BBVA Research alerta del risc d'una major escalada del proteccionisme dels EUA
Els analistes afirmen que aquesta estratègia de Trump ha començat a materialitzar-se en mesures concretes
- "Encara que l'impacte de les mesures adoptades sobre l'activitat global sigui reduït, el seu mer anunci eleva la incertesa", afirmen
- En castellano: BBVA Research alerta del riesgo de una mayor escalada del proteccionismo de EEUU
La tensió entre la Xina i els Estats Units s'està rebaixant. Encara que no deixa de donar maldecaps als analistes. BBVA Research considera que "de moment no es contempla a l'escenari central una guerra comercial, però les amenaces sobre la imposició d'aranzels a les importacions als EUA, i el seu focus a la Xina, eleven la incertesa".
En les seves previsions del segon trimestre, els analistes del banc consideren que, depenent de les accions que es prenguin, "podrien acabar alentint el creixement de l'intercanvi de béns i serveis a nivell global". BBVA considera que l'increment de les mesures proteccionistes és el principal risc a nivell mundial.
Una alerta que ha desencadenat la pujada d'aranzels proposta per l'administració nord-americana, que s'uneix a accions passades com la retirada dels EUA de l'acord TPP, la suspensió de les negociacions sobre el TPI o la renegociació en curs del NAFTA amb Mèxic i Canadà.
"Encara que l'impacte de les mesures adoptades sobre l'activitat global sigui reduït (no així per a determinats països i sectors), el seu mer anunci eleva la incertesa sobre una possible escalada de les restriccions comercials entre les principals àrees econòmiques, incloent-hi Europa, que pot acabar retraient la inversió a nivell global", asseguren els analistes.
Però no tots són notícies negatives des dels EUA. Els analistes indiquen que els nous estímuls fiscals aprovats per l'administració nord-americana "perllongaran el bon moment cíclic de l'economia mundial, afavorit fins ara per nivells de confiança elevats i el to positiu de l'activitat industrial i del comerç internacional", apunten.
"Les restriccions comercials entre les principals àrees econòmiques, incloent-hi Europa, que acabi retraient la inversió a nivell global"
BBVA Research estima que el nou estímul fiscal tindrà un multiplicador petit sobre l'activitat, que suposaria una revisió a l'alça en el PIB de gairebé dos o tres dècimes tant el 2018 com el 2019. D'altra banda, observen que la major vulnerabilitat que aquest estímul fiscal genera en els comptes públics nord-americans, unida a uns mercats financers que previsiblement estaran sotmesos a un entorn de més volatilitat que el 2017, fan que l'escenari sigui més incert.
A curt termini l’esmentat impuls fiscal dels Estats Units tindrà cert efecte positiu sobre l'economia global que allargarà la recuperació cíclica i redundant en un augment de la demanda a nivell mundial. Així, tot i tenir en compte la debilitat del dòlar i la moderació del creixement a la Xina, les estimacions de BBVA Research indiquen que el major avanç dels EUA el 2018-19 podria impulsar el creixement del PIB tant de l'Eurozona com de les economies llatinoamericanes al voltant d'una dècima a l'any de mitjana a l'horitzó de previsió.
BBVA espera quatre pujades dels tipus de referència de 25 punts bàsics cadascuna el 2018 per part de la Reserva Federal (Fed), davant de les tres pujades que els analistes preveien abans de la reforma fiscal. "A més, els tipus d'interès de llarg termini estan consolidant-se a nivells més elevats, sobretot als EUA pel major creixement i el deteriorament fiscal, que implica majors necessitats de finançament i afegeix una prima de risc al finançament del Tresor nord-americà", indiquen aquests experts.