"Benvinguts a la casa del terror": la històrica caiguda dels PMI tindrà conseqüències greus

Els analistes pinten un futur molt negre en vista de les dades del sector serveis i manufacturer

Per

Bolsamania | 24 abr, 2020

Res de bo a l'horitzó. Aquest és el fosc futur que pinten els analistes per a Europa i els EUA a causa de la pandèmia de Covid-19, després de saber-se la històrica caiguda dels PMI del sector serveis i manufacturer del mes d'abril. "Benvinguts a la casa del terror", diuen alguns experts. Uns altres parlen dades "horrorosament lletges", mentre que hi ha qui s'hi refereix com a "números llòbrecs". Allò en què tots coincideixen és en la conclusió: només se'n pot esperar greus conseqüències.

"L'economia de la zona euro no sols ha caigut de morros al començament del segon trimestre, també s'ha fet un cop de cap amb el paviment", diuen els experts de Pantheon Macroeconomics, que titulen el seu comentari 'Benvinguts a la casa del terror'. Les dades que elabora la consultora Markit revelen que a l'abril el sector serveis ha estat el més afectat per les mesures de confinament decretades a Europa, mentre que en el sector manufacturer també s'ha observat una caiguda rècord de la producció.

Pantheon creu que "té sentit" que els serveis siguin els més afectats perquè, "després de tot, les economies nacionals estan ara més o menys bloquejades, la qual cosa impedeix que aquest sector funcioni". I diu que, tot i que s'estan marcant rècords a la baixa en aquest moment, això no és ni sorprenent ni una nova informació valuosa, donada la situació a la majoria de les economies de la zona euro. Per això assenyala que caldrà parar esment a dos punts.

Primer, encara que les empreses s'han vist obligades a reduir dràsticament les seves plantilles, les dades suggereixen que els plans dels governs per conservar dels llocs de treball i la reducció de la jornada laboral, mitjançant els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO), "estan fent efecte, especialment a França i Alemanya". "Aquestes mesures són temporals per naturalesa, però és una bona notícia que els treballadors no es vegin abocats a l'atur total al ritme que implica la caiguda de la producció i l'activitat en general" pel coronavirus.

En segon lloc, aquests analistes posen l'accent en el fet que les perspectives dels enquestats per als pròxims 12 mesos han caigut per sota del nivell registrat al març, que ja era baix, la qual cosa indica que "les empreses no són tan optimistes sobre un retorn prompte a la normalitat". Al seu judici, és difícil ser optimista perquè a pesar que el PMI no es mantindrà sense canvis durant el trimestre, es recuperarà al maig i juny, "això no significa res". Per això diu que, en qualsevol cas, "l'èxit dels esforços dels governs per reobrir les economies durant els pròxims dos o tres mesos determinarà quin d'aquests dos punts és el correcte".

A Oanda asseguren que aquests números són "absolutament horribles" i que "hi haurà conseqüències". "No importa els estímul que vegem i quants plans de suport es posin en marxa", afirmen els seus experts, que reconeixen la dificultat de "quantificar exactament quin serà el mal". I és que, tot i que a Europa anaven un parell de setmanes per davant dels EUA en la lluita contra el Covid-19, els líders de la Unió Europea "arriben tard al joc de donar els estímul que es necessiten". Segons diuen, les males dades a Europa són "molt pitjors del que s'esperava", a mínims històrics, i indiquen que "la commoció de l'economia requerirà múltiples onades d'estímul", alguna cosa que creuen "difícil".

SERÀ DIFÍCIL QUE HAGI UN REBOT PROMPTE

És més, els experts descarten gairebé del tot la possibilitat d'una recessió curta i un retorn prompte a la normalitat. "No cal ser cap geni per deduir de la imatge de les capitals europees desertes que l'activitat no es recuperarà immediatament", diuen des d'IG. En aquesta firma, de fet, asseguren que "si les xifres del PMI d'abril es repeteixen d'aquí a un mes, serà difícil mantenir la idea d'una curta però brutal recessió seguida aviat d'un rebot".

Ni a Europa ni als EUA, on la consultora Markit ha advertit que l'enfonsament del PMI anticipa una "contracció històrica" del PIB. De fet, sobre l'Eurozona diu que l'enquesta d'abril suggereix que l'economia de la regió "es contraurà a una taxa trimestral d'aproximadament el 7,5%".

"Són uns PMI horrorosament lletjos", remarquen els experts de Spreadex. Per part seva, els analistes d'SP Angel posen l'accent en el fet que "la forma en què l'enquesta ha mostrat que els negocis s'han col·lapsat excedeix de llarg tot el que s'ha vist abans en més de 20 anys de recopilació de dades".

Barclays creu "probable" que s'hagi tocat fons, encara que anticipa "un camí de recuperació molt gradual". I des de Berenberg també apunten que "amb sort, abril serà el pitjor mes de la recessió del coronavirus per a Europa. Els principals països europeus ja estan començant a relaxar els tancaments, o s'estan planejant aixecar-los durant el maig. Això dóna certa esperança que maig sigui menys dolent que abril". En opinió dels seus experts, el progrés actual de la pandèmia i del bloqueig/desbloqueig fan pensar en una recuperació en forma de tick, similar al logo de la marca esportiva 'Nike', a Europa. És a dir, que la forta caiguda actual anirà seguida d'un repunt una mica més pla que, en última instància, anirà més enllà del nivell del PIB anterior a la Covid-19.

Últimas noticias