El dòlar en rep una de freda i una de calenta de la Fed, el Covid-19 i el 'superdimarts' demòcrata
L'euro cedeix després dels seus màxims de dos mesos assolits el dimarts
La previsible patacada del dòlar sobre els seus principals rivals, especialment enfront del ien i el franc suís, després de la retallada de mig punt en els tipus d'interès de la Reserva Federal dels EUA (Fed), ha quedat parcialment mitigada pel ressorgiment del candidat demòcrata a les primàries a les eleccions dels EUA, Joe Biden. El ‘bitllet verd’ recupera terreny davant l'euro des dels mínims de dos mesos en els 1,1220 dòlars del dimarts i puja marginalment enfront de la lliura. La moneda nipona també retalla els seus guanys des de màxims de cinc mesos, i cedeix un 0,5% enfront de la seva contrapart estatunidenca. La divisa suïssa també retrocedeix des dels seus màxims de dos anys i cau un 0,4%.
Noticia relacionada
El mercado duda: la Fed no será capaz de contrarrestar el coronavirusEl exvicepresidente dels Estats Units Joe Biden, que representa els interessos del statu quo enfront del seu rival, el senador per Vermont Bernie Sanders, es situa per davant a les primàries demòcrates del 'superdimarts', amb victòries a vuit estats dels 14 que voten en aquesta jornada electoral. Però això només és un pal·liatiu temporal a les pors dels mercats causades pel Covid-19 i les seves conseqüències, i s'esperen més estímuls per part de les autoritats monetàries i governamentals del G7.
L'acció sorpresa de la Fed, encara que esperada per molts analistes que, tal com recollia Bolsamanía el dimarts, advertien que aquesta mesura es podia produir ahir mateix, no ha portat la calma que s'esperava als mercats; enlloc d'això, ha suscitat nous dubtes. Ha estat la primera rebaixa d'emergència del banc central des de la fallida de Lehman Brothers al 2008, però les places financeres creuen que el seu moviment i l'acció en general dels bancs centrals serà en aquest cas insuficient per contenir l'impacte econòmic de la crisi sanitària global del coronavirus.
En qualsevol cas, els experts sí que creuen que els estímuls que s'esperen de la Fed, que té molt més marge que d'altres supervisors monetaris per donar suport al creixement dels EUA, posa fi al cicle alcista del dòlar. L'objectiu són els 1,15 dòlars contra l'euro, amb potencial per a arribar als 1,20 dòlars. El mercat té clar que el supervisor monetari estatunidenc retallarà més els seus tipus que el Banc Central Europeu (BCE), la qual cosa presenta una oportunitat perquè l'euro per fi confirmi la predicció dels experts de superar el dòlar.
"Per primera vegada en dos anys el mercat finalment se sent còmode amb l'execució de curts en el dòlar i, de fet, l'acció del preu no prediu cap signe d'incomoditat", explica Stephen Innes, analista d'AxiCorp. Segons l'expert, "el mercat espera amb ganes un dòlar més feble ja que la fortalesa de la divisa és un dels riscos més importants per als mercats globals". Per tant, "el canvi de política que s'acosta "obre una gran ventall d'oportunitats per als baixistes del dòlar”.
"La volatilitat s'ha instal·lat i es quedarà a curt i mitjà termini, ja que el risc electoral dels Estats Units continuarà enviant nerviosisme a través dels mercats de capitals estatunidenques", assegura. Mentrestant, "la probabilitat d'una resposta fiscal europea al coronavirus augmenta exponencialment", remata.
En concret, la possibilitat cada dia més certa que Alemanya injecti fons a la seva economia, prevenint una futura crisi, "també està sostenint la moneda compartida", indica Adrián Aquaro, fundador de Trader College. "De tota manera, cal precisar que l'encreuament euro/dòlar va deixar un gap en 1,1024 dòlars a l'obertura de la setmana, que encara no ha estat cobert. I, ja se sap, els gaps en les divises sempre es cobreixen ", adverteix l'expert.