Abengoa: el 55% de minoritaris tria Clemente Fernández per presidir l'empresa

La companyia ha ajornat la seva junta a aquest dimarts

Per

Bolsamania | 22 des, 2020

La Junta General Extraordinària d'Accionistes d'Abengoa per a l'elecció d'un nou consell d'administració, cessat des del 17 de novembre, se celebrarà aquest dimarts després que aquest dilluns no s'hagi assolit el quòrum exigit, xifrat en el 25% del capital social, requisit de representativitat del capital que es redueix a la segona convocatòria.

Així mateix, el 55% dels accionistes minoritaris units en AbengoaShares, han seleccionat Clemente Fernández com el nou president del consell d'administració. Clemente Fernández va ser president d'Amper fins al passat mes d'octubre. Segons informa Europa Press, l'elecció es produirà després de la celebració de la Junta General Extraordinària mitjançant una elecció per cooptació.

En el cas que els accionistes minoritaris aconseguissin que els seus tres noms inicials fossin els elegits com a nou Consell d'Administració, alguns dels consellers proposats per AbengoaShares dimitirien perquè els dos restants triessin per cooptació Clemente Fernández.

L'ACORD D'ABENGOA

Divendres es va conèixer que el 55% d'aquesta associació, integrada per 1.350 components, va rebutjar l'acord que Abengoa va elevar a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) dimecres, segons el qual els accionistes minoritaris tindrien dos representants a l'òrgan de govern de la societat matriu i un a la participada Abengoa Abenewco 1, que té com a president executiu Urquijo.

A més d'aquest acord per al govern de la societat, l'objecte de la divisió dels accionistes minoritaris ha estat l'oferta que els ha plantejat Abengoa, que els fa partícips del capital d'Abenewco 1 mitjançant un instrument que ha denominat PIV (Participacions en l'Increment de Valor) de la societat participada, taxada en un capital de referència de 270 milions d'euros.

Als accionistes minoritaris els ha ofert participar en un 12% en el creixement de la valor d'Abenewco 1 que posi de manifest durant el que ha anomenat un Esdeveniment de Liquiditat, que suposaria "l'adquisició d'accions per un inversor que passi a posseir més del 50% del capital mitjançant compravenda, un augment de capital o un altre títol d'adquisició com modificacions estructurals"o una segona via que seria "la consumació d'una oferta pública de venda (IPO) en un mercat de valors en què es transmet un 25 % o més de les accions d'Abengoa Abenewco 1".

L'oferta d'Abengoa es dirigia als minoritaris amb fins a 150.000 euros d'inversió i n'excloïa els inversors institucionals i abonava a més 200.000 euros als integrants d'AbengoaShares per les despeses derivades de la creació de la plataforma.

La situació generada suposa, segons les fonts del sector minoritari d'AbengoaShares, que "hi ha altres membres del col·lectiu -que són majoria- que consideren que es pot arribar més lluny i reclamen un preu mínim en la venda d'Abenewco o un preu determinat en el bescanvi de les obligacions als 3-5 anys; hi ha un risc d'execució que la majoria vol assumir; els desitgem tota la sort de món pel bé dels accionistes i de la mateixa empresa".

La Junta General Extraordinària d'Accionistes d'Abengoa d'aquest dimarts és un escenari imprevisible, ja que els tres noms que AbengoaShares havia posat damunt de la taula "poden témer ser demandats" pel 55% de la plataforma d'accionistes minoritaris que ja no els consideraria representatius del moviment.

Aquestes fonts retraten diversos escenaris possibles. "Els consellers nomenats renuncien per no comptar amb la confiança dels accionistes de AbengoaShares i coopten a consellers nomenats per la nova AbengoaShares", han indicat com una de les opcions, a la qual sumen, "seguir el full de ruta marcat prèviament: renúncia d'un per nomenar un concursalista i nomenar un en Abenewco", així com una tercera opció que seria "la renúncia dels tres consellers i deixar la societat en acefàlia".

Després de la negociació amb els representants dels creditors financers, l'equip negociador d'AbengoaShares, integrat per Antonio Gómez, Marcos de Quinto i Ignacio Trillo Garrigues, segons el parer del sector minoritari d'AbengoaShares, "va arribar a una proposta que no només proporcionava valoració a la totalitat dels accionistes d'Abengoa, SA, sinó que també evitava posar en risc l'urgent pla de viabilitat, tan necessari per a Abengoa".

La proposta, han indicat, "donava plena llibertat als accionistes per adherir-s'hi o no".

Fonts del sector minoritari d'AbengoaShares manifesten que "aquest debat intern" no altera l'objectiu de guanyar la Junta General Extraordinària d'aquest dilluns o dimarts.

"Gairebé amb tota la seguretat la guanyarem perquè la projecció de vot que coneixem està sent molt bona", trasllada el sector minoritari d'AbengoaShares.

A l'acte de 29 de setembre de jutge de Jutjat del Mercantil número 1 de Sevilla, Javier Carretero Espinosa dels Monteros, de rebutjar les mesures cautelars sol·licitades per AbengoaShares sobre l'Acord de Reestructuració de 2019, reconeixia la legitimitat processal d'aquesta plataforma com tenidora de 844.177,58 euros en accions, el 2,35% del capital social d'Abengoa, xifrat en 35.865.862 euros, quan en tenien prou ostentar l'1% del capital.

PROPOSTES DE CONSELLERS

La proposta inicial d'AbengoaShares, que va portar a la Junta General Extraordinària de 17 de novembre, incloïa un Consell d'Administració de set membres, encapçalats per Marcos de Quinto, com a màxim executiu i qui ha exercit un paper de negociador en nom dels accionistes minoritaris amb Abengoa i els creditors.

La representació teòrica dels accionistes minoritaris per la Junta General Extraordinària recaurà sobre dos d'aquests tres noms proposats com a consellers: Margarida Smith, Jordi Sarrias i Juan Pablo López-Bravo.

Els noms d'Abengoa per esdevenir els integrants de l'òrgan de govern de la companyia són Francisco Prada Gayoso, Joaquín García-Romanillos Valverde i Alejandro Sánchez-Pedreño Kennaird, amb consideració de consellers independents.

Durant la Junta Extraordinària també es proposa als accionistes una modificació de la política de remuneracions del període 2018-2020 davant l'impacte que ha tingut sobre el negoci d'Abengoa per la pandèmia de la COVID-19.

Últimas noticias