Aprovada la taxa Tobin: el Govern gravarà amb un 0,2% la compra d'accions

L'acord assolit amb Units Podem posposa l'impost a la banca per 2019

Per

Bolsamania | 11 oct, 2018

L'acord assolit entre el Govern i Units Podem confirma la creació d'un Impost sobre les Transaccions Financeres, conegut com la 'taxa Tobin', als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) de 2019. En concret, des de l'any que ve es gravaran amb un 0,2% les operacions de compra d'accions.

Tal com es recull a l'acord, que podeu llegir aquí de forma íntegra, es crearà un impost sobre les Transaccions Financeres "consistent en gravar amb un 0,2% les operacions de compra d'accions espanyoles executades per operadors del sector financer". Tal com s'explica a l'esmentat document, només se sotmetran a tributació el 0,2% de les accions emeses a Espanya d'empreses cotitzades amb una capitalització borsària superior a 1.000 milions d'euros.

BME considera que aquest nou impost pot suposar una amenaça per a l'estructura financera de les principals companyies espanyoles

Per tant, no es gravarà la compra d'accions de petites i mitjanes empreses (pimes) ni d'empreses no cotitzades. A més, s'explica a l'acord que queden fora de l'àmbit de l'impost el deute, tant el públic com el privat, i els derivats. "És una mesura que proposen i impulsen 10 països de la Unió Europea", defensen Govern i Units Podem l’acord signat aquest dijous pel president Pedro Sánchez i el líder de la formació morada, Pablo Iglesias.

La ministra d'Economia, Nadia Calviño, ja va anunciar que es fixaria en l'impost de transaccions financeres francès per intentar imitar-lo. Aquest dijous la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha dit durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que és un impost "que ja apliquen França i Itàlia" i que forma part de la "fiscalitat del segle XXI" que vol impulsar l'Executiu socialista.

No obstant això, la 'taxa Tobin' ha caigut com un gerro d'aigua freda al mercat. Tant que Borses i Mercats Espanyols (BME) ha advertit que l'impost a les transaccions financeres podria suposar una amenaça per a les cotitzades espanyoles. Segons el gestor de les borses espanyoles, aquesta mesura podria distorsionar la distribució de la propietat de les empreses cotitzades, el 46% estava en mans d'inversors estrangers al tancament del 2017 -màxims històrics-, i posar en qüestió el seu atractiu.

"En un entorn tan global i competitiu com l'actual, aquesta mesura genera desconfiança a la comunitat inversora, produirà iniquitat i arbitratge fiscal amb altres països del nostre entorn", ha subratllat BME, segons recull Europa Press. BME considera que aquest nou impost pot suposar una amenaça per a l'estructura financera de les principals companyies espanyoles, ariets fonamentals de la competitivitat exterior de l'economia.

IMPOST A LA BANCA... EL 2019

A l'acord signat entre el Govern i Units Podem es posa també especial accent en el fet que "hi ha marge per elevar gradualment la recaptació tributària actuant en diferents nivells". D'aquí que no s'hagi descartat la creació d'un impost a la banca.

L'Executiu centrarà les seves actuacions en la lluita contra el frau fiscal, la reducció de la diferència entre tipus impositius nominals i reals que es produeix en la tributació de les grans empreses i la "incorporació al sistema impositiu d'aquells sectors econòmics que es troben actualment infragravats o que directament no tributen", com és el cas del sector financer i l'economia digital, respectivament. "Conclòs l'exercici fiscal 2019, s'estudiaran els rendiments de les noves mesures fiscals amb la finalitat de valorar l'impuls de l'anomenat 'impost a la banca'".

Últimas noticias