes tindrien menys recursos. Així, seria molt improbable que compleixin amb les seves metes fiscals, amb un 17% si hi ha solució ràpida per al conflicte català i el 12% si s'enquista. L'objectiu de les comunitats autònomes del 0,4% l'any que ve és clau perquè Espanya acabi amb el 2,2% previst, tot i que l’AIReF preveu entre dos i cinc dècimes de desviació per la crisi catalana. L'objectiu de l'administració central és que acabi amb un dèficit no major del 0,7%, mentre que el límit marcat per la Seguretat Social és de l'1,1% i per als ajuntaments del 0%, tot i que fonts del supervisor fiscal esperen que puguin tenir un superàvit que ajudi que el forat pressupostari no es desviï de la meta.