L'IBEX tanca en vermell i anul·la el seu rebot a la setmana gran de bancs centrals
Fins a 20 autoritats monetàries anunciaran les decisions de política monetària abans de divendres
Actualitzat : 18:22
Els parquets mundials afronten una setmana durtant la qual el protagonisme absolut el tindran els bancs centrals, ja que fins a 20 autoritats monetàries encaren les últimes reunions del 2021 durant els propers cinc dies. A més, els inversors mantindran un ull en la variant òmicron de la Covid i en l'augment dels contagis a tots els països, que força els governs mundials a endurir, de nou, les mesures per combatre la pandèmia.
L'IBEX, que ha pujat moderadament durant el matí, s'ha girat a la baixa i ha caigut un 0,45%, fins als 8.322,70 punts. El selectiu no presentarà senyals de fortalesa "mentre que es mantingui cotitzant per sota dels 8.600 punts", apunten els analistes tècnics de Bolsamania.
Així mateix, els analistes d'aquesta web aconsellen que els inversors no perdin de vista el suport dels 8.210 punts. "Si al final els perd, es confirmaria un canvi de tendència a mitjà i llarg termini", assenyalen.
I és que l'aspecte del selectiu espanyol després de les fortes caigudes del novembre s'ha afeblit força. Mentre que les altres grans borses europees han recuperat gairebé tot el perdut pel temor d'òmicron, l'IBEX s'ha quedat clarament endarrerit.
RESTRICCIONS PER ÒMICRON
Els experts posen l'accent que la preocupació del mercat per òmicron sembla estar disminuint, però la preocupació dels governs per la variant sembla anar a l'altra direcció i augmentar. Un bon exemple són les mesures del Regne Unit, que ha implementat un Pla B de noves restriccions a partir d'aquesta setmana, a més d'accelerar el desplegament del programa de vacunació de reforç.
Comenta Michael Hewson, cap d'anàlisi de CMC Markets que creix "la preocupació que els polítics estiguin reaccionant de forma exagerada, no només al Regne Unit, sinó també als Estats Units, on alguns estats han tornat a imposar noves restriccions en resposta als nous casos".
LA FED ACCELERARÀ EL TAPERING
Les borses mundials també arrosseguen una mica de ressaca després de la dada d'IPC del novembre als EUA, que ha assolit el ritme més gran des del 1982 en pujar al 6,8%, enfront del 6,2% d'octubre i en línia amb les previsions. Aquesta acceleració pot reforçar encara més l'argument a favor d'un ritme accelerat de reducció d'estímuls per part de la Fed. El banc central es reuneix dimarts i dimecres i el consens anticipa que duplicarà el tapering fins a 30.000 milions d'euros.
A més, se celebren els conclaves bancaris del Banc Central Europeu, el Banc del Japó i el Banc d'Anglaterra, que són responsables de la política monetària de gairebé la meitat de l'economia mundial. I els analistes avancen que es faran paleses les divergències entre ells, ja que alguns se centren en la lluita contra la creixent inflació mentre que altres continuen alimentant la demanda, una divisió que sembla que s'ampliarà el 2022.
Les borses asiàtiques han deixat pujades generalitzades aquest dilluns, demostrant que els inversors s'inclinen per veure el got "mitjà ple", segons destaca Hewson. El Nikkei nipó ha deixat alces de gairebé l'1%, el Hong Seng, del 0,3% i els parquets xinesos, del 0,6% de mitjana. Per la seva banda, Wall Street registra una recollida de beneficis després dels forts guanys de la setmana anterior.
ACTUALITAT EMPRESARIAL
A l'escena empresarial, Acerinox ha liderat les pujades dins de l'IBEX, després que els analistes de JP Morgan hagin reiterat la seva visió positiva sobre la companyia. Tot i que els valors més alcistes del selectiu han estat Cellnex i Grifols.
A més, la ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha comentat que l'Estat no té cap intenció de vendre la participació en CaixaBank, que puja en reduir-se el risc d'una gran venda d'accions a curt termini.
En negatiu, els valors associats al turisme i els viatges han estat els més baixistes per les mesures del Regne Unit per contenir el virus i la mala evolució de la pandèmia a Espanya i altres països europeus. IAG, Meliá, Aena i Amadeus han liderat les pèrdues al costat de les immobiliàries Merlin Properties i Colonial.
ALTRES MERCATS
El barril de petroli Brent baixa un 0,2%, fins als 74,97 dòlars.
El barril de petroli West Texas cedeix un 0,1%, fins als 71,60 dòlars.
L'unça d'or avança un 0,1%, fins als 1.787 dòlars.
L'unça de plata repunta un 0,4%, fins als 22,24 dòlars.
L'euro/dòlar cau un 0,3%, fins als 1,1277 dòlars.
El bitcoin baixa amb força un 6%, fins als 47.371 dòlars.