Algèria congela totes les operacions de comerç exterior amb Espanya
Després d'anunciar la suspensió del Tractat d'Amistat amb el nostre país
L'Associació de Bancs i Entitats Financeres (Abef) ha donat la directriu a les entitats financeres d'Algèria de congelació de domiciliacions bancàries a totes les operacions de comerç exterior de productes amb origen i destinació a Espanya a partir d'aquest dijous, 9 de juny, segons diferents mitjans algerians.
La circular no estableix cap mena d'excepció per al tema de les transaccions i, per tant, obre el radi d'afectació a tot tipus de sectors, incloent-hi el de l'energia. Aquesta associació s'encarrega de traslladar les notificacions als bancs i actua d'intermediària rebent les ordres del Ministeri de Finances algerià.
El ministre d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, ha assegurat aquest dimecres al III Fòrum Internacional Expansió, que Espanya "seguirà treballant per una relació de respecte i benefici mutu amb Algèria", referint-se a l'anunci fet pel Govern d'aquest país de suspendre de forma immediata el Tractat d'Amistat, Bona Veïnatge i Cooperació que va signar el 8 d'octubre del 2002 i abans de conèixer la decisió de trencar relacions comercials anunciada a l'última hora de la nit.
Algèria va anunciar aquest dimecres la suspensió del Tractat hores després del debat celebrat al Congrés dels Diputats durant el qual el president del Govern, Pedro Sánchez, havia de parlar sobre les conseqüències que el seu gir respecte al Sàhara han generat en les seves relacions amb Alger. Durant la seva intervenció, Sánchez va ometre qualsevol referència a Algèria.
El president d'Algèria, Abdelmayid Tebune, va explicar que la suspensió "immediata" del Tractat d'Amistat subscrit amb Espanya fa gairebé dues dècades és com a resposta pel seu "injustificable" suport al pla d'autonomia del Marroc sobre el Sàhara Occidental.
Algèria, enemic històric del Marroc i soci del Sàhara Occidental, argumenta que “les autoritats espanyoles han emprès una campanya per justificar la posició que han adoptat sobre el Sàhara Occidental, una violació de les seves obligacions legals, morals i polítiques com a poder administrador del territori que pesen sobre el Regne d'Espanya".
Espanya va canviar per sorpresa la seva postura neutral sobre el Sàhara el 18 de març passat, recolzant la proposta marroquina d'autonomia sobre la colònia espanyola.