Així poden afectar les eleccions d'Espanya el 2023 a la disciplina pressupostària

Julius Baer preveu un superàvit fiscal que rebaixi la ràtio deute/PIB i dissipi els dubtes al mercat

Per

Bolsamania | 11 oct, 2022

La inestabilitat política després de les eleccions generals del 2023 podria incidir negativament en la disciplina pressupostària, assenyala Julius Baer sobre la situació econòmica a Espanya. Tot i això, el banc privat suís preveu que el nostre país arribi a un superàvit fiscal.

"Gràcies als fons europeus esperem que el creixement se situï el 2023 en l'1,8% enfront del 0,7% que estimem per a la zona de l'euro. Això hauria de portar a un superàvit fiscal que permetés rebaixar la ràtio de deute sobre PIB i dissipar els dubtes al mercat de deute, no obstant, la proximitat de les eleccions legislatives a finals del 2023 comportarà inestabilitat política i podria incidir negativament en la disciplina pressupostària”, comenta Almudena Benedit, responsable de gestió de carteres per a Iberia.

Considera que de cara al 2023, "la pel·lícula pot ser ben diferent". Per això, rebaixen l'expectativa de creixement d'Espanya del 3,2% a l'1,8%, lleugerament per sobre de l'última revisió a la baixa realitzada pel Banc d'Espanya que espera un creixement per al 2023 de l'1,4%.

El 2022, el Banc d'Espanya ha revisat a l'alça les previsions del 4,5%, en línia amb l'estimació de creixement que estima Julius Baer. Com destaquen, la producció industrial s'ha mantingut a nivells previs a la pandèmia i cal afegir-hi la recuperació de l'activitat turística, específicament la procedent de l'estranger. La infraestructura turística, l'elevada taxa de vacunació, la llunyania al conflicte d'Ucraïna i la depreciació de l'euro han tingut un paper determinant en l'augment del consum dels no residents. "Creiem que aquest efecte compensarà a curt termini l'increment dels preus de l'energia i la pujada del cost de finançament".

Últimas noticias