Calviño, optimista amb el PIB: confia a créixer més del 10% durant el tercer trimestre

Insta a tenir uns pressupostos generals "com més aviat millor" per donar resposta a la crisi

Per

Bolsamania | 31 ago, 2020

No només ja ha passat el pitjor, sinó que la recuperació és una realitat, encara que sigui en forma de V asimètrica. Així ho ha assegurat la vicepresidenta tercera del Govern i ministra d'Economia, Nadia Calviño, i manté la previsió d'un creixement de l'economia espanyola de més del 10% durant el tercer trimestre de l'any.

Calviño considera que l'economia viu una "recuperació progressiva i gradual", després d'una caiguda molt intensa, que va aconseguir mitigar-se. Assumeix, en canvi, que existeix "incertesa davant els rebrots" però que ja estava prevista a les projeccions de l'evolució del Producte Interior Brut (PIB) de 2020.

Reconeix així que són previsions "amb tota la cautela i prudència". "És fonamental controlar-los per seguir pel camí de la recuperació", ha resumit durant la seva intervenció en unes jornades sobre el sector financer organitzades per la Universitat Internacional Menéndez Pelayo, BBVA i la APIE.

La ministra d'Economia preveu, per tant, un "creixement molt intens", en aquest tercer trimestre, "superior al 10%". "Si es controlen els rebrots ens mantindrem a la senda de la recuperació, més robusta el 2021", ha insistit encara que alguns sectors, com el turisme, continuen sofrint.

Calviño ha assegurat que ja s'han recuperat als seus llocs de treball el 75% dels treballadors que han estat en Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) a conseqüència de l'epidèmia. "S'han destruït menys llocs de treball i la recuperació de l'ocupació està sent més forta que la recuperació econòmica", ha indicat en referència a crisis anteriors. En aquest sentit, ha apuntat més de 330.000 noves afiliacions al règim general la Seguretat Social durant el mes d'agost.

La vicepresidenta tercera assegura que s'han pres "mesures per protegir empreses, ocupació i ciutadans, sobretot els més vulnerables, la qual cosa ens ha permès afrontar una fase de resistència per afrontar una segona fase, de reactivació", que comportaran un important esforç fiscal per evitar una caiguda del PIB que podia haver arribat al 25% i haver destruït 3 milions d'ocupacions.

La següent fase serà "de rellançament" i comportarà la "mobilització de recursos i inversió". "Des del Govern estem treballant en un pla de recuperació, transformació i resiliència, centrant-nos en reformes dels dos pròxims anys per potenciar el creixement i la reactivació".

NOUS PRESSUPOSTOS

Calviño ha recalcat la necessitat d'uns nous Pressupostos Generals de l'Estat. "No sé si sóc optimista o pessimista. Sóc absolutament clara en dir que és funció de tots, apel·lo a la responsabilitat col·lectiva perquè, com més aviat millor, puguem tenir uns Pressupostos que ens permetin donar una resposta [a la crisi de la Covid-19] des del punt de vista sanitari, econòmic i social.

La ministra d'Economia ha apuntat durant les citades jornades que aquests pressupostos "adequats a la realitat actual" són necessaris per materialitzar la col·laboració públic privada i afrontar noves inversions. "Són un tema crucial" per mobilitzar "els recursos necessaris per a un creixement robust".

A preguntes dels mitjans, Calviño també ha hagut d'opinar sobre la privatització de Bankia, sense revelar nous passos a seguir, més enllà de recordar que el Govern vetlla per la defensa de l'estabilitat del sector financer i les necessitats dels contribuents.

Últimas noticias