Acord "imminent" del Brexit? La UE i el Regne Unit estan cada vegada més a prop

Hi ha perspectives que les negociacions arribin a bon port durant les pròximes hores

Per

Bolsamania | 23 des, 2020

La Unió Europea (UE) i el Regne Unit podrien arribar a un acord comercial post-Brexit durant les pròximes hores. Així ho assegura un diplomàtic europeu que ha demanat preservar el seu anonimat, que confirma que les negociacions podrien arribar a bon port durant les pròximes hores, aquest mateix dimecres. "És imminent", ha dit en ser preguntat sobre l'acord, cosa que ha provocat que la lliura es dispari.

Aquesta font, citada per Reuters, assegura que l'acostament que s'ha produït entre Brussel·les i Londres quan tot just queda una setmana per a la sortida definitiva del Regne Unit del club comunitari ha incrementat les esperances de poder evitar una turbulenta ruptura econòmica.

Encara no hi ha hagut confirmació per part del Regne Unit al respecte, de manera que tots, inversors, mercats i ciutadans, es mantenen a l'espera. I és que durant els últims dies les dues parts han donat senyals contradictoris en deixar la porta oberta, però enviar missatges dirigits a l'altre perquè canviés la seva postura, i deixant clar que res estava tancat.

L'acord comercial que s'està negociant gairebé fa un any és vital perquè el Regne Unit mantingui l'accés al mercat únic sense aranzels ni quotes, i perquè els productes que la UE enviï al mercat britànic no es vegin penalitzats. Si s'aconsegueix, asseguraria que el comerç de béns que constitueix la meitat del comerç anual entre les dues parts, per un valor total de gairebé un bilió de dòlars, romangui lliure d'aranzels i quotes.

Segons el diplomàtic d'alt rang de la UE, els Estats membre hauran d'aprovar una aplicació provisional de l'acord amb efecte a partir de l'1 de gener, perquè, encara que hi hagi acord, no hi haurà temps suficient perquè el Parlament Europeu ho ratifiqui. En qualsevol cas, sembla que els Vint-i-set ja s'estan preparant per a aquest escenari, segons tres fonts diplomàtiques del bloc citades per l'esmentada agència.

"Sembla que l'acord està més o menys aquí. És qüestió d'anunciar-ho avui o demà", ha assenyalat un diplomàtic de la UE, que assegura que el Consell Europeu, que representa els Estats membre a Brussel·les, ha començat els preparatius per permetre una "aplicació provisional", o una implementació ràpida, de l'acord del Brexit.

El Regne Unit, per la seva banda, ha assenyalat que dues qüestions importants -la pesca i la competència- encara segueixen sense resoldre i que no s'ha avançat prou per arribar a un acord. En aquest sentit, el secretari d'Habitatge britànic, Robert Jenrick, ha dit que "de moment no hi ha prou progressos" en les converses, segons recull Sky News.

Últimas noticias