Brussel·les tomba el pressupost d'Itàlia i en reclama un de nou en tres setmanes

Els comptes italians presenten un "risc greu" d'incompliment del Pacte d'Estabilitat

Per

Europa Press | 23 oct, 2018

La Comissió Europea ha rebutjat finalment el pla pressupostari presentat per Itàlia, en constatar que s'incompleixen significativament les normes fiscals europees, i n’ha reclamat a Roma un nou esborrany en un termini màxim de tres setmanes, el dimarts 13 de novembre.

Així ho han anunciat el vicepresident de l'executiu per a l'euro, Valdis Dombrovskis, i el comissari d'Afers Econòmics i Monetaris, Pierre Moscovici, en una roda de premsa a Estrasburg (França).

Es tracta de la primera vegada que l'executiu comunitari tomba un pla pressupostari a un país de l’Eurozona des que està vigent el Pacte d'Estabilitat i Creixement. Brussel·les va advertir divendres passat a les autoritats italianes que el seu esborrany incloïa incompliments "sense precedents" de les regles, però Itàlia va contestar que no modificarà el document.

"Avui, per primera vegada, la Comissió està obligada a demanar a un país de l’Eurozona que revisi el seu esborrany pressupostari. No veiem una altra alternativa a demanar a les autoritats (italianes) que ho facin", ha expressat Dombrovskis.

El vicepresident econòmic de la Comissió Europea ha explicat que els "aclariments" remesos pel govern italià no han convençut Brussel·les perquè canviï la seva conclusió inicial que els comptes italians presenten un "risc greu" d'incompliment del Pacte d'Estabilitat i Creixement.

Per la seva banda, Moscovici ha assenyalat que la decisió de Brussel·les "no ha de ser una sorpresa per a ningú" i ha afegit que, des que Roma va anunciar que elevaria deliberadament l’objectiu de dèficit fins al 2,4% del PIB, "estava clar que ens trobàvem davant d'una situació inèdita".

REACCIÓ DELS MERCATS

Després de la decisió de la Comissió Europea, l'índex borsari FTSE Mib, el més important d'Itàlia, cau un 1,1%, fins als 18.759 punts. A més, la prima de risc del país transalpí repunta un 2,4%, fins als 316 punts.

"Des de la celebració de les eleccions italianes l'FTSE Mib perd un 17%, i des de la formació del govern populista, gairebé el 16%. Al seu torn, la cotització d'un dels principals bancs italians, UniCredit, ha perdut respectivament el 34 % i el 24%", afirmen des de Link Securities.

"Per la seva banda, la rendibilitat del bo 10 anys italià ha passat de l’1,97% abans de les eleccions i el 2,74% el dia en què es va constituir el nou executiu al 3,58% d'aquest dimarts. La prima de risc, per la seva banda, se situava als 133 punts bàsics abans de les eleccions i de 237 punts bàsics quan es va formar el Govern", recorden aquests experts.

DEUTE I DÈFICIT, LES PRINCIPALS PREOCUPACIONS

Com ja van avançar Dombrovskis i Moscovici a la carta d'advertència que van enviar divendres a Roma, l'anàlisi se centra principalment en tres qüestions: el deteriorament del dèficit estructural, l'absència de mesures per reduir el deute públic i unes previsions irreals de creixement econòmic.

Pel que fa a la primera, la Comissió Europea critica que el projecte pressupostari italià condueix a un deteriorament del dèficit estructural de fins al 0,9% del PIB, enfront de la recomanació de la UE d'aconseguir una millora d'aquest indicador del 0,6 % el 2019. "Es tracta d'una desviació important i substancial", ha manifestat el vicepresident.

En relació al deute públic, ha remarcat que l'any passat va tancar amb un nivell equivalent al 131% del PIB, la segona més alta del bloc comunitari i "una de les més elevades del món". Segons les dades que ha aportat, suposa una "càrrega" mitjana de 37.000 euros per habitant i els seus costos per interessos són dels més alts d'Europa.

"El govern italià està anant contra els compromisos adquirits obertament i conscientment", ha criticat el letó, per després advertir que "trencar les regles" pot crear la "il·lusió" de "ser lliure", però al final elevar el deute "es converteix en massa pesada i no acabes tenint cap llibertat".

TRES SETMANES PER UNS NOUS COMPTES

Després d'aquest pas s'obre un període de tres setmanes, que finalitza el 13 de novembre, perquè Roma remeti a Brussel·les un pressupost actualitzat que compleixi amb les regles establertes al Pacte. No queda clar, però, què passaria si el Govern de Moviment Cinc Estrelles i la Lliga es nega a fer-ho.

Moscovici, en qualsevol cas, ha demanat a les autoritats italianes que enviïn un nou projecte com més aviat millor, sense necessitat d'esperar a l'últim dia d'aquest termini, alhora que ha confiat en seguir els seus contactes amb Roma a través d'un diàleg "constructiu".

"Avui no és el final de la història, és una etapa del procés. El diàleg continua. Estem oberts i la nostra porta està oberta per al govern italià i en particular per al nostre interlocutor natural, que és el ministre de Finances, Giovanni Tria", ha apuntat el socialdemòcrata francès.

Últimas noticias