Brussel·les activa el procediment per sancionar Itàlia per no reduir el seu deute
El pas obre la porta a una multa d'uns 3.500 milions d'euros
La Comissió Europea ha activat aquest dimecres el procediment per sancionar Itàlia per no haver adoptat mesures suficients per reduir el seu deute públic, que supera el 130% del PIB i seguirà creixent durant els propers anys, en un pas que obre la porta a una multa d'uns 3.500 milions d'euros.
Encara que Brussel·les també ha aprovat informes similars sobre Bèlgica, França i Xipre, l'Executiu comunitari posa l'accent en el cas italià i assenyala que està "justificat" obrir un expedient a Roma pel seu excessiva deute públic.
És la segona vegada durant els últims mesos que les autoritats comunitàries denuncien la incapacitat del govern italià per reduir l'endeutament de l'estat. En l'anterior ocasió, a finals de 2018, Brussel·les va cancel·lar el procediment després que Roma cedís i esmenés el seu pressupost per a aquest any per adequar-lo a les regles fiscals europees.
Ara, la Comissió Europea reobre l'expedient en entendre que Itàlia ha relaxat els seus esforços pressupostaris. El deute públic va tancar l'any passat al 132,2% del PIB i creixerà fins al 133,7% aquest any i al 135,2% el 2020, segons les últimes previsions de la institució comunitària.
TANCAMENT L'EXPEDIENT D'ESPANYA
La Comissió Europea ha demanat aquest dimecres tancar l'expedient obert a Espanya el 2009 per dèficit excessiu, després d'haver reduït el desviament de les administracions públiques l'any passat fins al 2,5% del PIB des de l'11% registrat fa deu anys.
Tot i que la decisió encara ha de ser confirmada pels ministres d'Economia i Finances, Espanya posa fi a una dècada sota el braç 'corrector' de l'executiu comunitari, que ha marcat la política pressupostària de tres governs diferents: primer el de José Luis Rodríguez Zapatero, després el de Mariano Rajoy i finalment el de Pedro Sánchez.