Vendes en l'IBEX després del missatge dovish del BCE i el repunt de la inflació als EUA
L'IPC nord-americà ha repuntat fins al 5% i ha marcat màxims des de 2008
Actualitzat : 18:21
L'IBEX 35 ha baixat un 0,24%, fins als 9.133,80 punts, després de conèixer l'última decisió del Banc Central Europeu, que ha confirmat el que esperava àmpliament el consens d'analistes: manté el peu a l'accelerador de les seves compres pandèmiques tres mesos més.
Així, "el Consell de Govern espera que les compres de bons durant el proper trimestre continuïn a un ritme significativament més elevat que durant els primers mesos d'aquest any, sobre la base d'una avaluació conjunta de les condicions de finançament i de les perspectives d'inflació", ha dit el banc central al seu comunicat.
Per tant, "seguirà efectuant compres netes d'actius en el marc del PEPP amb una dotació total d'1,85 bilions d'euros almenys fins al final de març de 2022 i, en tot cas, fins que consideri que la fase de crisi del coronavirus ha acabat", ha afegit.
Per la seva banda, Christine Lagarde ha volgut deixar ben clar que l'organisme no es planteja reduir els seus estímuls. "És massa aviat, prematur i innecessari discutir la finalitat del PEPP", ha assenyalat en roda de premsa la banquera central.
Després de la decisió del BCE, els inversors han descomptat, a més, l'IPC de maig als Estats Units. s'ha disparat fins al 5% en taxa interanual, després de repuntar un 0,6% al mes de maig. Unes xifres que han superat la previsió d'un repunt de l'IPC del 0,4% al mes passat, fins al 4,7% interanual.
A més, el BCE ha revisat a l'alça les seves previsions sobre l'economia europea fins a situar-les al 4,6% per a 2021 i al 4,7% per a 2022. Ha basat aquest canvi en l'aixecament de les restriccions pels progressos en les campanyes de vacunació.
L'IPC PUJA AMB FORÇA ALS EUA
La pujada dels preus als EUA és la més gran dels últims tretze anys, segons les últimes dades publicades, a causa de diversos factors, entre ells l'efecte comparatiu enfront de 2020, quan es van produir els confinaments a nivell mundial per lluitar contra la pandèmia. A més, l'IPC subjacent, sense aliments ni energia, s'ha disparat fins al 3,8%, màxims des de 1992.
"Si bé compartim l'opinió de la Fed que aquest no és el començament d'una espiral inflacionista ascendent, esperem que la inflació es mantingui de manera persistent per sobre del 2% fins al 2022", han assenyalat els analistes de Capital Economics.
Així mateix, no s'ha d'oblidar que avui es reuneix el Comitè Assessor Tècnic de l'IBEX. Al tancament de la sessió es veurà si s'anuncia algun canvi, tot i que en principi no se n'esperen.
Dins de l'IBEX, han destacat les pujades en Telefónica gràcies a un informe favorable de Berenberg, que ha elevat el seu preu objectiu fins als 4,80 euros i ha millorat el seu consell fins a comprar. També ho han fet bé ArcelorMittal i Santander.
A la banda negativa, han caigut amb força els valors del sector turístic (Meliá, Amadeus, IAG) pels dubtes sobre la reactivació del trànsit aeri entre els Estats Units i Europa a curt termini. A més, Inditex ha seguit corregint després dels seus resultats; i Siemens Gamesa ha tornat a registrar vendes destacades.
ALTRES MERCATS: RAL·LI DEL BITCOIN
El bitcoin va arribar a disparar-se aquest dimecres un 13% després que El Salvador hagi aprovat la llei per adoptar-lo com a moneda local. En aquests moments la criptodivisa manté part de les alces (+6%) i cotitza als 38.268 dòlars. L'ethereum, per la seva banda, puja un 1,3%, fins als 2.596 dòlars.
L'euro s'aprecia un 0,04% i es canvia a 1,2182 dòlars. El petroli puja un 0,6%, fins als 72,71 dòlars el Brent i als 70,43 dòlars el West Texas.
L'or i la plata cedeixen posicions, fins als 1.881 dòlars el primer i als 27,77 dòlars el segon.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau fins a l'1,49%, mentre el rendiment del bo espanyol a 10 anys es relaxa fins al 0,389%.