Arquitectes i enginyers deixaran de tenir exclusivitat per a certificats energètics

La proposta de normativa revisa els requisits que cal exigir als tècnics competents

Per

Bolsamania | 04 abr, 2023

Actualitzat : 13:01

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha analitzat el projecte de reial decret pel qual es modifica la normativa que regula el procediment bàsic per a la certificació de l'eficiència energètica dels edificis. La normativa vigent estableix una reserva d'activitat, de manera que només els enginyers, enginyers tècnics, arquitectes i arquitectes tècnics tenen capacitat per emetre aquest tipus de certificats.

El certificat deficiència energètica és un document que inclou informació objectiva sobre les característiques energètiques d'un immoble. Qualsevol propietari que vulgui vendre o llogar un habitatge, oficina o local necessita, llevat d'excepcions, disposar-ne d'un.

La proposta de normativa revisa els requisits que cal exigir als tècnics competents per certificar l'eficiència energètica dels edificis i crea un Registre Administratiu Centralitzat de Tècnics Competents en aquesta matèria.

El projecte distingeix entre dos tipus de certificats. D'obra acabada: els podran signar professionals de les branques d'arquitectura i enginyeria i, com a novetat, els d'altres titulacions amb una formació complementària. De projecte: mantenen la reserva per als professionals de les branques d'arquitectura i enginyeria.

La CNMC veu positiu que al Projecte de Reial Decret desaparegui la reserva d'activitat esmentada i es vinculi a la capacitació tècnica dels professionals, tal com la CNMC ha assenyalat en informes anteriors. En tot cas, fa els comentaris següents.

Suprimir o justificar degudament la reserva d'activitat per a les certificacions energètiques de projecte. Es recomana la justificació deguda d'aquesta restricció o la seva supressió.

Acreditació del contingut de mòduls de formació. La CNMC considera positiu que es convalidin certs cursos en cas que el contingut hagi estat superat en altres formacions amb anterioritat. Això no obstant, es recomana no restringir l'obtenció d'aquestes titulacions en determinats centres o universitats, sinó que tinguin en compte els crèdits cursats en qualsevol titulació i/o universitat.

Formació continuada dels tècnics competents ja registrats. Cal justificar la necessitat i la proporcionalitat d'aquesta exigència sobre la base de raons imperioses d'interès general degudament acreditades. A falta de justificació, se'n proposa l'eliminació.

Últimas noticias