Brussel·les no es creu el pla fiscal del Govern i empitjora les seves previsions de dèficit
En un moment de desacceleració més profunda del que s'esperava a l'Eurozona
La Comissió Europea ha revisat a la baixa la previsió de dèficit per a Espanya. En concret, preveu que el dèficit empitjorarà dues dècimes aquest any i una, que ve. Brussel·les ho atribueix al mal comportament dels seus grans economies i les persistents tensions mundials.
El comissari d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici, ha presentat aquest dimarts les previsions per als països membres de la Unió Europea, entre ells Espanya, a més dels indicadors econòmics actualitzats per 2019, 2020 i 2021. Això, en un moment de desacceleració més profunda del que s'esperava a l'Eurozona pel mal comportament dels seus grans economies i les persistents tensions mundials.
Per l'Eurozona, la Comissió Europea ja va rebaixar el febrer sis dècimes la seva previsió de creixement aquest any, l'1,3%, després d'un increment de l'1,8% el 2018. Per al 2020, s'espera que repunti l'1,6%. Una rebaixa que l'executiu comunitari atribueix a la incertesa a nivell mundial.
Brussel·les preveu que el dèficit d'Espanya se situa en el 2,3% el 2019 i en el 2% el 2020
Així, Brussel·les preveu que el dèficit d'Espanya se situa al 2,3% el 2019 i al 2% el 2020. Mentrestant, les estimacions del Govern són del 2% aquest any i de l'1,1% el pròxim. Pel que fa al creixement, el Govern també és més optimista, ja que estima que el PIB se situï al 2,2% el 2019 i a l'1,9% el 2020, enfront del 2,1% i l'1,9%, respectivament, de la Comissió Europea.
Això, en un context de moderació de la demanda domèstica, a causa principalment de l'alentiment del consum privat pel rebot de la taxa d'estalvi i als menors nivells d'inversió, l'expansió econòmica es beneficiarà d'una millor contribució de les exportacions netes, que, no obstant això, seguirà sent negativa fins al 2020.
Finalment, la Comissió Europea destaca a la fitxa sobre Espanya que el creixement de l'ocupació segueix "superant les expectatives". En aquest sentit, apunta que la creació de llocs de treball es mantindrà "robusta" encara que s'alentirà com a conseqüència de la moderació de la demanda i de l'increment del salari mínim.
CREIXEMENT SUPERIOR A LA MITJANA EUROPEA
Mentrestant, el Govern assegura que la Comissió no ha tingut en compte les mesures per augmentar els ingressos en la seva previsió de dèficit del 2,3% per a aquest any. "Les estimacions de la Comissió confirmen que Espanya continua tenint un creixement econòmic superior a la mitjana de la Unió Europea, de la zona euro i dels principals països del nostre entorn", subratlla el departament de Nadia Calviño, que també destaca que Brussel·les ha mantingut a l'1,9% la seva estimació de PIB per a 2020.
"Les estimacions de la Comissió confirmen que Espanya continua tenint un creixement econòmic superior a la mitjana europea"
Segons el Govern, el diferencial positiu de creixement de l'economia espanyola respecte a la mitjana comunitària s'ha incrementat a partir de la segona meitat de l'any 2018, alhora que els indicadors econòmics més recents "avalen la positiva evolució de l'economia".
En un comunicat, la ministra d'Economia i Empresa en funcions, Nadia Calviño, ha destacat "el bon to" de la demanda interna al començament de l'any, com posen de manifest les dades de Comptabilitat Nacional avançats per l'INE, que constaten una acceleració del creixement del PIB fins al 0,7% durant el primer trimestre.
Així mateix, Economia afirma que la Comissió assenyala al seu informe que l'ocupació continua creixent a Espanya per sobre del que s'esperava i estima que la taxa d'atur baixarà fins al 13,5% el 2019 i al 12,2% el 2020. En aquest sentit, la ministra ha assenyalat que els registres d'afiliacions a la Seguretat Social "confirmen que l'abril es va mantenir el bon ritme de creació d'ocupació, amb un creixement del 3% respecte a l'any anterior".
FUNCAS ELEVA LA SEVA ESTIMACIÓ DEL PIB
La Fundació de les Caixes d'Estalvi (Funcas) ha elevat una dècima, fins al 2,2%, la seva estimació de creixement del PIB per a aquest any i així iguala la previsió del Govern, però ha empitjorat dues dècimes, fins al 2,3% el tancament del dèficit el 2019, tres dècimes més que la meta que s'ha fixat l'Executiu.
L'augment de la previsió de creixement és purament "inercial", ja que el creixement del primer trimestre (+0,7%) ha estat superior al previst, segons destaca Funcas, a l'espera de més informació sobre les orientacions econòmiques del nou govern, per la qual cosa es tracta d'un "ajust tècnic" després de la mesures ja tramitades en matèria de recaptació (augment bases de cotització) i de despesa (pensions, salaris funcionaris), però no incorpora les propostes contingudes al Programa d'Estabilitat remès a la UE.
Tot i elevar l'estimació de creixement, el creixement del 2,2% per a aquest any és inferior al registrat el 2018 (+2,5%) per la "pèrdua de ritme" de tots els components de la demanda interna, especialment del consum privat, segons destaca Funcas, que afegeix que la taxa d'estalvi de les famílies trencarà el seu camí descendent, cosa que limitarà l'expansió de la despesa.