Alerta al Govern: o puja la productivitat o el PIB s'estanca fins al 2050
Segons una de les conclusions del pla 'Espanya 2050' presentat aquest dijous
L'Executiu de Pedro Sánchez està en alerta. Aquest dijous s'ha presentat el projecte estratègic 'Espanya 2050', dins del qual el Govern reconeix que, "en absència de millores de productivitat, aquesta contracció de la força laboral podria fer que la nostra economia s'estanqui entre 2023 i 2050, amb un creixement anual del PIB d'entre el 0,3% i l'1,1%, un creixement molt inferior al 2% que vam tenir entre 1996 i 2019, que ens allunyaria encara més dels països avançats d'Europa".
"Per evitar aquest escenari negatiu, Espanya haurà de fer una aposta decidida i contundent per l'educació (des del naixement fins a la senectut), multiplicar els seus esforços en R+D, accelerar la modernització del teixit productiu aprofitant les oportunitats de la digitalització i la transició ecològica, fomentar el creixement de les seves petites i mitjanes empreses, reduir al màxim les distorsions generades per les traves administratives, i tallar amb èxit el problema de l'economia submergida", explica l'Executiu de Sánchez.
El president ha comparegut per presentar aquest pla i ha assegurat que "Necessitem una nova visió d'Espanya, l'Espanya que volem per a les pròximes dècades més enllà de les urgències immediates", en clara al·lusió a la crisi de la Covid-19.
"L'Espanya d'avui és diferent de la de fa 30 o 40 anys perquè aquelles generacions la van pensar diferent", ha afegit Sánchez, abans de demanar a la resta de partits polítics que respectin aquest pla: "Si volem que funcioni, que sobrevisqui el pas de les legislatures, aquesta visió de futur deu ser d'estat i no de govern".
MÉS IMMIGRANTS PER PAGAR PENSIONS
Una altra de les lectures que deixa aquest pla és la necessitat que el nostre país segueixi "acollint i integrant centenars de milers de persones immigrants" per assegurar així el pagament de les pensions. Concretament, l'Executiu de Sánchez veu necessari "un saldo migratori d'unes 191.000 persones l'any d'aquí al 2050, lleugerament superior a la mitjana observat entre 1990 i 2019".