Deducció per maternitat i criptomonedes, les 'estrelles' de la campanya de la renda
Les vendes en plataformes de segona mà també s'hauran de declarar
Un nombre més gran de mares amb fills menors de tres anys que apliquen el mínim per descendents podran minorar la quota diferencial fins a 1.200 euros anuals per cada fill menor de tres anys en aquesta nova campanya de la declaració de la renda. A més, criptomonedes, vendes a webs de segona mà i lloguers turístics s'han de declarar. L'1 d'abril s'acaba el termini per presentar el model 721 informatiu de monedes virtuals situades a l'estranger, tal com informa Getsha.
Pel que fa a les deduccions per maternitat s'elimina el requisit d'exercir una activitat per compte propi o aliè per la qual estigui donada d'alta al règim corresponent de la Seguretat Social per tenir-hi dret i la limitació de l'import de la deducció a les cotitzacions meritades en el període impositiu, i una vegada complerts qualsevol dels requisits anteriors, es manté el dret a continuar percebent aquesta deducció fins que el menor arribi als tres anys.
Gestha explica que aquesta deducció es calcularà de forma proporcional al nombre de mesos del període impositiu posteriors al moment en què es compleixin els requisits, en què la dona tingui dret al mínim per descendents per aquest menor de tres anys, sempre que durant aquests mesos no es percebi per cap dels progenitors en relació amb aquest descendent el complement d'ajuda per a la infància.
Els tècnics sostenen que l'import d'aquesta deducció es podrà incrementar fins a 1.000 euros addicionals quan el contribuent que hi tingui dret hagués satisfet durant el període impositiu despeses de custòdia del fill menor de tres anys en escoles bressol o centres d'educació infantil autoritzats, que es calcularà de forma proporcional al nombre de mesos en què es compleixin de forma simultània els requisits i tindrà com a límit l'import total de la despesa efectiva no subvencionada satisfeta en aquest període en relació amb aquest fill.
CRIPTOMONEDES I VENDES DE SEGONA MÀ
L'AEAT disposarà el 2024 de la informació dels saldos el 31 de desembre i de les operacions amb monedes virtuals (adquisició, transmissió, permuta, transferències de monedes virtuals, cobraments i pagaments realitzats en aquestes monedes) subministrada per entitats espanyoles, per la qual cosa les operacions amb criptomonedes s'han d'incloure a la declaració de la manera següent:
El canvi de monedes virtuals per moneda de curs legal produeix un guany o pèrdua patrimonial per la diferència entre valor de transmissió i d'adquisició durant l'exercici en què es lliura la moneda segons el contracte de compravenda. Tributa com a renda de l'estalvi.
L'intercanvi d'una moneda virtual per una altra de diferent dona lloc a guany o pèrdua patrimonial que es valora amb les normes específiques de les permutes, sent-ne el valor de mercat de les monedes virtuals que es permuten el que correspondria al preu acordat per a la venda entre subjectes independents. Tributa com a renda de l'estalvi.
Les pèrdues patrimonials per la no-devolució de les monedes dipositades o per fallida de la plataforma de compravenda de monedes virtuals no constitueix una pèrdua patrimonial, sinó que es considera renda general.
Gestha recorda que l'1 d'abril acaba el termini per presentar el model 721 informatiu de monedes virtuals situades a l'estranger corresponent al 2023, a què estan obligades les persones titulars, beneficiàries, autoritzades o els que d'alguna manera disposin de monedes virtuals fora d'Espanya.
D'altra banda, el gener del 2024 va entrar en vigor la transposició de la directiva relativa a la cooperació a l'àmbit de la fiscalitat, coneguda com a DAC 7, la principal novetat de la qual és l'obligació d'intercanvi automàtic d'informació entre els països de la UE obtinguda a través dels operadors de plataformes digitals.
D'aquesta manera, l'AEAT comptarà amb la informació de plataformes fora o dins d'Espanya, com Wallapop, Vinted, eBay o Mil anuncis, d'aquells venedors residents al nostre país amb més de 30 operacions a l'any o si l'import supera 2.000 euros l'any.
Així, els venedors particulars hauran de declarar a l'IRPF el guany patrimonial produït per la diferència entre el valor de transmissió i d'adquisició, mentre que els compradors hauran de pagar l'impost de transmissions patrimonials (AJD) als serveis tributaris de la seva comunitat autònoma.
En aquesta mateixa norma, els països de la UE també intercanviaran properament automàticament la informació dels lloguers turístics i la d'arrendaments de qualsevol mitjà de transport.