Avís dels empresaris: la crisi catalana colpeja la demanda al sector serveis

El PMI serveis mostra una expansió de l'activitat al novembre, encara que menys que en mesos anteriors

Per

Bolsamania | 05 des, 2017

Les dades són tossudes. La crisi política catalana encara no es deixa veure a les variables de producció, però sí a les de comandes o fluxos, que són les que marquen el futur de la capacitat econòmica d'una indústria. Així ho mostra el PMI serveis de la consultora Markit, que reflecteix un augment de l'activitat, però amb preocupacions sobre la demanda.

El PMI es va situar als 54,4 punts al novembre a Espanya. Aquest indicador recull les respostes dels gestors de compres de les empreses. Quan supera els 50 punts implica un creixement de l'activitat, mentre que per sota d'aquest llindar suposa una contracció. L'índex mostra per tant una expansió sòlida al novembre, tot i que al menor ritme des del gener i lleument per sota dels 54,6 punts d'octubre. També és inferior als 55,1 punts projectats pel consens d'analistes de Reuters.

Markit: "Alguns dels enquestats van comentar que la incertesa política a Catalunya va reduir la demanda"

La dada de Markit és la primera que es coneix tots els mesos sobre el sector que més pes té a l'economia espanyola -i també a la catalana-. "El sector serveis espanyol va continuar creixent sòlidament al novembre, tot i que els ritmes d'expansió de l'activitat comercial i de les noves comandes es van alentir de nou", resumeix Markit. En qualsevol cas, manté el seu creixement i acumula alces durant els últims 49 mesos.

La nota negativa arriba des de Catalunya, cosa que ja és una constant a les estadístiques econòmiques conegudes després del referèndum il·legal de l'1 d'octubre. Encara que l'índex no mostra resultats per comunitats i no es pot atribuir la desacceleració a la crisi política, a les companyies hi ha cert temor: "Alguns dels enquestats van comentar que la incertesa política a Catalunya va reduir la demanda", explica l'informe. Així mateix, "alguns enquestats van informar que l'activitat va disminuir a causa de la incertesa política a Catalunya", afegeix. Aquesta incertesa també va provocar que el sentiment empresarial caigués per segon mes consecutiu. Malgrat això, les previsions són d'augments de l'activitat durant els dotze propers mesos.

AUGMENT DELS COSTOS

En qualsevol cas, els tres grups coberts per l'estudi van registrar un augment de l'activitat, especialment en transport i emmagatzematges i també en la intermediació financera. "Les empreses van informar que l'augment de les noves comandes va ser el principal factor que va impulsar l'activitat i la contractació de més comercials va ajudar a captar nous comandes", diu l'estudi. Mentre que les noves comandes van seguir una tendència similar, amb un alentiment del creixement per segon mes consecutiu fins a l'augment més feble de l'any. Per la seva banda, les comandes de realització es van incrementar "modestament" al novembre, gràcies a l'augment de les noves comandes. "Tot i això, el ritme d'acumulació va disminuir fins a la seva mínima de tres mesos", insisteix Markit.

En contrast amb la incertesa per la crisi catalana o la desacceleració del creixement de l'activitat, hi va haver un increment del ritme d'augment de l'ocupació. De fet, la creació de nous llocs de treball va ser la més forta des del mes d'agost, acumulant 38 mesos d'alces, i es va produir en tots els sectors. Especialment en el segment de la intermediació financera.

Les empreses van contractar més i, a més, van suportar un augment dels costos. La taxa d'inflació en aquest sentit va ser la més gran des de març de 2011, per culpa principalment de l'encariment del petroli o per la sequera, que es transmeten als preus del combustible i de les energies. L'hostaleria i el transport van patir el major increment dels costos. En línia amb això, també van pujar els preus cobrats, encara que de forma més moderada.

Últimas noticias