Amancio i Sandra Ortega, Del Pino, Roig i Escotet repeteixen com els més rics d'Espanya

Segons la llista Forbes, el patrimoni de les grans fortunes espanyoles cau als 143.000 milions d'euros

Per

Bolsamania | 03 nov, 2022

Amancio Ortega, Sandra Ortega, Rafael del Pino i Calvo-Sotelo, Juan Roig i Juan Carlos Escotet tornen a encapçalar la llista Forbes i repeteixen com les persones més riques d'Espanya. El rànquing d''Els 100 espanyols més rics', que recull les principals fortunes del país, registra aquest any que la suma de les grans fortunes espanyoles experimenta una caiguda del patrimoni fins als 143.000 milions d'euros, un 7% menys que el 2021, una mitjana de 286.301 euros diaris.

Un descens provocat pel conflicte a Ucraïna, la imminent recessió i el seu efecte en les matèries primeres i l'energia, les limitacions a les cadenes de subministrament, la inflació, a més de les intervencions del Banc Central Europeu (BCE) pujant tipus d'interès, entre altres factors.

Tot i la disminució del patrimoni, Amancio Ortega, Sandra Ortega, Rafael del Pino i Calvo-Sotelo, Juan Roig i Juan Carlos Escotet encapçalen aquest rànquing on, de forma conjunta, concentren gairebé la meitat (48,6%) del total de la fortuna amb 69.300 milions d'euros. Dins del top 10, destaca l'ascens del president del grup Iberostar, Miguel Fluxá Rosselló, que ha vist duplicada la seva fortuna fins als 2.700 milions d'euros, i puja 14 posicions -de la vint-i-segona a la vuitena posició- gràcies a l'evolució del grup.

El lideratge de l'accionista majoritari d'Inditex es manté ferm malgrat tenir pitjors resultats que al passat exercici. Amb un patrimoni de 53.500 milions d'euros, equivalent a la suma dels 27 espanyols que el segueixen a la llista (53.800 milions d'euros). Darrere seu, la seva filla Sandra Ortega -única dona entre els cinc primers llocs de la llista- la fortuna de la qual baixa un 14% respecte a l'any passat, situant-se en 5.400 milions d'euros.

Per part seva, els cinc primers llocs de la llista es mantenen igual que l'any passat. Com a novetat, el president i màxim accionista d'Abanca, Juan Carlos Escotet, és l'únic dels cinc primers que ha vist augmentar el patrimoni en un 18% a causa de la millora del 6,6% del volum de negoci interanual al primer semestre de l'any i ha augmentat el crèdit a les pimes i autònoms un 35% més que els nivells previs a la Covid, fins als 1.500 milions.

La llista del 2021 la tanquen Josefa i Assumpta Serra, Adolfo Utor, Lluís i Aurelia Carulla Font, Carmen Ybarra i família, Juan José Hidalgo, amb 300 milions; i, finalment, Marc, Antonio, Daniel i Marian Puig Guasch amb 275 milions.

Entre les curiositats del rànquing, la pujada més forta de l'any l'han protagonitzat Carmen i Luis Riu Güell, propietaris i principals executius de Riu Hotels & Resorts, que pugen del lloc 91 al 45, després de doblar la fortuna que ha passat dels 300 milions d'euros als 650 milions. Per la seva banda, l'entrada més estel·lar a la llista la protagonitza Fernando Romero, CEO d'EiDF, que s'ha col·locat directament al lloc 34 per la revaloració de la seva empresa d'energies renovables al mercat de valors.

19 INCORPORACIONS

Aquest any la llista compta amb 19 incorporacions que tenen una riquesa mitjana de 400 milions d'euros i sumen un total de 7.550 milions. Entre les novetats destaca la comentada incorporació de Fernando Romero, a més de Primitiva Renedo juntament amb Dolores i Josefa Ortega, accionistes d'Inditex; els germans Josep, Óscar i Meritxell Vall, propietaris del grup carni Vall Companys; i Joan Font, president del grup de supermercats Bon Preu.

En aquesta edició, el turisme és el sector que més ha ressorgit a la llista amb un total de 5.100 milions d'euros, un 145% més que el 2021. Un cop ja s'han deixat enrere les restriccions de la pandèmia, els directius de les principals cadenes hoteleres espanyoles han vist com la seva fortuna s'ha incrementat, principalment, a causa de l'augment del turisme tant nacional com internacional. En aquest sentit, Simón Pedro Barceló, copresident del grup hoteler Barceló, un dels més importants i internacionals del país, retorna a la Llista Forbes, situant-se al lloc 61 per la millora de les valoracions del turisme per part dels inversors i els resultats.

Pel que fa a l'esport, cada cop trobem menys esportistes en aquesta llista. Tot i no figurar a la llista dels 100 espanyols més rics, Nadal és l'esportista espanyol amb més patrimoni, amb 250 milions d'euros, seguit de Fernando Alonso (225), Sergio Ramos (180), Andrés Iniesta i David de Gea (125), i Gerard Piqué (120).

Els esportistes espanyols tampoc no es troben entre els internacionals més rics del rànquing The World's highest-paid athletes de Forbes. La retirada de llegendes de l'esport espanyol com Pau Gasol, que va arribar a ocupar la catorzena posició el 2014, i les temporades irregulars a causa de les lesions del tennista Rafael Nadal, sumat a la lògica baixada de l'esport nacional després d'uns anys d'èxit, tant col·lectiu com individual, ha provocat que no es trobi cap esportista en actiu dins aquesta llista.

Pel que fa a la cultura, Carmen Thyssen, la propietària de la col·lecció de pintura que porta el seu nom, es troba entre les vint fortunes més importants d'Espanya. Concretament està situada a la vintena posició amb un patrimoni de 1.300 milions d'euros.

D'altra banda, dins del món de la música, el cantant Julio Iglesias està situat al lloc número 40 amb una fortuna de 700 milions d'euros, un 6,6% menys respecte a l'any passat.

LA IGUALTAT DE GÈNERE, UNA ASSIGNATURA PENDENT

La diferència de gènere entre els rics és fàcil de quantificar encara que mesurar el reconeixement públic és més complicat. Per això, com a novetat, Forbes España ha publicat per primera vegada la llista de les 75 dones més riques d'Espanya, una classificació que inclou 34 noms que no hi són presents dins dels 100.

La riquesa de totes les integrants en aquesta llista suma 37.450 milions d'euros, xifra que suposa una mitjana de 500 milions per cap. Aquestes dades contrasten amb la fortuna dels 75 homes més rics, que sumen 116.400 milions o 1.550 milions per cadascun. Això és tres vegades més que la riquesa mitjana de les dones.

Si es descompta Amancio Ortega, la fortuna de la qual és de 53.500 milions i està a anys llum de la resta, els 75 milionaris següents sumen 63.125 milions, és a dir, 840 milions de mitjana.

En aquesta edició queden fora de la llista dels 100: Nuria Roura Carreras, María i Magdalena Canivell, accionistes de Laboratoris Grifols; María José Álvarez Mezquíriz, Presidenta Executiva del Grup Eulen; Pilar Muro, expresidenta del grup hospitalari Quirón; Maria, Lourdes i Carmen Carceller, accionistes de Disa Energía; Paloma García i Asunción Peña, accionistes d'El Corte Inglés.

Últimas noticias