Banc d'Espanya: si la crisi persisteix pot causar danys estructurals a l'economia

Assumeix el perceptible impacte en el sistema financer

Per

Europa Press | 20 oct, 2020

El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha alertat que l'elevat grau de persistència de la crisi econòmica generada per la pandèmia fa més probable que es produeixin danys estructurals indesitjats, més enllà dels canvis estructurals que ja comencen a percebre's.

Així ho ha advertit durant la clausura de la XI Trobada del sector financer organitzat per KPMG i Expansión, on ha començat la seva intervenció avisant que la crisi econòmica està tenint ja "innegables repercussions" també per al sistema financer.

"És evident també que el grau de persistència d'aquesta pertorbació també està sent molt elevat, com a resultat que els rebrots de la malaltia estan obligant a mantenir, i fins i tot a augmentar de nou, les restriccions a l'activitat i al moviment i interacció de les persones. Aquesta persistència fa més probable que es produeixin danys estructurals indesitjats, més enllà dels canvis estructurals que comencem a percebre que es produiran a conseqüència d'aquesta crisi", ha advertit Hernández de Cos.

En aquest entorn "complex i incert", el governador del Banc d'Espanya ha reclamat que la política econòmica proporcioni seguretat als agents econòmics, la qual cosa exigeix donar suport a la recuperació, però també facilitar l'adaptació estructural de l'economia i "fer front des d'ara mateix" als reptes de llarg termini, amb consensos amplis entre agents polítics, econòmics i socials, assentats en un marc institucional i de governança "estable i sòlid".

En l'àmbit financer, Hernández de Cos ha sostingut que l'objectiu compartit ha de centrar-se en evitar que la crisi sanitària i l'econòmica es transformi en una crisi financera.

Quant a les mesures que han de conformar l'estratègia de política econòmica, el governador del Banc d'Espanya ha advocat per mantenir, i fins i tot ampliar si fos necessari, les mesures de suport (tant a les rendes de llars i empreses com les financeres i monetàries), perquè la seva retirada prematura "causaria uns perjudicis que excedeixen els possibles costos de mantenir-les fins que la recuperació doni mostres de suficient solidesa".

D'altra banda, Hernández de Cos ha reiterat que les mesures de política fiscal han d'enfocar-se ara vers els sectors i grups poblacionals més afectats.

Així mateix, considera "crucial" la identificació primerenca dels canvis estructurals i ha apuntat que la política econòmica ha de dirigir-se a facilitar i donar suport a l'adaptació del teixit productiu a les noves realitats i la reassignació eficient dels recursos, la qual cosa implica que hauria de facilitar-se la sortida ordenada del mercat de les empreses amb models de negoci no viables.

D'altra banda, el Banc d'Espanya considera necessari afrontar els danys estructurals que generi la pandèmia. En cas que augmenti l'endeutament empresarial, creu que "tindria sentit" modificar els instruments de suport a les empreses perquè no impliqui un augment de les obligacions financeres.

"Les ajudes directes o les injeccions temporals de capital poden resultar instruments més eficaços ara per a les empreses viables. I per a aquelles que afronten dificultats per fer front a les seves obligacions financeres, hauria de facilitar-se un funcionament més àgil dels procediments de reestructuració dels deutes", ha explicat Hernández de Cos, que creu que seria desitjable que s'introduïssin millores en el funcionament dels procediments judicials i extrajudicials d'insolvències que redundin en més eficiència i agilitat.

El governador també ha apuntat la necessitat de definir urgentment una agenda ambiciosa de reformes estructurals dirigides a augmentar el creixement potencial de l'economia, de garantir que els fons europeus es destinen a projectes i reformes estructurals amb capacitat de millorar el creixement potencial de la nostra economia i de dissenyar una estratègia creïble de reducció gradual, però sostinguda, dels desequilibris fiscals, per a la seva implementació quan s'hagi superat la pandèmia i la recuperació econòmica estigui sòlidament assentada.

MESURES EN L'ÀMBIT FINANCER

En l'àmbit financer, el governador ha ressaltat que l'objectiu ha de ser evitar que la crisi sanitària, que s'ha transformat en una crisi econòmica, acabi generant una crisi financera, la qual cosa requereix una resposta que "només pot ser europea" i ha d'incloure la culminació de la Unió Bancària amb l'aprovació d'un fons de garantia de dipòsits europeu plenament mutualitzat.

Així mateix, considera prioritari analitzar l'adequació de la normativa de resolució europea davant una hipotètica crisi sistèmica o el possible paper de les companyies de gestió d'actius en condicions de greu deterioració dels balanços de les institucions financeres europees.

"Els Estats membres de la UE haurien també d'avançar ràpidament per arribar a un acord que permeti crear un procediment comú europeu per a la liquidació administrativa de les entitats de crèdit", ha advertit.

Per part seva, les entitats, en cas de prolongació de la crisi, han de garantir un reconeixement adequat i a temps de la deterioració efectiva de la qualitat de les exposicions creditícies a través del compliment de les guies supervisores, ha assenyalat Hernández de Cos.

Igualment, les seves polítiques de distribució de dividends i de remuneracions "hauran de continuar sent molt prudents fins que no es dissipi la incertesa actual i no es consolidi una recuperació econòmica sòlida".

Addicionalment, ha indicat que les entitats han d'aprofundir en la millora de la seva eficiència i realitzar les inversions necessàries en digitalització i explotació de la informació, alhora que expandeixen activitats més rendibles mantenint un estricte control sobre els riscos assumits.

"Els processos de consolidació en el sector, per als quals encara existeix marge, poden afavorir l'enfortiment de les entitats i del sistema en tot el conjunt. Però han d'analitzar-se cas per cas i executar-se adequadament, de manera que es concretin els guanys de sinergies potencials", ha advertit Hernández de Cos.

Últimas noticias