Catalunya prohibeix les reunions de més de 10 persones i farà proves a escoles i instituts

Es faran 500.000 PCR a escoles i instituts a partir del 15 de setembre

Per

Bolsamania | 24 ago, 2020

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat aquest dilluns una bateria de noves mesures per contenir l'expansió del coronavirus a Catalunya: a partir d'ara es prohibiran les reunions socials de més de 10 persones. "Aquestes mesures que prenem, i les que prendrem, no serviran per a res si no aconseguim aplanar la corba. Hem de ser capaços d'abaixar el ritme, de reduir les interaccions socials", ha dit. També ha anunciat que es faran proves a les escoles i instituts a partir del 15 de setembre.

El Govern ha pres aquesta decisió perquè actualment "el 70% dels contagis es deuen a reunions amb amics i familiars". A partir d'ara queden prohibides les trobades i reunions "tant a àmbit privat com el públic", tot i que la mesura no afectarà activitats laborals ni mitjans de transport públic.

El president Torra ha fet una crida als catalans perquè "redueixin la interacció social i compleixin estrictament les mesures" de seguretat aprovades, com ara mantenir una distància d'1,5 metres i l'ús obligatori de la màscara. "Hem de ser capaços d'aplanar la corba en aquestes tres setmanes que vénen", ha apuntat, i ha dit que Catalunya posarà en marxa una 'operació setembre' perquè "sí o sí aquest país ha de posar-se a treballar, i sí o sí que han d'obrir les escoles".

"Ens juguem en tres setmanes tot el que passarà a la tardor-hivern", ha advertit Torra, i ha recordat que es manté el tancament de l'oci nocturn i la prohibició de consumir alcohol i tabac a zones públiques. "Tornem a demanar a tothom un nou esforç", ha remarcat el president de la Generalitat, i ha demanat que les relacions socials es facin "dins del nostre nucli habitual, amb les persones amb qui tenim confiança, amb les quals convivim, i evitar els desplaçaments innecessaris".

Torra s'ha mostrat preocupat pel creixement dels contagis, i per això ha volgut llançar un "senyal d'alerta" davant d'una segona onada que "és diferent" perquè està afectant molt infants i joves. "Ningú, cap edat, no s'escapa d'aquest virus", ha dit, demanant de nou responsabilitat. I és que encara que "un 87% afirma que compleix les mesures d'aïllament", la veritat és que n'hi ha un 13% que no ho fa. Per això, la Generalitat demanarà també una "declaració d'autoresponsabilitat, de compromís, que es complirà l'aïllament i la quarantena", ha explicat Torra.

500.000 PCR A LES ESCOLES I INSTITUTS

Així mateix, el president de la Genetalitat ha posat especial accent en la necessitat que infants i adolescents tornin a classe, però amb seguretat. S'ha parlat molt d'aquest tema aquests últims dies, sobre si la tornada a l'escola serà o no presencial, en vista de l'augment dels contagis. I és que Catalunya ha registrat 1.788 nous positius durant les últimes 24 hores.

El Govern ha convocat aquest dimarts un Consell Executiu Extraordinari en el qual presentarà un pla sobre educació i salut, que concretarà el pla d'obertura de les escoles. Torra ja ha avançat que "a primària totes les classes seran amb ràtios de menys de 20 alumnes", mentre que en secundària i batxillerat les ràtios seran aquelles que siguin factibles.

A més, Catalunya posarà en marxa un pla de cribat a l'àmbit de l'educació. "Del 15 setembre al 15 novembre es faran 500.000 proves a escoles i instituts, per fer un cribat poblacional que ajudi a completar la informació sobre l'epidèmia i els contagis", ha ressaltat el president de Catalunya.

També ha explicat que "la màscara serà obligatòria a tot arreu per als majors de 12 anys" i, a zones de risc, per als majors de 6 anys. Sobre la tornada a l'escola, ha demanat al Govern de Pedro Sánchez "responsabilitat" i ha dit que la Generalitat farà el que li sigui possible "perquè hi hagi conciliació familiar".

Últimas noticias