Barclays: "El resultat del referèndum de Catalunya no serà reconegut per cap institució internacional"

Els analistes tenen clar que hi haurà "una clara victòria del vot separatista" si es produeix la votació

Per

Bolsamania | 29 set, 2017

La banca d'inversió no perd de vista els moviments previs del referèndum de l'1-O. Els analistes de Barclays han indicat al seu informe d'aquest divendres que "cap institució o país internacional reconeixerà el resultat d'aquest referèndum inconstitucional a Catalunya".

Des de l'entitat britànica recorden la posició inicial de la Generalitat que, "independentment de la taxa de participació", en el cas d'una majoria de vots "sí", declararia unilateralment l'independència de Catalunya. Però a principis d'aquesta setmana, el primer ministre català Puigdemont va anunciar que estaria disposat a obrir un període de transició per a les converses amb Espanya i la Unió Europea, destaquen al seu informe.

Barclays valora dues possibles escenaris per diumenge que ve. En primer lloc, indica que "és probable que algunes taules de votació estiguin obertes, però no totes; podrien ser que alguns districtes optin per desobeir el poder judicial o la votació podria produir-se en llocs no oficials i no controlats per la policia". L'altre escenari que contemplen és que "la policia local podria seguir estrictament les ordres de la judicatura per aturar el referèndum de tenir lloc a conjunt".

Barclays veu molt probable que el nivell de participació sigui relativament baix (per sota del 50%)

Sigui com sigui, els analistes tenen clar que hi haurà "una clara victòria del vot separatista" si es produeix la votació. No obstant això, veuen molt probable que el nivell de participació sigui relativament baix (per sota del 50%), no només a causa de la interrupció causada per les últimes mesures judicials, "sinó també perquè només els votants pro independentistes seran motivats a participar en aquest referèndum il·legal", indiquen.

El següent pas que fer la Generalitat després del referèndum seran unes eleccions, segons apunten al seu informe. En aquests comicis tindria "un fort avantatge" Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). "El seu líder, Oriol Junqueras, podria ser nomenat el pròxim president regional", afirmen els analistes de Barclays.

Aquest nou govern es trobaria amb un escenari econòmic "relativament favorable, ja que Catalunya ha estat creixent fortament, fins i tot més ràpid que la mitjana espanyola (vam pronosticar que Espanya creixerà un 3,2% aquest any)", asseguren. En la seva previsió, la meta a llarg termini del nou Govern serà construir una majoria a favor de la independència. "És massa aviat per avaluar si el nou Govern regional triaria negociar un acord millor per a Catalunya amb el Govern central, fins i tot financerament, o en el seu lloc, triar un enfocament més radical i confrontacional".

Finalment, els analistes valoren certs riscos en el referèndum de diumenge. "Un pas en fals del Govern central podria conduir a una escalada de la confrontació", indiquen. Si des de la Moncloa activen l'article 155 de la Constitució, algunes de les competències delegades a la regió de Catalunya podrien ser eliminades. "Això podria ser enfrontat amb una escalada potencial del conflicte pel govern regional o protestes violentes. No podem descartar completament aquest tipus d'escenaris, fet que podria lògicament tenir un impacte negatiu en el mercat", conclouen al seu informe.

Últimas noticias