Brussel·les reconeix que no podrà "mitigar" totes les conseqüències d'un Brexit dur
Diu, però, que el sector financer és "sòlid" i pot "suportar" l'impacte
La Comissió Europea ha completat els preparatius per reduir les conseqüències d'un possible Brexit caòtic el proper 12 d'abril, també per garantir l'estabilitat del sistema financer europeu, encara que potser no sigui suficient. Segons el vicepresident de l'executiu comunitari, Valdis Dombrovskis, això no servirà per "mitigar tots els possibles efectes negatius" d'aquest escenari.
"Des de la Comissió hem completat els preparatius per a un no acord. Ens hem concentrat en àrees en què hi ha riscos sistèmics per a l'estabilitat financera (...) Però és clar no serem capaços de mitigar tots els possibles efectes econòmics negatius", ha afirmat davant la comissió d'Afers Econòmics i Monetaris del Parlament Europeu.
Hi ha un "risc material" que Londres abandoni el club europeu sense acord el proper 12 d'abril
El polític letó ha explicat que una sortida abrupta del Regne Unit del bloc comunitari provocarà "disrupcions" i "pot afectar la liquiditat". "Els mercats hauran d'adaptar-se a la nova situació i és una cosa que els hem urgit, al fet que estiguin preparats per als diferents escenaris, incloent-hi un Brexit sense acord", ha assenyalat.
Dombrovskis ha remarcat que Brussel·les està recomanant fa diversos anys ja als participants dels mercats financers, fins i tot quan la possibilitat d'un Brexit caòtic era "molt baixa", que era necessari "estar preparats per a tots els escenaris". Segons la seva opinió, hi ha un "risc material" que Londres abandoni el club europeu sense acord el proper 12 d'abril, una possibilitat que farà malbé tant a l'economia europea com a la britànica perquè trencarà "dècades d'integració econòmica". En concret, ha apuntat que afectaria les empreses "a banda i banda del canal" i generaria "certa volatilitat".
En qualsevol cas, ha subratllat que el sistema financer europeu és "sòlid" i "capaç de suportar un deteriorament econòmic sever". "Per descomptat serà disruptiu, però som capaços de salvaguardar l'estabilitat financera", ha remarcat.
Abans del letó, la presidenta de la Junta Única de Supervisió (JUR), Elke König, s'ha expressat en unes línies similars i ha afirmat que el sector bancari està "decentment preparat" per a un Brexit dur. "Crec que el sector bancari s'ha preparat, encara que potser es podria haver fet més", ha indicat. L'alemanya ha assenyalat, en qualsevol cas, que la sortida del Regne Unit de la UE tindrà "un impacte seriós" en l'economia i ha explicat que la seva "principal preocupació" són els efectes sobre l'economia real, que poden tenir un "efecte en cadena" sobre les institucions financeres.