Suaus caigudes per a l'IBEX, impulsat per les renovables i llastat pels bancs
La renovable Solaria ha rebut una OPA amistosa amb una prima del 45%
Actualitzat : 19:14
L'IBEX 35 ha baixat un 0,31%, fins als 9.202,20 punts, en una sessió durant la qual la Reserva Federal (Fed), les conclusions de la seva reunió es coneixeran a partir de les vuit del vespre hora espanyola, serà la gran protagonista. Els inversors han mantingut la cautela a l'espera que el banc central nord-americà doni alguna pista sobre el que pensa fer amb els estímuls durant els propers mesos.
A nivell empresarial, Solarpack s'ha disparat més d'un 40%, arrossegant amb ella totes les renovables (Solaria, Siemens Gamesa, Acciona, Soltec, Grenergy, ECOENER...), després de rebre una OPA amistosa a un preu de 26,5 euros per acció, xifra que suposa un preu total a pagar per la companyia de 881.200.000 d'euros.
Aquesta oferta, provinent de la companyia d'inversions sueca EQT, propietària d'Idealista, representa una prima del 45% respecte al tancament de la companyia d'aquest dimarts. A més, és una oferta amistosa que ja ha estat acceptada pel 50,957% del capital de l'empresa (la família basca Galíndez s'embutxacarà uns 450 milions).
En negatiu, els valors bancaris com Sabadell, CaixaBank, Bankinter, Santander i BBVA han liderat les vendes dins de l'IBEX i han llastat el selectiu espanyol.
TORNEM AMB LA LLUM
D'altra banda, el Govern no descarta aprovar "mesures fiscals provisionals" per reduir el cost de l'electricitat, que es troba disparat a Espanya, fins que s'abordi en profunditat la reforma de la fiscalitat energètica, segons ha avançat la ministra Teresa Ribera.
A més, el president Pedro Sánchez ha afirmat que l'economia espanyola va registrar un creixement de l'1,6% durant el segon trimestre, tot i que ha obert la porta a que aquesta xifra sigui encara més gran quan s'incorporin al càlcul tots els indicadors disponibles.
DADES MACRO RELLEVANTS
Avui també els inversors han conegut important dades macro a la Xina. Les vendes al detall s'alenteixen lleugerament al maig enfront de l'augment del 17,7% interanual d'abril, amb un increment del 12,4%.
"Si bé, això és alt en relació amb els nivells observats al final de 2019. Cal recordar que els patrons de despesa dels consumidors eren molt tènues fa un any, amb l'economia xinesa sortint lentament del seu bloqueig de febrer", expliquen des de CMC Markets. Les vendes al detall de maig de l'any passat van disminuir un 2,8%.
D'altra banda, la producció industrial xinesa va pujar un 8,8% al maig, per sota del 9% previst i amb una desacceleració pel que fa a l'increment del 9,8% d'abril.
Al Japó les exportacions van augmentar al maig un 49,6% respecte a l'any anterior. Aquesta xifra és inferior a l'increment del 51,3% previst pels economistes.
Per la seva banda, l'IPC del Regne Unit de maig va pujar fins al 2,1% interanual enfront de l'1,8% previst.
REUNIÓ D'ALT NIVELL BIDEN-PUTIN
Els inversors prestaran també atenció aquest dimecres 'al que surti' de l'esperadíssim trobada entre el president dels Estats Units, Joe Biden, i el president rus, Vladímir Putin. Segons les cròniques, es preveu que hi hagi marcats desacords entre les dues parts, mentre que hi ha poques expectatives que es produeixin avenços.
Tots dos han dit que esperen que les seves converses en una majestuosa vila de Ginebra (Suïssa) a la vora de l'estany puguin conduir a unes relacions més estables i predictibles, tot i que segueixen estant en desacord en tot, des del control d'armes i el ciberassetjament, fins a la interferència electoral i Ucraïna.
ALTRES MERCATS
L'euro es deprecia un 0,1% i es canvia a 1,2109 dòlars. El petroli puja un 0,2%, fins als 74,20 dòlars el Brent i als 72,08 dòlars el West Texas.
L'or puja lleugerament, fins als 1.859 dòlars, i la plata avança un 0,6%, fins als 27,85 dòlars.
El bitcoin cedeix un 2% i perd els 40.000 (39.271 dòlars), mentre l'ethereum cau gairebé un 3%, fins als 2.469 dòlars. La Xina, que ha albergat durant molt de temps més de la meitat dels miners de bitcoin del món, està entestada que se'n vagin com més aviat millor. Al maig, el Govern va demanar una severa repressió de la mineria i el comerç de bitcoins, desencadenant el que s'ha denominat en els cercles de criptografia 'la gran migració minera'.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,491% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys baixa fins al 0,4%.