L'IBEX tanca en positiu i finalitza la setmana amb un guany del 0,75%
La 'crisi de la llum' i la caiguda de les energètiques han marcat les últimes sessions
Actualitzat : 18:22
L'IBEX 35 ha pujat un 0,31%, fins als 8.760,9 punts, i ha donat continuïtat als guanys de dijous. Això, al tancament d'una setmana d'anades i vingudes que ha estat marcada per la pujada del preu de l'energia. A Espanya, el selectiu s'ha vist molt condicionat per aquesta circumstància després de les mesures del Govern per frenar l'escalada de preus i el seu impacte en les grans elèctriques (Endesa i Iberdrola) i també en les renovables (Acciona, Solaria, Grenergy, Audax...). Encara gràcies als guanys de les dues últimes jornades, el selectiu ha tancat la setmana amb pujades del 0,75%, en una sessió durant la qual la resta de grans borses europees ha tancat en vermell.
La setmana ha acabat amb els inversors molt pendents d'aquest tema (es tem que la crisi acabi afectant la recuperació de l'eurozona per la pujada de la inflació), i pendents precisament de la publicació de la dada d'IPC final de l'eurozona d'agost, que ha escalatfins al 3%, màxim de 10 anys, per l'energia.
Als EUA, les borses van tancar ahir amb signe mixt i moviments moderats i també signe mixt s'ha vist a Àsia aquesta matinada, encara que amb predomini dels números verds. S'hi parla de la dura resposta de la Xina a l'acord anunciat ahir pels EUA, Austràlia i el Regne Unit, mentre segueix la preocupació davant la possible fallida de la promotora immobiliària Evergrande.
Els inversors miren ja cap a la setmana que ve, amb les reunions de tipus de la Reserva Federal (21 i 22) i del Banc d'Anglaterra (23 de setembre). Ambdues podrien oferir novetats importants sobre les seves polítiques monetàries i se seguiran amb molta atenció.
Cal recordar que aquest divendres té lloc la penúltima 'quàdruple hora bruixa' de l'any. El venciment d'opcions i futurs a banda i banda de l'Atlàntic podria incrementar la volatilitat a les borses i un augment en el volum de negociació.
Dins de l'IBEX, han destacat les pujades en IAG, Meliá, Indra i Aena i les caigudes en ArcelorMittal i Santander. Els valors associats al turisme han pujat amb força davant la previsió que el Regne Unit suavitzi les restriccions per als turistes britànics.
ATENTS A GRIFOLS
Avui els inversors han estat pendents també de Grifols després d'anunciar que ha arribat a un acord amb Tiancheng International Investment per adquirir el 100% de les accions de Tiancheng (Germany) Pharmaceutical Holdings, companyia alemanya que posseeix el 89,88% de les accions ordinàries i l'1,08% de les accions preferents de Biotest, per 773 milions d'euros més un préstec de 313 milions d'euros.
Paral·lelament a la transacció, Grifols llança una oferta pública d'adquisició (OPA) a tots els accionistes per adquirir en efectiu la resta de les accions ordinàries i preferents de Biotest per 43,00 euros i 37,00 euros, respectivament.
I L'IBEX?
A falta del que faci aquest divendres, el que sembla evident és que l'IBEX ha aconseguit aferrar-se durant les últimes sessions a la mitjana de 200 sessions, que es troba al nivell dels 8.600 punts, preus que ha respectat i des dels quals ha reaccionat en més d'una ocasió aquests dies.
"Tot i això, per confirmar l'aparició d'un senyal de fortalesa, hauríem d'esperar a veure un tancament per sobre dels 8.848 punts", indica César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia a 1,1781 dòlars (+0,14%). El petroli cedeix un 1%, fins als 74,85 dòlars el Brent i als 71,60 dòlars el WTI.
L'or i la plata baixen, fins als 1.753 dòlars i als 22,50 dòlars, respectivament.
El bitcoin cau lleument (47.580 dòlars) i l'ethereum es deixa un 3% (3.470 dòlars).
La rendibilitat del bo americà a 10 anys se situa a l'1,341%.