Calviño assegura que l'economia espanyola ha començat a recuperar-se

Ha afegit que s'estudiarà la possibilitat de transformar els ERTO segons el model alemany

Per

Europa Press | 27 ago, 2020

L'economia d'Espanya ja ha començat a recuperar-se de l'impacte de la pandèmia de coronavirus, però de manera "irregular" ja que les indústries més afectades com el turisme i els restaurants trigaran més a tornar a una activitat normal, segons ha informat la ministra d'Assumptes Econòmics i Transició Digital, Nadia Calviño.

Calviño, en declaracions a Antena 3, ha insistit que la pandèmia va provocar una "caiguda intensa, però temporal" del PIB, que es va anar recuperant quan va acabar el període d'hibernació de l'economia espanyola.

"Hem tingut una evolució molt negativa durant el segon trimestre, però quan mirem els indicadors diaris i més recents veiem que la reactivació està en marxa. Des que va acabar el període d'hibernació, l'economia espanyola s'ha anat recuperant, és una recuperació irregular per sectors, però aquesta forma de V asimètrica és el que s'està produint", ha explicat. La vicepresidenta tercera ha afegit que cal continuar controlant els rebrots de Covid perquè la tendència es mantingui.

La reactivació també ha arribat al mercat laboral, que està "recuperant el seu dinamisme", segons Calviño, que ha avançat que les dades d'ocupació d'agost "han anat bastant bé".

La vicepresidenta ha subratllat que els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) han estat un mecanisme "molt útil" tant durant la fase més dura de la pandèmia com en la fase actual, i ha indicat que tres de cada quatre treballadors que estaven en ERTO ja s'han reincorporat al mercat laboral.

Quant a si s'estan pagant els ERTO, la ministra d'Assumptes Econòmics ha subratllat que s'està fent un enorme esforç i que l'objectiu és que "tothom" que hi té dret "els cobri".

TRANSFORMAR ELS ERTO

En aquest sentit, i atès que la recuperació no està afectant tots els sectors per igual, Calviño ha subratllat que ara el que cal pensar és si a partir de setembre es continua amb els ERTO en aquelles activitats més afectades per la pandèmia i si aquests han de transformar-se des de l'instrument de xoc que són ara a una oportunitat perquè els treballadors rebin formació i es requalifiquin, en línia amb el que fa Alemanya, país que acaba de prorrogar els ERTO fins a finals de 2021.

La vicepresidenta ha subratllat que les primeres mesures que es van prendre per donar suport a les empreses durant la pandèmia van ser de crèdits i liquiditat i que, de cara a la tardor, s'han posat en marxa mesures més orientades a la solvència.

Respecte al sector turístic, Calviño ha assenyalat que va ser el primer sector més afectat per la crisi sanitària, per la qual cosa el Govern l'ha protegit "des del primer moment". En tot cas, creu que el sector turístic i part de l'hostaleria i la restauració seran els que tinguin més dificultats durant la segona meitat de l'any.

La vicepresidenta he destacat l'esforç que s'ha fet durant la pandèmia per fer costat a famílies, autònoms i empreses a través d'un conjunt de mesures, amb un "altíssim cost fiscal". De fet, ha recordat que Espanya haurà d'emetre aquest any 100.000 milions d'euros de deute addicional.

En tot cas, ha subratllat que és una "obsessió" del Govern evitar danys estructurals a l'economia. "La prioritat de la recuperació econòmica i de l'ocupació, després serà reduir el dèficit", ha indicat.

Calviño també ha considerat prioritari aconseguir uns nous Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), ja que els actuals prorrogats no tenen res a veure amb l'actual situació.

En aquest sentit, ha apel·lat al suport de totes les formacions polítiques. "És vital que actuem tots junts, no podem seguir amb uns pressupostos que no corresponen a aquesta època, han de permetre executar les ajudes europees, depèn de tothom", ha advertit.

Últimas noticias