L'IBEX tanca una setmana de bancs centrals amb caigudes suaus del 0,58%

Dins del selectiu, han destacat les retallades en Cellnex, Sabadell, Solaria i BBVA

Per

Bolsamania | 17 des, 2021

Un dia a baix, l'altre a dalt, l'altre a baix, l'altre a dalt... i aquest divendres de nou a baix (IBEX: -0,82%, 8.311,60 punts). Aquest és el resum, molt simple, del que ha fet l'IBEX aquesta setmana, una setmana dominada, sens dubte, pels bancs centrals. Pel missatge contundent de la Reserva Federal (que reduirà estímuls i apujarà tipus), per la sorpresa del Banc d'Anglaterra (que ja ha pujat tipus) i per la 'moderació' del BCE (que redueix estímuls... però amb calma). Aquest divendres ha tocat el torn al Banc del Japó, que també ha anunciat la reducció de les mesures d'emergència de la pandèmia.

La resta de borses europees també han tancat amb retallades. Tot i que el FTSE 100 s'ha desmarcat amb pujades lleugeres. Dins del selectiu espanyol, ha destacat especialment Cellnex, que ha baixat amb força pels problemes de competència en la compra de torres a Hutchison.

També s'ha parlat d'REE, que ha cedit posicions després d'anunciar aquest dijous la venda del 49% de la filial de telecomunicacions a KKR, malgrat que havia aconseguit una plusvàlua de 900 milions d'euros.

Juntament amb aquests títols, Solaria i Enagás han baixat igualment de forma destacada, igual que BBVA, per l'enfonsament de la borsa turca arran de la caiguda de la lira. Els bancs europeus han tingut una jornada a la baixa en general després que el BCE confirmés que no estendrà el matalàs de liquiditat de la banca més enllà del desembre.

Al costat positiu, els valors associats al turisme i els viatges, com IAG, Meliá, Amadeus i Aena, han estat els més alcistes de la sessió, juntament amb les farmacèutiques Grifols i PharmaMar.

MÉS INFLACIÓ I MENYS CREIXEMENT

Així, la setmana ha acabat amb els inversors pendents d'una dada, l'IPC de la zona de l'euro, que ha avançat fins al 4,9% al novembre.

També ha estat important l'IFO alemany de desembre (l'evolució de la situació actual es va situar en 96,9 davant del 99 anterior i la previsió de 97,5). A més, el BundesBank ha elevat de manera significativa la previsió d'inflació i ha retallat la seva estimació de creixement per a Alemanya.

D'una manera semblant, el Banc d'Espanya ha rebaixat les previsions de creixement econòmic del nostre país per al 2021 i el 2022 i ha anticipat una taxa d'inflació del 3,7% per al proper any. A més, el Govern continua negociant amb sindicats i patronal la reforma laboral.

Així mateix, atents a l'impacte que podria tenir als índexs la 'quadruple hora bruixa' (venciment d'opcions i futurs a banda i banda de l'Atlàntic). A la setmana, després de tant de vaivé, l'IBEX està pràcticament pla. Això sí, al llarg de les diferents sessions s'ha acostat massa al suport de 8.210 punts, i això és perillós.

"Encara que el selectiu espanyol va aconseguir aquest dijous perforar intradia el nivell dels 8.411 punts, no va aconseguir tancar per sobre. Per a les properes jornades seguirem molt pendents del suport dels 8.210 punts.

Compte, si perd aquest nivell de preus, es confirmaria un canvi de tendència. Només veurem un senyal de fortalesa amb la superació de la resistència dels 8.600 punts", assenyala César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.

FORTES CAIGUDES EN EL NASDAQ

Diuen els experts que la feblesa que es va veure durant la sessió passada als EUA -amb el Nasdaq deixant-se un 2,47%- sembla que està influint en l'obertura d'avui al Vell Continent. Cal destacar que Àsia també ho ha fet malament, amb grans caigudes, especialment al Nikkei després de la decisió del BoJ.

"Els mercats nord-americans van començar dijous amb bon peu, encara que a mesura que avançava el dia, una venda massiva al Nasdaq va començar malgrat el mercat, ja que la perspectiva d'uns tipus lleugerament més alts va minvar l'atractiu d'alguns dels sectors més valorats, arrossegant l'S&P500 i el Dow", expliquen els analistes de CMC Markets.

LA COVID SEGUEIX AL FOCUS

D'altra banda, la setmana acaba amb la Covid, de nou, al focus una vegada superada l'allau de bancs centrals. La incidència continua augmentant i continua el debat sobre les restriccions per al període nadalenc. Al Regne Unit la situació continua sent especialment preocupant, amb nivells rècords de contagis.

Alhora, segueix el debat sobre la perillositat de la variant òmicron després d'aquest últim informe de la Universitat de Hong Kong que sosté que és 70 vegades més contagiosa, però menys greu que delta. Tot i així, el que persisteix és la incertesa al voltant d'aquesta nova soca del virus mancant dades més concloents.

ALTRES MERCATS

L'euro canvia a 1,1308 dòlars (-0,18%). El petroli cau un 1,7%, fins als 73,69 dòlars el Brent i 71,05 dòlars el WTI.

L'or puja un 0,6% (1.808 dòlars) i la plata, un 0,4% (22,58 dòlars).

El bitcoin cedeix un 3% (46.700 dòlars) i l'ethereum es deixa un 6,4% (3.770 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,394% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys cau fins al 0,343%.

Últimas noticias