Augmenta el risc a la baixa per un euro pressionat entre el BCE i la tensió a Catalunya
La balança torna a decantar pel costat del dòlar: optimisme al voltant dels 'trumponomics' i de la Fed
- Els inversors europeus també comencen a estar preocupats per les eleccions a Italià, assenyala Danske Bank
- En castellano: Aumenta el riesgo bajista para un euro presionado entre el BCE y la tensión en Cataluña
L'euro va seguir prolongant la seva caiguda a finals de la setmana passada per sota de la barrera dels 1,1600 dòlars, afectat per la ressaca després de l'inesperat missatge del Banc Central Europeu (BCE) destinat, precisament, a mantenir la moneda a la ratlla. Aquest dilluns es manté deprimit al voltant d'aquest nivell, per un còctel d'esdeveniments a una i altra banda de l'Atlàntic i "el risc baixista augmenta en el curt termini", alerten experts de Danske Bank.
Tornen les amenaces que van allunyar als inversors de la divisa europea durant els primers mesos de l'any, indiquen els analistes de l'entitat danesa: divergència en els bancs centrals d'un i altre banda de l'Atlàntic, alimentada per la perspectiva d'un nou president de la Fed més agressiu i prima de risc polític. "Les eleccions italianes tornaran a acaparar protagonisme i, a més, està l'assumpte de la crisi espanyola amb la tensió que es manté a Catalunya", avisen des del banc d'inversió danès. I afegeixen que "els 'trumponomics' també tornen a escena, gràcies al fet que la reforma tributària del president nord-americà, Donald Trump, va buidant el camí al Congrés.
La balança torna a decantar pel costat del dòlar: optimisme al voltant dels 'trumponomics' i de la Fed
Encara que mantenen les seves previsions, per ara, a un i tres mesos vista, avisen que hi ha possibilitats que l'euro no aconsegueixi remuntar des dels nivells actuals, ja que la passada setmana va ser la pitjor per a la 'moneda única' des del començament de l’any. És més, des d'un punt de vista tècnic, l'euro ha confirmat un 'cap i espatlles' amb projecció mínima teòrica als 1,13-1,1350 dòlars (l'alçada del cap).
No obstant això, segons l'analista de Gain Capital, Kathleen Brooks, els mercats, incloent-hi el de les divises han rebut amb optimisme les notícies que arriben des de Catalunya, "en gran part en resposta a la transferència pacífica de poder a Madrid per part de les autoritats catalanes durant el cap de setmana".
"Fins ara, els carrers també semblen estar lliures de protestes violentes, cosa que suggereix que la perspectiva de les eleccions al desembre ha alleujat les ments d'inversors i secessionistes de moment", explica l'analista. "Els mercats estan a favor d'una Espanya unida", arrodoneix l'experta. L'euro puja fins als 1,1640 dòlars.
MILLORA DE L'ECONOMIA ALS EUA
A més d'aquests factors, les dades econòmiques publicades divendres van mostrar que l'economia dels Estats Units a créixer una taxa anual de 3% durant el tercer trimestre, més ràpid que el 2,5% previst pel mercat. "Les fortes xifres del PIB del tercer trimestre han ajudat al dòlar", assenyala Mitul Kotecha, cap d'estratègia macro d'Àsia per Barclays a Singapur.
Segons aquest expert, aquesta dada retorna l'atenció a la Fed, però no tant cap a desembre, ja que "el mercat ja té descomptat en gran mesura l'augment de tipus", sinó que "la pregunta clau és quant incrementarà els tipus l’any que ve, fet que podria impulsar el dòlar encara més en el curt termini si es comença a apuntar a un major augment de les taxes".
LA LLIURA, PRESSIONADA A LA BAIXA
L'atenció aquesta setmana també passa per la lliura, amb un augment de tipus per part del Banc d'Anglaterra (BoE per les sigles en anglès), descomptat pel mercat, la perspectiva d'una alça moderada, que no tindrà continuïtat en el futur proper manté la moneda sota pressió.
En realitat, no es parla aquí d'un canvi de política monetària, assenyalen els experts, com el que sí que s'han emprès als EUA, sinó que el primer augment de taxes en una dècada respon només a revertir les mesures preses després de la votació sobre el Brexit i no realment a un gir del banc central. Per aquest motiu, els analistes avisen que, tot i que el comportament habitual de les divises després d'un augment dels tipus és d’apreciar-se, en aquesta ocasió podria no ser així.
La lliura es manté aquest dilluns al voltant dels 1,3150 dòlars, després d'haver caigut divendres passat a mínims de tres setmanes contra el dòlar, als 1,3070 dòlars.