Botín adverteix de que els tipus baixos només ajuden a la reactivació econòmica si augmenta el crèdit
Advoca per un "esforç diari" per generar i mantenir la confiança
- Valora el paper "molt important" que ha desenvolupat el BCE amb el seu programa d'expansió quantitativa i el Mecansime de Supervisió Únic
- El finançament bancari suposa el 70% del total a Europa davant del 30% als Estats Units
- En castellano: Botín advierte de que los tipos bajos solo ayudan a la reactivación económica si aumenta el crédito
Actualitzat : 16:57
La presidenta de Banco Santander, Ana Botín, ha advertit que els tipus d'interès baixos solament poden ajudar a la reactivació econòmica si s'incrementen els volums de crèdit, per la qual cosa ha demanat acabar amb el "debat" sobre el capital dels bancs perquè funcioni la "transmissió" de la política monetària ultralaxa del Banc Cental Europeu (BCE).
"Els tipus d'interès importen, però importen més els volums de crèdit", ha afirmat Botín durant la seva intervenció en les jornades de banca internacional que el Banco Santander organitza a Boadilla de la Montaña (Madrid), segons Europa Press.
La presidenta de l'entitat bancària ha destacat que els bancs europeus han reforçat la seva capital en 600.000 milions d'euros des del començament de la crisi, al mateix temps que ha reivindicat que la banca s'erigeix com la principal font de finançament de les pimes europees i la segona per a les grans empreses.
En aquest sentit, ha recordat que el finançament bancari suposa el 70% del total a Europa enfront del 30% a Estats Units. "Europa no ésels EUA", ha proclamat, per després demanar "flexibilitat" en l'adaptació de les normes globals. "Un sistema financer global requereix per descomptat de regles globals, però per ser justes han de tenir flexibilitat en la seva adaptació", ha aprofundit.
El finançament bancari suposa el 70% del total a Europa enfront del 30% a Estats Units
Per a Botín, els bancs dediquen "massa temps" a temes interns, amb reunions amb reguladors a Basilea, Washington i Francfort. "Discutim sobre regulació i resiliència, temes importants i ineludibles. Però bancs i reguladors tenim sobretot una responsabilitat compartida: la de recolzar el creixement sostenible i inclusiu", ha avisat.
En qualsevol cas, ha valorat, el paper "molt important" que ha exercit el BCE amb el seu programa d'expansió quantitativa i el Mecanisme de Supervisió Únic.
"ELS BANCS SÓN LES ARTÈRIES DE L'ECONOMIA"
Com a exemple de contribució al progrés, la presidenta del Santander ha citat exemples de beques a una estudiant britànica i de préstecs a una clienta a Brasil per desenvolupar el seu negoci. "Els bancs són les artèries de l'economia", ha reivindicat, per il·lustrar la funció social de la banca subratllant que en concedir una hipoteca es contribueix a crear una llar. "Quan donem un crèdit a una petita empresa estem afavorint la creació d'ocupació", ha agregat.
La presidenta del Santander ha emfatitzat que la banca es basa en la confiança, que s'ha vist afeblida en els últims anys. "És la responsabilitat de tots recuperar-la", ha afirmat, per posteriorment admetre que els bancs han de guanyar-se novament la confiança dels client actuant de forma "responsable". "Això vol dir actuar amb més integritat i transparència", ha assegurat.
ALGUNS PRODUCTES "MASSA COMPLICATS"
"De vegades descobrim que les coses no funcionen com ens agradaria. Que els nostres productes són massa complicats o que per donar resposta a un client que demana informació, els nostres gestors han de passar per vuit pantalles diferents", ha reflexionat.
Per això, ha advocat per un "esforç diari" per generar i mantenir la confiança, més encara quan queda "molt per fer". "És una de les nostres tasques més importants", ha admès
ANY DE "GRANS DESAFIAMENTS" A EUROPA
Botí també ha destacat la importància per a Espanya de pertànyer a la UE
La presidenta del Santander també s'ha referit de forma vetllada al Brexit, en assenyalar que aquest any serà recordat pels "grans desafiaments" d'Europa. I ha aprofitat per defensar la Unió Europea i les seves institucions: "Han assegurat el període més llarg de pau i prosperitat que ha conegut el continent".
Botín també ha destacat la importància per a Espanya de pertànyer a la UE, ja que el país ha viscut una de les etapes de "major creixement" en la seva història des que es va incorporar a aquesta institució fa 30 anys. Sobre aquest tema, ha posat en valor que Espanya va rebre cinc milions d'immigrants entre 1999 i 2008, al mateix temps que ha subratllat que ha passat de comptar amb 14 milions de persones amb ocupació a 19 milions en l'actualitat.
"A Europa les fronteres han desaparegut, permetent als ciutadans viatjar, estudiar i fer transaccions comercials de llarg a llarg del continent", ha defensat.
En un discurs amb marcats tints socials, la presidenta del Santander ha tancat la seva intervenció al·ludint al flamant Premi Nobel de Literatura d'aquest any, Bob Dylan: "Quan els temps comencen a canviar, o nedes o t'enfonsaràs com una pedra".