Berenberg retalla 'la il·lusió independentista' de Catalunya: "No tots els somnis es poden convertir en realitat"

Al seu informe apunten que el resultat del referèndum de l'1-O serà "difícil d'interpretar"

Per

Bolsamania | 15 set, 2017

Actualitzat : 18:13

Berenberg considera que la independència de Catalunya és "virtualment impossible". Els analistes de l'entitat alemanya han valorat la controvèrsia entre el Govern central i la Generalitat en un informe titulat: "Catalunya: no tots els somnis es poden convertir en realitat", en què apunten que el resultat del referèndum de l'1-O "podria ser un embolic sorollós per un temps, amb sort seguit per un període de reflexió i un acord per a una major autonomia".

Els experts destaquen que l'auge de l'independentisme "ha augmentat per la crisi econòmica i la línia dura que s'ha aplicat des de Madrid en les relacions amb la regió". Des de Berenberg assenyalen que les enquestes que només permeten un "sí" o un "no" a la independència (o indecís/no sé) com a opcions "s'han anat equilibrat entre els que estan a favor i en contra de la independència". Al seu informe destaquen com a clau d'aquest equilibri "la disminució de l'atur des de 2013".

Font: Berenberg

Al seu informe, apunten que el resultat del referèndum de l'1-O serà "difícil d'interpretar". Els analistes pronostiquen que hi haurà una situació similar a la qual va succeir a la consulta del passat 9 de novembre de 2014. "Hi haurà una clara majoria que voti a favor de la independència, però la participació serà restringida, ja que molts partidaris del 'no' a la independència optaran per no votar", apunten.

El principal motiu de la inviabilitat de les intencions del Govern que lidera Carles Puigdemont és que "Catalunya no tindria els mitjans, incloent-hi els mitjans fiscals, per imposar una independència total. Els problemes no trigarien a arribar", assegura l'entitat alemanya. A més, afegeixen que "no existeix cap forma pràctica" que Catalunya esdevingui un país independent dins de la UE, com volen "la majoria" dels partidaris de la independència.

El banc alemany assenyala que "la Unió Europea només pot acceptar nous membres si tots els seus membres estan d'acord, per tant, Catalunya necessitaria que Espanya digués que 'sí'. Dit d'una altra manera, Catalunya hauria de resoldre primer les seves diferències amb Espanya", indica. Un escenari que els analistes consideren que és "molt improbable, per dir-ho suaument".

D'altra banda, Berenberg apunta que el desig de molts catalans de tenir més veu sobre els seus assumptes "és legítim i requereix una solució política". L'alternativa que ofereixen els experts és un canvi constitucional "en què Espanya atorga a Catalunya un estatut especial amb molt més poder sobre la fiscalitat, similar a l'estatut especial de la regió basca". Un acord que consideren "difícil d'aconseguir" de manera immediata. No obstant això, indiquen que després d'aquest "referèndum imperfecte", Barcelona i Madrid han de seure a negociar el seu futur "en benefici de Catalunya, Espanya i Europa".

Últimas noticias