BBVA Research eleva al 4,4% la previsió creixement el 2022 i rebaixa a l'1% la del 2023
El període d'estancament serà curt, la recuperació tornarà als primers mesos del proper any
BBVA Research ha revisat les previsions del Producte Interior Brut (PIB) d'Espanya. Per al 2022, els serveis d'estudis de l'entitat eleva la seva estimació de creixement fins al 4,4%, enfront del 4,1% esperat fa tres mesos. Tot i això, l'entitat considera que les dades dels últims mesos mostren un debilitament de la recuperació, per la qual cosa rebaixa a l'1% la perspectiva de cara al 2023, des de l'1,8% anterior.
Tot i això, BBVA Research considera que el període d'estancament serà curt i la recuperació es reactivarà a partir dels primers mesos de l'any que ve, segons indica l'últim informe Situación España, presentat aquest dijous per Jorge Sicília, director de BBVA Research i economista en cap de BBVA; Rafael Doménech, responsable d'Anàlisi Econòmica; i Miguel Cardoso, economista en cap per a Espanya.
Com expliquen, al segon trimestre de l'any, el creixement de l'economia espanyola s'hauria accelerat puntualment gràcies a l'impuls del consum de no residents, particularment en sectors com la restauració, el transport, l'oci i l'entreteniment, així com la despesa en vestit i calçat. A més, les exportacions de béns han continuat mostrant certa fortalesa malgrat l'increment en els costos de producció i els obstacles associats a les interrupcions a la cadena de producció.
Tot i això, les dades dels últims mesos mostren un debilitament de la recuperació, destaca BBVA Research, de manera que l'activitat podria haver-se estancat al tercer trimestre del 2022. "Aquesta situació podria mantenir-se durant els propers trimestres, o fins i tot es podrien registrar caigudes moderades en l'evolució del PIB com a conseqüència de l'augment de la incertesa, de l'increment de les expectatives d'inflació i de la pujada dels tipus d'interès”.
Des de l'entitat detallen que, d'una banda, la finalització de la temporada turística explicaria l'afebliment en l'evolució de l'ocupació. A això s'hi afegeix la previsió que l'increment dels costos sigui permanent, per la qual cosa les empreses comencen a traslladar-los a preus parcialment i els treballadors a negociar salaris més elevats. D'altra banda, les perspectives sobre la inversió s'han deteriorat tant per la incertesa més gran com per l'increment en els costos de finançament i la incompleta recuperació dels marges.
A això se suma els dubtes sobre quan es començarà a accelerar l'arribada dels fons Next Generation EU (NGEU). En aquest sentit, BBVA Research torna a revisar a la baixa l'estimació d'execució dels fons NGEU. Segons els seus càlculs, la despesa associada a aquests projectes podria acabar el 2022 entre 9.000 i 15.000 milions d'euros, i s'elevaria fins als 21.000 milions el 2023.
Mentrestant, la inversió en habitatge és limitada, ja que l'oferta d'habitatge nou no respon al bon comportament de la demanda. "Aquest component de l'activitat està tenint un impacte negatiu en l'augment dels tipus d'interès i l'alentiment econòmic", asseguren, insistint en la manca de desequilibris al mercat immobiliari després d'un període prolongat de tipus d'interès baixos. Tot i això, el risc és que la demanda augmenti just quan torni la recuperació econòmica. Això pot fer que el valor de l'habitatge creixi més que els ingressos de les llars, afectant particularment l'accessibilitat que puguin tenir col·lectius vulnerables, com els joves", afegeixen.
Pel que fa a la demanda externa, BBVA Research espera que la seva contribució neta sigui negativa als propers trimestres. És possible que les llars europees estiguin també ajustant la despesa, sense que s'hagi produït una solució als problemes d'oferta que afecten la indústria. Segons el servei d'estudis del banc, el PIB de la zona de l'euro podria retrocedir un 0,1% el 2023, després d'augmentar un 3,1% el 2022.
PUNT D'INFLEXIÓ PER A LA INFLACIÓ'
Pel que fa a la inflació, creuen que serà més gran del que s'esperava durant els propers mesos i trigarà més a normalitzar-se. BBVA Research considera que podria haver arribat a un punt d'inflexió, encara que es mantindrà elevat.
L'informe assenyala que les perspectives d'alentiment de l'activitat a nivell mundial han reduït el cost del petroli, la debilitat de l'economia xinesa ha estat clau per moderar l'encariment del gas i les mesures anunciades a Espanya i Europa per limitar el traspàs de l'increment en el preu dels combustibles al de l'electricitat tenen el seu efecte. A més, s'observen menors obstacles al comerç mundial, gràcies a les reduccions en el cost de transport de mercaderies, a la major disponibilitat de contenidors i a certa millora en els temps d'espera per accedir a insums a la indústria.
A nivell intern, els indicadors avançats apunten que ja hi ha béns i serveis la variació de preus dels quals sembla haver arribat a un màxim. Tot i així, les sorpreses a l'alça registrades en el preu de l'energia i la seva translació cap a altres productes de la cistella de consum obliguen a revisar novament a l'alça la previsió de variació mitjana a l'IPC durant el 2022, des del 7,9% fins al 9,3%, i des del 3,2% fins al 4,9% el 2023.
I la pujada de tipus d'interès per part del Banc Central Europeu (BCE) no hi ajudaria. Els mercats esperen un punt d'arribada superior al que es plantejava fa uns quants mesos: el tipus de política monetària ha augmentat 125 punts bàsics des del juny i podria fer-ho 125 punts bàsics més abans que s'acabi l'any, avançant cap a un punt neutre, o fins i tot lleugerament restrictiu, segons BBVA Research, que estimen que això suposarà un llast per a l'avenç del consum privat al voltant de 2,2 punts percentuals el 2023.