BdE: la inflació cauria al 2% mantenint tipus "un període prou llarg"

Considera que la política fiscal per al 2024 hauria de ser força restrictiva a tota la zona de l'euro

Per

Bolsamania | 25 set, 2023

El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, creu que la inflació pot arribar a assolir l'objectiu del 2% fixat pel Banc Central Europeu (BCE) si els tipus d'interès es mantenen al nivell actual durant el temps necessari.

"El nivell actual dels tipus d'interès oficials del BCE, mantingut durant un període prou llarg, seria en termes generals consistent a assolir el nostre objectiu d'inflació del 2% a mitjà termini. En altres paraules, això significa que, si mantenim els tipus a aquests nivells durant el temps suficient, hi ha molt bones possibilitats que puguem assolir el nostre objectiu del 2% en el moment oportú”.

Així ho ha assenyalat durant el seu discurs a la reunió anual de l'International Forum of Sovereign Wealth Funds (IFSWF), organitzada per Cofides.

El governador del Banc d'Espanya ha matisat que aquesta conclusió es fa sobre la base de la informació actual, destacant que el nivell d'incertesa sobre l'evolució futura de l'economia "segueix sent elevat i subjecte a riscos geopolítics el curs dels quals és difícil d'anticipar".

Així, creu que hi podria haver més xocs. "La nostra resposta dependrà del seu origen i escala i del seu impacte en les perspectives d'inflació", ha afirmat. "En aquest context, les nostres decisions futures garantiran que els tipus d'interès oficials del BCE es fixin a nivells prou restrictius durant el temps que calgui i seguirem aplicant un enfocament depenent de les dades per determinar el nivell i la durada adequats de la restricció monetària".

Hernández de Cos ha afegit també que és important que altres polítiques també contribueixin a lluitar contra la inflació. "A mesura que els preus de l'energia cauen, els governs han de fer marxa enrere en les mesures de suport a l'energia" i, en cas que una renovada crisi energètica requereixi noves mesures de suport fiscal "haurien de ser molt més específiques". A més, considera que les autoritats també haurien d'emprendre reformes estructurals per enfortir l'oferta.

"La política fiscal per al 2024 hauria de ser força restrictiva a tota la zona de l'euro, d'acord amb la declaració de l'Eurogrup de juliol i les projeccions del personal tècnic del BCE del setembre. Això és essencial per evitar pressions addicionals sobre els preus, que d'altra manera requeririen una resposta de política monetària encara més forta", ha conclòs.

Últimas noticias