Tancament alcista per a l'IBEX 35, impulsat per Endesa, Santander i CaixaBank

El president de la Fed torna a parlar davant la Cambra de Representants

Per

Bolsamania | 08 mar, 2023

Actualitzat : 18:49

Tancament alcista per a l'IBEX 35 (+0,58%; 9.466,10 punts), impulsat per les fortes pujades d'Endesa i pel bon comportament d'Amadeus, Santander i CaixaBank. Tot i que el missatge llançat pel president de la Reserva Federal nord-americana (Fed), Jerome Powell, ha posat nerviosos els inversors nord-americans, les borses europees segueixen aguantant millor que Wall Street.

En la seva intervenció davant el Comitè de Banca del Senat va deixar clar que els tipus d'interès als Estats Units podrien ser "més alts del que s'anticipava".

El missatge de Powell ja va afectar l'operativa de dimarts, de manera que tant l'IBEX 35 com la resta de borses d'Europa van tancar amb pèrdues. El to 'hawkish' del president de la Fed ha portat incertesa, i a l'altra banda de l'Atlàntic Wall Street va registrar fortes pèrdues per l'avís que la taxa terminal del banc central probablement serà més alta del previst anteriorment a causa de les dades econòmiques obstinadament altes de les darreres setmanes. I també els mercats asiàtics s'han vist afectats i s'han registrat pèrdues.

Tot i que Europa ha superat l''efecte Powell', que ha intervingut davant el Comitè de Serveis Financers de la Cambra de Representants i ha assenyalat que "no hi ha una decisió presa" de cara a apujar els tipus d'interès 25 o 50 punts bàsics, ja que encara falten per publicar-se dades rellevants abans del 22 de març.

Els bancs centrals, i els tipus d'interès, segueixen al focus, atès que el Banc del Canadà ha complert el que estava previst i ha mantingut els tipus al 4,5%. A més, es publica el Llibre Beix de la Reserva Federal dels EUA. Però en qualsevol cas, no són l'única cosa que centraran l'atenció dels inversors aquest dimecres.

I és que al pla macroeconòmic també hi ha destacades cites que cal tenir en compte. A Europa, el PIB de la zona euro va augmentar un 3,5% el 2022, però es va estancar al quart trimestre. Entre octubre i desembre, el creixement econòmic de la zona de l'euro va ser només del 0,4%.

Als Estats Units, s'ha publicat l'enquesta d'ocupació ADP, bestreta de l'esperat informe d'ocupació que es publica divendres. La consultora estima que es van crear 242.000 llocs de treball al sector privat dels EUA al febrer. La dada supera els 200.000 que pronosticava el consens.

Pel que fa a les empreses, a Europa destaquen les alemanyes Adidas i Continental, que han presentat els seus resultats del quart trimestre i del conjunt del 2022. El fabricant de roba esportiva ha caigut després de retallar el dividend.

ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS

Per anàlisi tècnica, “a curt termini tot sembla indicar-nos que podríem acabar veient com cobreix el buit alcista que va deixar divendres passat als 9.327 punts. El primer nivell de suport important es troba als 9.247 punts.

Compte que si perd aquest nivell de preus és molt probable que poguem veure una extensió de les caigudes fins al nivell dels 9.069 punts, preus clau. Si no aconsegueix subjectar-se per sobre d'aquests preus, és probable que puguem veure una extensió de les caigudes fins al nivell dels 8.726 punts”, explica César Nuez, analista de Bolsamanía.

I en altres mercats, el petroli West Texas cotitza als 76,58 dòlars (-1,3%), mentre que el de tipus Brent ho fa als 82,57 (-0,8%) dòlars, després que l'OPEP hagi dit que la producció russa ha trobat "noves llars" després de les sancions.

L'unça d'or puja lleugerament fins a situar-se als 1.825 dòlars, mentre que la rendibilitat del bo del Tresor nord-americà a 10 anys es relaxa al 3,94%. Per la seva banda, el bitcoin repunta un 0,1%, fins als 22.093 dòlars.

Últimas noticias