BBVA: l'economia va créixer per sota de l'esperat en el tercer trimestre
La recuperació del consum i el repunt de la inversió privada eviten una major desacceleració
BBVA Research assenyala que el creixement de l'economia espanyola es va mantenir en el tercer trimestre de l'any, en registrar un alça del 0,6% del PIB segons les dades de Comptabilitat Nacional, la qual cosa suposa un alça "per sota de l'esperat". Així ho assenyala el servei d'estudis en una nota, en la qual explica que la demanda domèstica va explicar la totalitat de l'avanç (vuit desenes intertrimestral i tres punts interanual), gràcies al guany de tracció del consum i la inversió.
En contrapartida, la contribució de la demanda externa va ser negativa (dues desenes menys intertrimestral i cinc punts menys interanual), ja que els fluxos comercials van tornar a retrocedir de forma generalitzada. Així, l'evolució de l'activitat entre juliol i setembre es va mantenir en línia amb la registrada durant el semestre precedent (0,6% en mitjana) però va ser menys dinàmica que l'esperada per BBVA Research (0,7%). En termes interanuals, l'avanç del PIB es va estabilitzar en el 2,5%.
Segons BBVA, la recuperació del consum i el repunt de la inversió privada eviten una major desacceleració de l'activitat. En concret, l'alça de la inversió va ser superior a l'esperat, tant en maquinària i equip (2,2% intertrimestral enfront de la previsió de l'1,2% de BBVA *Research), com en construcció residencial (1,5% enfront de 0,7%).
Així mateix, es va observar una recuperació en línia amb l'anticipada del consum privat de cinc desenes fins al 0,6% intertrimestral. Pel costat de la demanda pública, es va constatar una fortalesa lleugerament menor que la prevista, tant del consum públic (0,8% intertrimestral) com, sobretot, de la construcció no residencial (-0,5%).
En el que concerneix a l'estructura de la demanda externa, es va confirmar la continuïtat de la seva feblesa, amb caigudes inesperades i molt pronunciades tant de les exportacions totals (-1,8% com de les importacions (-1,2%).
El comportament negatiu de les vendes a l'exterior novament es va estendre tant a les de béns (-0,7%), com a les de serveis (-4,1%). Dins d'aquestes últimes, es va confirmar la caiguda esperada del consum de no residents al territori nacional (-0,9%), mentre que les exportacions de serveis no turístics van caure molt per sobre del benvolgut (-6,4%).
L'OCUPACIÓ AUGMENTA I LA PRODUCTIVITAT ES MANTÉ ESTANCADA
D'altra banda, subratlla que les estimacions de l'evolució de l'ocupació equivalent a temps complet mostren que l'economia espanyola va crear 130.031 ocupacions en el tercer trimestre (0,7%). L'ocupació en el tercer trimestre va tornar a avançar tant en el sector privat (85.50 llocs de treball), com en el sector públic (44.800 ocupacions).
Amb aquest augment de l'activitat i de l'ocupació, la productivitat aparent del factor treballo va encadenar dos trimestres de caigudes, amb una reculada d'una desena, la meitat que en el trimestre anterior.
En termes interanuals la productivitat es va mantenir estancada, mentre que els costos laborals unitaris reals augmenten marginalment. La remuneració nominal per assalariat va augmentar l'1,1% anual, la qual cosa, unit a l'increment dels preus, va donar lloc a un augment marginal de la remuneració per assalariat en termes reals.
L'anterior, juntament amb l'estancament de la productivitat, va suposar un augment també marginal dels costos laborals unitaris reals (1,1% a/a en termes nominals).