Els accionistes de Popular podran recuperar els diners a la declaració de la renda fins 2021

Hisenda permet rebaixar la base imposable de l'estalvi quan hi ha minusvalideses tant amb les accions com el deute subordinat

Per

Bolsamania | 15 jun, 2017

BANCO SANTANDER

17:35 22/11/24

  • 4,37
  • -3,52%-0,16
  • Max: 4,54
  • Min: 4,30
  • Volume: -
  • MM 200 : 4,31

El drama dels accionistes i bonistes de més risc en Banc Popular servirà, com a consol, per rebaixar les futures factures amb Hisenda. Les pèrdues ocasiones per l'adjudicació per un euro de l'entitat a Santander es poden utilitzar com a minusvalideses per reduir la tributació pels beneficis obtinguts amb les seves inversions.

El desenllaç de la crisi de Popular es va precipitar al juny. La directora de la Junta Única de Resolució (SRB, per les sigles en anglès), Elke Koening, va admetre que vigilaven el banc. A partir d'aquest moment, la caiguda va ser imparable. Les accions de l'entitat van accelerar la seva caiguda en l'arrencada de juny i el Mecanisme Únic de Supervisió (MUS, òrgan integrat en el Banc Central Europeu -BCE-) va dictaminar que el banc era "inviable" i que havia "fallat o anava a fallar". Després va ser ja l’SRB i el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) que van ordenar i van executar la intervenció de Popular i la seva venda accelerada a Santander.

Els accionistes que van aguantar en Popular van perdre tota la seva inversió, ja que l'entitat es va liquidar i adjudicar a Santander per un euro. Així mateix, els bons convertibles contingent (CoCos) i els títols de deute subordinat es van convertir en accions, de manera que les seves forquilles també van veure com es va esborrar tota la seva inversió.

Els inversors no institucionals afectats són gran part dels 305.000 accionistes de Popular i alguns titulars de deute subordinat que van comprar bons a la xarxa d'oficines de l'entitat que presidia Emilio Saracho.

Un cop perdut tot, hi ha dues vies per recuperar una mica de diners, a més de la possibilitat que Santander compensi els inversors que van acudir a l'última ampliació de capital de Popular. La primera és la via judicial, en cas que l'allau de demandes contra executius i auditors que s'espera tingui èxit. L'altra és segura, però només permet recuperar part dels diners. O, millor dit, reduir la futura despesa que exigirà Hisenda als inversors que obtinguin beneficis al mercat. La fórmula és compensar plusvàlues amb minusvalideses per alleugerir la càrrega fiscal. La podran usar a la declaració de la renda de 2017 -que es realitzarà el 2018- i durant els tres següents, fins a 2021.
A la declaració de la renda se sumen tots els rendiments nets: d'una banda, els que van a tarifa general, com els del treball, capital immobiliari o activitats econòmiques i, de l'altra, els obtinguts amb l'estalvi i s'ajusta amb les retencions ja aplicades en funció del tipus impositiu que correspon. Els trams impositius als quals tributen són del 19% fins als 6.000 euros, el 21% entre aquesta xifra i els 50.000 euros i del 23% en endavant.

Per exemple, si un inversor va guanyar 20.000 euros amb accions de Santander i va cobrar dividends per un net de 308 euros (380 euros bruts), la base imposable és de 20.380 euros. A aquesta xifra li correspon una quota de 4.159,8 euros, resultat d'aplicar el 19% als primers 6.000 euros i el 21% a la resta. No obstant això, per al dividend ja es va aplicar una retenció del 19%. És a dir, 72 euros que es resten en aquest muntant per pagar la resta en el moment de la declaració,que puja a 4.087,8 euros.

Aquest mateix inversor podrà reduir aquesta xifra amb Popular si n’era accionista. Les pèrdues s'inclouen a la casella 383. Si són 5.000 euros, la base sobre la qual es calcula la tributació en l'exemple descendeix de 20.380 euros fins a 15.380 euros (al poder restar les pèrdues dels guanys de 20.000 euros). Així, el pagament d'impostos serà de 3.109,8 euros, que corresponen a 72 euros de retenció i 3.037,8 euros al moment de declarar, ja que fins als 6.000 el tipus impositiu és del 19%.

Tot i que la pressió fiscal és la mateixa, Hisenda distingeix entre guanys i pèrdues patrimonials d'una banda i rendes del capital mobiliari per un altre. Aquesta distinció és important quan es volen compensar plusvàlues amb minusvalideses, ja que són compartiments diferents. A la declaració de la campanya de la renda d'aquest any es pot compensar només un 15% de pèrdues patrimonials (com una acció) amb rendes del capital mobiliari (com un dividend) i viceversa. Mentre que l'any que ve serà el 20% i a partir de 2018, del 25%.

Per això, els bonistes de Popular que tenien deute subordinat podran compensar les seves pèrdues amb altres bons. O un màxim del 20% l'any que ve i del 25% a partir de 2018 dels guanys que obtinguin amb inversions en renda variable.

Últimas noticias