Tancament alcista per a l'IBEX 35, que redueix la pèrdua setmanal fins al 0,8%
El selectiu ha començat la sessió amb caigudes i després ha passat a pujar amb força
Actualitzat : 19:07
Tancament alcista per a l'IBEX 35 (+0,96%, 8.176,10 punts). L'índex espanyol ha començat la primera jornada del juliol amb caigudes, però ha tornat a rebotar després d'acostar-se als 8.000 punts. Durant la setmana, el selectiu ha reduït la baixada fins al 0,82%. La resta de places europees han tancat molt planes i amb signe mixt després de la caiguda mitjana del 20% registrada pels grans índexs del Vell Continent al primer semestre, que en el cas de l'IBEX 35 ha estat molt menor, del 7%.
Les energètiques (Iberdrola, Endesa, Enagás, Naturgy...) han estat els títols que millor ho han fet dins del selectiu. L'elèctrica basca ha liderat les compres després d'adjudicar-se al Brasil la seva línia de xarxa elèctrica més gran al món, de 1.700 quilòmetres.
Els que més han cedit han estat Repsol i Indra. Grifols, que ha començat la sessió sent el pitjor valor de l'índex, es recupera i puja. Els analistes publiquen aquest divendres les valoracions amb les conclusions del seu Investors Day de dijous. La farmacèutica ha estat, sens dubte, la protagonista empresarial de la setmana a Espanya.
La macro torna avui a un primer pla, amb la publicació dels PMI manufacturers del mes de juny (el sector manufacturer espanyol s'expandeix al ritme més lent en gairebé any i mig; a la zona de l'euro, la producció cau per primera vegada en dos anys). A més, s'ha conegut l'IPC preliminar de la zona de l'euro del juny, que es dispara al màxim històric del 8,6% i augmenta la pressió perquè el Banc Central Europeu (BCE) mogui fitxa.
Les borses europees van acomiadar aquest dijous el semestre amb fortes reculades, en un exemple més del que ha estat el negatiu mes de juny. Wall Street també va acabar amb retallades (va tancar el primer semestre més baixista des del 1970), el mateix que ha fet Àsia aquesta matinada.
És evident que el canvi de semestre no canvia res. Els problemes persisteixen, i les preocupacions, també. Tot i que alguns experts creuen que el sòl dels mercats podria veure's ja al llarg de l'estiu-tardor, de moment cal anar a poc a poc, pas a pas i amb paciència.
La Xina ha publicat aquest divendres el PMI manufacturer corresponent al mes passat. Es va situar a 51,7, per sobre del nivell de 50 que separa el creixement de la contracció. La lectura del mes passat va ser de 48,1 euros. Els analistes esperaven que se situés en 50,1. Les dades xineses continuen millorant, com van mostrar les que es van publicar la jornada passada. Tot i així, això no és suficient per animar els mercats.
ACABA LA CIMERA
La cimera de l'OTAN ha finalitzat i Vladimir Putin ha respost als acords anunciats, com ara la decisió de donar entrada a Suècia i Finlàndia. El president de Rússia ha dit que no té cap problema que aquests dos països s'uneixin a l'aliança militar, però que si s'hi despleguen infraestructures, Rússia respondrà de la mateixa manera.
L'aliança també va reiterar la condemna a la invasió russa d'Ucraïna, va esbossar plans per reforçar les seves defenses a Europa i va dir que la Xina suposa un "desafiament" per als seus interessos.
Mentrestant, la batalla pel Donbàs fa estralls a Ucraïna, amb la ciutat de Lissitxansk, bessona de la ciutat capturada de Severodonetsk, sota un constant bombardeig mentre Rússia intenta reduir les forces de Kíev.
ATENTS ALS 8.000
L'IBEX ha aconseguit subjectar-se al nivell de 8.000 punts i rebotar des d'aquests preus, cosa que fa durant les darreres sessions.
"Es mantenen els dos buits baixistes consecutius de les dues últimes jornades, cosa que ens fa estar molt alerts als propers dies. Seria un bon començament si aquests dies poguéssim veure un tancament per sobre dels 8.200 punts, encara que la resistència clau es troba als 8.374 punts", expliquen els analistes de Bolsamanía.
L'IBEX va tancar el juny amb caigudes acumulades del 8,5%, mentre que s'ha deixat un 7% al semestre. Tot i les retallades, està entre els índexs europeus que millor ho fan l'any.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia a 1,0397 dòlars (-0,8%). El petroli puja un 2%. Recordem que l'OPEP+ va decidir ahir mantenir l'augment de producció en 648.000 barrils diaris. El Brent se situa als 111,58 dòlars i el West Texas, als 108,40 dòlars.
L'or cedeix un 0,7% i l'unça cau per sota dels 1.800 dòlars (1.793 dòlars). La plata perd els 20 dòlars per unça (-3,5%, 19,89 dòlars).
El bitcoin puja (+2,3%), tot i que segueix per sota dels 20.000 dòlars (19.336 dòlars). L'ethereum avança un 4% (1.058 dòlars).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys continua baixant amb força fins al 2,86%, cosa que indica que els inversors busquen refugi al mercat de bons pel temor a la recessió. El rendiment del bo espanyol també baixa de manera important fins al 2,28%.