Calviño pressiona els bancs per remunerar "adequadament" l'estalvi

La vicepresidenta primera ha subratllat el caràcter transitori de l'impost extraordinari a banca i energètiques

Per

Bolsamania | 19 jun, 2023

La vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital del govern espanyol, Nadia Calviño, ha assegurat que el sector financer hauria de pagar pels dipòsits dels seus clients i començar a remunerar l'estalvi.

“No tinc cap mena de dubte que el sector bancari espanyol ha de començar a transmetre la pujada dels tipus d'interès en benefici dels ciutadans espanyols. Cal començar a pagar adequadament pels estalvis”, ha assenyalat Calviño durant els Cursos d'Estiu de l'Associació de Periodistes d'Informació Econòmica (APIE), a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), a Santander. La vicepresidenta primera també ha assegurat que instarà la banca a començar aquest procés a la reunió amb les patronals bancàries el proper 29 de juny.

Així mateix, Calviño ha assenyalat que Espanya ha "respost bé com a societat" als "reptes" que ha plantejat la pandèmia i la guerra d'Ucraïna "sense perdre de vista els nostres objectius de mitjà termini i una sèrie de reformes que calien" després del que ha anomenat “una dècada perduda” després de les crisis financeres del 2008.

Segons la vicepresidenta primera, aquest procés de reformes està "pràcticament culminat" i està establint "les bases d'un model de creixement molt diferent a Espanya" en serveis "d'alt valor afegit" com la ciència. "És l'economia del futur en què el nostre país s'està posicionant amb una gran competitivitat a nivell europeu", ha subratllat.

“Aquests dies estem veient com els organismes internacionals públics i privades estan revisant a l'alça les previsions i estan per sobre de les del mateix govern. Les dades ens mostren, a més a més, el superàvit del balanç de pagaments per compte corrent i una capacitat de finançament respecte a la resta del món molt important, que contrasta amb les característiques històriques de l'economia espanyola”, ha afegit Calviño.

D'altra banda, Calviño s'ha pronunciat sobre la proposta de la ministra de Treball, Yolanda Díaz, de fer permanent l'impost extraordinari al sector bancari i energètic, tot recalcant-ne el caràcter “transitori”. La vicepresidenta primera ha assegurat que han jugat "un paper fonamental" per assegurar el "repartiment just de l'impacte de la guerra", que el seu efecte ha estat "positiu" i que altres països de l'ECOFIN han mostrat el seu interès a conèixer l'experiència espanyola per prendre mesures “similars”.

Calviño ha assegurat que "amb els beneficis que reporta la banca", no tindrà problemes a assumir aquests impostos. "Crec que hi ha capacitat de fer les dues coses: donar suport a les famílies del nostre país i continuar fent la seva funció de manera rendible", ha afegit. A més, la vicepresidenta primera ha recordat que està prevista una revisió d'aquests impostos per avaluar-ne la conveniència. "Hem actuat amb rigor i hem de seguir actuant amb responsabilitat", ha sentenciat.

La vicepresidenta primera també ha assenyalat que els fons Next Generation de la Unió Europea han permès impulsar una sèrie de projectes que sense ells “serien impensables”. “El PERTE VEC, per al cotxe elèctric i connectat; el PERTE Chip, perquè Espanya es posicioni com un dels països més atractius per a la inversió en semiconductors; el PERTE per a la salut d'avantguarda, per a l'hidrogen verd, per a la salut digital…”, ha enumerat.

Segons Calviño, aquests fons “ens permetran tenir una gran capacitat de transformació de cara a les properes dècades” i que Espanya ha d'aprofitar aquest moment per “culminar” el procés reformista de l'economia iniciat fa uns anys.

“La reforma laboral, la reforma de les pensions per garantir que seran dignes d'aquí a 20 i 40 anys, la reforma de la llei de ciència, d'empreses emergents, de canvi climàtic… podria estar una bona estona només enumerant les reformes que hem engegat i que ens han permès alinear el marc normatiu espanyol amb els més atractius del món i atreure la inversió i el talent al nostre país. Jo crec que l'esforç d'aquests darrers anys ja està rendint un resultat molt positiu i hem de seguir a la mateixa línia”, ha ressaltat.

CRÍTICA AL PP

En clau electoral, la vicepresidenta primera ha criticat directament el líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, a qui ha acusat de “voler tornar enrere” amb una proposta econòmica “que només planeja derogar mesures”.

“Així com la política econòmica del Govern és molt coneguda i fem allò que diem i diem el que fem. Hi ha un gran dubte sobre la política econòmica del govern liderat pel senyor Feijóo. No sabem quina és la seva visió de futur, sembla que només vol tornar enrere”, ha subratllat Calviño, que ha assegurat que “per primera vegada a la nostra història” Espanya està alineada “amb les recomanacions dels principals organismes internacionals”.

“No es tracta de derogar el camí que hem fet els últims anys, que el nostre país necessitava i que ha estat pactat amb Europa. Ara es tracta de donar tranquil·litat, calma i seguretat als mercats i recollir-ne els fruits”, ha afegit.

D'altra banda, Calviño ha subratllat que a Espanya "no li convé gens "tenir "governs negacionistes", en ser preguntada per la possibilitat de l'entrada de Vox al Govern. “El més greu no és que Vox negui la violència de gènere, el canvi climàtic... El més greu és que aquestes tesis siguin assumides pel PP, com ja ha passat amb Doñana”, ha sentenciat.

Segons Calviño, als populars no els servirà “la tècnica de l'estruç de ficar el cap sota terra”, ja que la situació requereix “agafar el toro per les banyes” i “prendre les mesures adequades perquè Espanya sigui un país líder en finançament verd, tecnològica sostenible, descarbonització de la indústria, etc.”, ha conclòs.

Últimas noticias