Allau d'ERTOs: es disparen a més de 200.000, amb prop de 2 milions d'afectats
A Catalunya es registren 51.340 expedients, que afecten 407.278 treballadors
Els ERTO (Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació) es disparen ja a prop de 225.000 i afecten a més de 1,7 milions de treballadors, segons el recompte de les comunitats autònomes i de la Direcció General del Ministeri de Treball d'aquest dijous.
A Madrid es registren 27.000 sol·licituds d'ERTO. Des de la Comunitat expliquen que el volum de treballadors serà previsiblement inferior que a d'altres regions, ja que tramiten els ERTO d'empreses que només tenen presència a Madrid, la majoria pimes amb pocs treballadors. A Catalunya es comptabilitzen 51.340 expedients, que afecten 407.278 treballadors.
Noticia relacionada
El Corte Inglés hará un ERTE a 26.000 empleados tras cerrar sus tiendas por el virusFins avui, s'han presentat 45.125 expedients a Andalusia, que afecten a gairebé 146.000 treballadors, mentre que els ERTO a Galícia superen els 20.000 i afecten a més de 110.000 treballadors. Respecte a Múrcia, el número de ERTO presentats fins a aquest dijous és de 6.580.
En el cas dels ERTO estatals, de grans empreses amb presència a tot el territori, el número és inferior, de prop de 6.500, però el volum de treballadors implicats es multiplica.
El Govern s'ha compromès a agilitar els tràmits d'aquests expedients de regulació temporal d'ocupació considerats "de força major" i a garantir la prestació per desocupació a tots els treballadors afectats, tinguin o no el mínim cotitzat, mentre duri l'estat d'alarma. Amb aquesta mesura pretenen mitigar els efectes negatius en les empreses i evitar acomiadaments.
EL SECTOR AUTOMOBILÍSTIC, HOTELER I LES AEROLÍNIES, ENTRE ELS MÉS AFECTATS
Des que es va decretar l'estat d'alarma a conseqüència de la ràpida expansió del coronavirus, moltes empreses s'han vist amb l'obligació de cessar la seva activitat comercial durant el temps que duri la crisi sanitària. El sector turístic i hoteler, de restauració, automobilístic i aeronàutic i el de la moda, són els més afectats per aquesta crisi.
Empreses com Meliá, Pikolín o Volkswagen han presentat aquestes últimes setmanes expedients de regulació d'ocupació temporals de manera oficial. Altres companyies, com Inditex, han decidit no acollir-se de moment a aquesta mesura i només hi recorrerà en cas que es prolongui l'estat d'alarma més enllà d'una data determinada.
Una de les últimes companyies a presentar un ERTO als seus treballadors ha estat la cadena de grans magatzems El Corte Inglés, que ha anunciat que afectarà a gairebé 26.000 dels seus empleats.
El Corte Inglés se suma a altres grans empreses que ja havien anunciat que recorrerien a aquesta mesura. El grup Zena Alsea, propietari de marques com Vips o Domino´s Pizza, presentarà un expedient de regulació temporal per a tota la seva plantilla, composta per 22.000 treballadors.
El sector automobilístic ha estat un dels més castigats. Ford, Renault i Nissan també han anunciat que aplicaran un ERTO als seus treballadors; el de Nissan afectarà a 3.000 dels empleats que té en plantilla. Seat aplicarà aquest expedient regulador a gairebé 15.000 dels seus contractats.
La moda també s'ha vist obligada a presentar ERTO entre els seus treballadors. La signatura espanyola MANGO, ha presentat un ajust de més de 4.700 empleats, la qual cosa suposa el 79% de la seva plantilla. H&M presentarà un expedient de regulació temporal d'ocupació a 6.000 dels seus treballadors; Decathlon, a 8.800 i Primark a 6.000.
Entre les aerolínies també s'ha tornat habitual aquesta mesura durant l'estat d'alarma. Ibèria, Vueling o Ryanair, són algunes de les quals ja han presentat un ERTO als seus treballadors.