Brussel·les presenta aquest dijous el fons de desocupació per evitar acomiadaments a Espanya i Itàlia

L'objectiu és que aquest fons arribi a 100.000 milions d'euros

Per

Europa Press | 02 abr, 2020

La Comissió Europea (CE) presentarà aquest dijous la seva proposta de crear un fons europeu de desocupació a curt termini amb el qual pretén sostenir els mercats laborals de països especialment afectats per la pandèmia de Covid-19 i que està pensat en particular per evitar una onada d'acomiadaments a Espanya i Itàlia.

El col·legi de comissaris va mantenir ahir un debat sobre la proposta legislativa que la cap de l'Executiu comunitari, Ursula von der Leyen, presentarà oficialment aquest dijous en una roda de premsa. L'alemanya, no obstant això, ja ha avançat les característiques més bàsiques d'aquest instrument en un vídeo que ha compartit a través de la xarxa social Twitter.

"Està pensat per ajudar Itàlia, Espanya i tots els altres països que estan resultant més afectats. I ho farà gràcies a la solidaritat d'altres Estats membres", ha resumit l'alemanya. "Regions al voltant de Milà o Madrid són part de la columna vertebral de l'economia d'Europa. Milers de companyies sòlides i sanejades estan en dificultats a causa de la crisi actual. Necessiten la nostra ajuda per superar la crisi", ha afegit.

L'objectiu de Brussel·les és que aquest fons arribi a 100.000 milions d'euros i, per finançar-ho, la Comissió Europea podrà llançar una emissió de bons als mercats internacionals, pel seu compte o amb el suport d'altres institucions com el BEI. Aquestes emissions estaran garantides a través d'avals dels propis Estats membres. Els fons es dirigirien als països, no obstant això, en forma de préstecs, no d'ajudes directes.

Brussel·les ha batejat aquest nou fons amb les sigles SURE i està inspirat en el sistema alemany conegut com 'Kurzarbeit'. "Hem après les lliçons de la crisi financera de 2008", ha assegurat la presidenta de la Comissió.

"La idea és simple", ha explicat Von der Leyen: "Si no hi ha comandes i les empreses es queden sense feina per un xoc exterior i temporal com el coronavirus, no haurien d'acomiadar els seus treballadors", ha assenyalat. Durant el temps que duri la pandèmia, els treballadors poden dedicar el seu temps a continuar formant-se i adquirir noves habilitats.

D'aquesta manera, continua la cap de l'Executiu comunitari, els treballadors tornaran als seus llocs una vegada finalitzada l'etapa de confinament, un aspecte "crucial" per posar de nou en funcionament "sense retards" el "motor econòmic d'Europa".

Aquesta iniciativa és un intent de Brussel·les per acostar postures entre les capitals europees, molt dividides sobre la resposta econòmica que el bloc ha de donar a la pandèmia. L'emissió d'eurobons sembla descartada pel rebuig frontal de Països Baixos i Alemanya, i la Comissió Europea cerca solucions intermèdies que puguin comptar amb el consens dels Vint-i-set.

A més del fons comú de desocupació, l'Executiu comunitari presentarà altres dues propostes legislatives més per flexibilitzar l'ús de fons estructurals, amb l'objectiu de donar suport a la despesa dels països vinculat a l'emergència sanitària, i establir noves ajudes directes a través d'un nou instrument d'emergència amb càrrec al pressupost de la UE.

La pròxima data marcada al calendari és dimarts que ve, 7 d'abril, dia en què els ministres de Finances mantindran una videoconferència en un nou intent de pactar les mesures fiscals amb les quals la UE respondrà a les conseqüències de la pandèmia.

Últimas noticias