Brussel·les eleva a l'1,9% la previsió de PIB d'Espanya el 2023 i en redueix la inflació al 4%

Projecta un creixement de la zona de l'euro de l'1,1% aquest any i que els preus se situïn al 5,8%

Per

Bolsamania | 15 mai, 2023

La Comissió Europea ha revisat les projeccions sobre l'economia espanyola, de manera que ha millorat mig punt la seva estimació sobre el producte interior brut (PIB). Ara creu que creixerà un 1,9% aquest 2023, "beneficiant-se d'un efecte arrossegament del 2022 més fort del previst", mentre que estima un 1,1% per a la zona de l'euro i un 1% per al conjunt de la Unió Europea (UE). I també ha retallat la previsió d'inflació per a aquest any, fins al 4%, quatre dècimes per sota de l'estimació anterior.

Segons el comissari europeu d'economia, Paolo Gentiloni, Espanya aconseguirà l'expansió esmentada el 2023, molt superior a la de la resta de la UE, "gràcies a la Pla de Recuperació i Resiliència ia un mercat laboral molt fort". Encara que la previsió de creixement d'Espanya es manté sense canvis, al 2%, per al 2024, cosa que aconseguirà "gràcies a la vigorització de la demanda interna, incloent-hi una contribució més gran de la inversió", però no així per a la inflació. I és que ara Brussel·les creu que el país serà capaç de reduir encara més l'alça dels preus l'any que ve. En concret, ha elevat tres dècimes la previsió de reducció de la inflació que va donar a l'hivern, i estima que els preus tancaran el 2024 al 2,7%.

"S'espera que la inflació es continuï desaccelerant el 2023, a causa principalment de la moderació dels preus de l'energia", comenta l'organisme, que espera que "la pròrroga fins a finals del 2023 de la majoria de les mesures de suport del Govern adoptades any passat i la introducció d'altres addicionals, incleont-hi la reducció de l'IVA sobre diversos productes alimentaris, també contribueixin al descens progressiu de la inflació general”.

Tot i això, explica que la transmissió dels preus de l'energia i els aliments a altres béns i serveis, que ja es va fer visible l'últim trimestre del 2022, "farà que la inflació subjacent es mantingui elevada durant el període de previsió". "Els riscos a l'alça resultants d'un ajustament salarial més ràpid, també derivats de l'ampliació de les clàusules d'inflació i de l'augment del 8% del salari mínim, podrien alimentar una inflació subjacent encara més elevada", destaca.

Pel que fa a la desocupació, Brussel·les estima que la taxa d'atur es mantingui elevada, encara que "amb una lleugera tendència a la baixa", de manera que se situarà al 12,7% al tancament del present exercici, i es reduirà lleument, al 12,4%, el 2024. El deute públic anirà disminuint "de forma més gradual" i se situarà al 110,6% del PIB al tancament d'aquest any, i al 109,1% per a finals de l'any que ve, encara que Espanya es troba entre els sis Estats membre en què la CE vaticina que el deute sigui superior al 100% del PIB per a finals del 2024, juntament amb Bèlgica, Grècia, França, Itàlia i Portugal.

I el dèficit? Serà del 4,1% aquest any, encara que baixarà al 3,3% el 2024, per sobre de les projeccions del Govern espanyol, que creu que se situarà al 3% el proper exercici.

Segons la Comissió Europea, "els riscos a la baixa per a les perspectives estan relacionats amb l'impacte advers de l'enduriment de les condicions financeres sobre la situació financera de les llars i les empreses, tenint en compte l'elevat nivell de deute extern, públic i privat" que ostenta Espanya. A més, en el cas de les llars, comenta, "mentre que la major part dels nous préstecs hipotecaris es concedeixen amb tipus d'interès fixos, el saldo viu continua concentrant-se en els préstecs a tipus variable", cosa que pot suposar un problema.

PREVISIONS PER A L'EUROZONA I LA UE

Brussel·les ha elevat també el seu pronòstic de creixement per a la zona de l'euro i la UE. En concret, en comparació amb les projeccions d'hivern, la CE ha elevat en dues dècimes en tots dos casos, fins a l'1% a la UE i l'1,1% a la zona euro, les previsions de PIB. I per al 2024 també les ha elevat una dècima, situant-se en l'1,7% i l'1,6% per a la UE i la zona de l'euro, respectivament. "No hi haurà recessió, però sí un creixement moderat", ha dit Gentiloni sobre això.

Les previsions d'inflació s'han revisat a l'alça per a la zona de l'euro fins al 5,8% el 2023 i 2,8% el 2024. Segons el comissari italià, els preus continuaran "desaccelerant-se", encara que s'espera que el 2024 la inflació subjacent " segueixi sent gairebé el doble de la seva mitjana històrica”.

Per a la UE, s'espera que la inflació se situï al 6,5% el 2023 (enfront de l'anterior previsió del 6,4%), i al 3,1% el 2024. Sobre el deute, la mitjana de la eurozona serà del 90,8% i del 99,9% aquest any i el proper, i la del conjunt de la Unió Europea de 83,4% i 82,6%.

Últimas noticias