L'IBEX tanca pràcticament pla i segueix esperant l'IPC dels EUA i del BCE
El mercat vol comprovar si Lagarde adopta el to 'hawkish' de la Fed
Actualitzat : 18:33
L'IBEX 35 tanca amb moviments moderats i sense moure fitxa a l'estrena setmanal (IBEX: -0,04%, 10.911 punts) en espera de les dues grans cites de la setmana: la dada d'inflació dels EUA, que es publica dimecres, i la decisió de tipus del BCE (de dijous). Dins de l'IBEX, els valors que més pugen son Grifols (+4,3%) i els bancs. Cap títol ha caigut de forma significativa. La resta d'Europa ha acomiadat dilluns amb alces moderades.
ELS TIPUS SEGUIRAN AL CENTRE D'ATENCIÓ
Aquesta setmana els inversors centraran l'atenció al Banc Central Europeu (BCE). El mercat espera que les retallades de tipus comencin a partir del juny, cosa que ja podria deixar-se més o menys clara a la reunió d'aquest dijous, encara que Lagarde podria intentar refredar una mica els ànims després del que s'ha vist a la setmana passada a l'altra banda del Atlàntic.
I és que, l'IBEX va tancar divendres amb retallades acumulades de l'1,4% després de les declaracions de membres de la Reserva Federal (Fed), entre ells Jerome Powell, refredant les possibilitats de retallades de tipus a l'estiu, cosa que va afectar tots els índexs durant la setmana passada.
A més, la sorprenentment forta economia nord-americana ha portat els rendiments del Tresor dels EUA al nivell més alt des de finals de novembre, a mesura que els inversors redueixen les apostes de retallades de taxes. L'informe d'ocupació dels EUA, publicat divendres, va donar 303.000 llocs de treball al març quan el consens esperava 200.000 noves nòmines. La taxa de desocupació va caure al 3,8% des del 3,9% anterior.
Al còmput setmanal, els índexs novaiorquesos van registrar també una setmana de pèrdues, liderades pel Dow Jones, que va baixar un 2,27% la pitjor setmana de l'any, mentre que l'S&P 500 i el Nasdaq van retrocedir un 0,95% i un 0,80%, respectivament.
En aquest context, els inversors ara estan molt pendents també de la dada macro clau de la setmana, l'IPC dels EUA del març, que es publica dimecres. Amb ell, aquest mateix dia es coneixeran les actes de l'última reunió de la Reserva Federal.
A més, dijous s'anuncia l'IPC de la Xina del març i divendres, les dades d'inflació de diferents països europeus del mateix mes, entre els quals hi ha Espanya.
Així mateix, divendres comença la temporada de resultats a l'altra banda de l'Atlàntic, amb els comptes del primer trimestre de JP Morgan, Citigroup i BlackRock.
Avui dilluns, l'agenda té referències menys rellevants. Hi destaca la producció industrial d'Alemanya de febrer.
NATURGY, PUIG...
Naturgy ha començat la sessió sent el pitjor títol de l'IBEX, però ha tancat amb pujades moderadesl. Segons Bloomberg, hauria suspès la possible venda d'actius renovables australians de la unitat Global Power Generation després que les primeres ofertes no complissin les expectatives de valoració. Naturgy buscava recaptar 2.600 milions de dòlars.
A més, El Confidencial publica que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) podria haver enviat una carta a la companyia per recomanar-li que prengui mesures per elevar la seva liquiditat borsària, a causa del seu escàs free float (13%). Entre les mesures que l'organisme supervisor ha recomanat se citen l'emissió d'accions noves mitjançant una ampliació de capital o la venda de títols vells en mans dels quatre accionistes més grans actuals.
Avui ha estat notícia també Puig, ja que aquest matí ha comunicat la seva intenció de sortir a borsa mitjançant una oferta pública (OPV) de les seves accions classe B adreçada a inversors qualificats. La societat té la intenció de sol·licitar l'admissió a cotització de les accions a les Borses de Valors de Barcelona, Madrid, Bilbao i València.
SENYAL PER A UNA PARADA AL CAMÍ
L'IBEX segueix baixant aquest dilluns després de perdre divendres un 1,58%, deixar-se un buit baixista i, a més, abandonar el suport del curt termini que presenta als 10.953 punts.
Per a les properes jornades, els experts de Bolsamanía indiquen que el més normal és que vegem com acaba cobrint el buit alcista que va deixar, el 21 de març passat, als 10.752 punts.
“Cal estar molt pendents del comportament en aquest nivell de preus. Si l'acaba perdent, el més probable és que puguem acabar veient com cobreix el buit alcista del 13 de març passat als 10.388 punts. Mantindrem la cautela mentre segueixi viu el buit baixista que es va deixar divendres als 11.090 punts”.
ALTRES MERCATS: EL PETROLI ES RELAXA I L'OR SEGUEIX IMPARABLE
Les caigudes de la setmana passada a les borses van estar motivades també per la fortalesa del petroli, amb el cru Brent escalant per sobre dels 91 dòlars enmig de la creixent tensió geopolítica.
El petroli cau aquest dilluns. El Brent cotitza als 90,10 dòlars (-1,17%) i el West Texas, als 86,09 dòlars (-0,94%).
L'or es manté ferm i ha marcat nous màxims històrics per sobre dels 2.350 dòlars l'unça (2.349 dòlars al tancament). La plata suma un 1,4% i ja ronda els 28 dòlars (27,89 dòlars).
L'euro canvia als 1,085 dòlars (+0,13%).
El bitcoin reprèn les pujades i supera els 71.800 dòlars. L'ethereum cotitza als 3.600 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 4,428%.