L'IBEX tanca amb un rebot de l'1,8% en un escenari bèl·lic de gran volatilitat

Els inversors segueixen molt pendents de la guerra a Ucraïna

Per

Bolsamania | 08 mar, 2022

Actualitzat : 18:57

L'IBEX 35 ha aconseguit rebotar (+1,82%, 7.783,4 punts) en un escenari bèl·lic de volatilitat màxima. El selectiu espanyol va arribar a enfonsar-se un 5,6% a l'obertura de dilluns per acabar tancant amb un descens de l'1%. Un moviment contrari al registrat aquest dimarts, ja que el selectiu espanyol ha arribat a pujar més del 3%, fins a un màxim intradia als 7.923 punts. Per la seva banda, les borses europees han tancat amb pujades molt moderades, a causa de la seva exposició més gran a la guerra a Ucraïna.

Els analistes de Bolsamanía ja anticipaven ahir que l'índex havia fet una molt bona figura tècnica que feia presagiar un rebot amb objectiu inicial als 8.048 punts. En tot cas, són conscients que la volatilitat mana i tot pot canviar en qualsevol moment, com està passant.

Dins l'IBEX han destacat les fortes revaloracions, de nou, a les renovables (amb Solaria, Siemens Gamesa al capdavant), que continuen beneficiant-se en borsa de la guerra a mesura que les energies alternatives cobren força.

També ho han fet bé els bancs, que han rebotat amb força, encara que han reduït els avenços de manera destacada; i Inditex, que ha rebut un consell de compra per part de Sabadell.

Un altre valor alcista era Telefónica, després que Orange i MásMóvil hagin anunciat converses exclusives per a la seva fusió a Espanya. Tot i això, les seves accions s'han girat a la baixa a mesura que ha anat avançant el dia. Al costat negatiu, Grifols, Fluidra, Acerinox i Meliá han estat els més baixistes.

Tot i el rebot, la jornada torna a estar marcada per la incertesa. Cal recordar que Wall Street ha anul·lat el seu intent de rebot després de tancar aquest dilluns amb fortes caigudes i que a Àsia s'ha viscut una altra sessió de descensos. El Japó ha publicat diverses dades (índex d'indicadors principals o enquesta d'observadors econòmics), que han sortit pitjors del que s'esperava.

Pel que fa a les darreres notícies relacionades amb la guerra, Rússia ha amenaçat de tallar el subministrament de gas natural a Europa a través del gasoducte Nord Stream 1 en resposta a les sancions imposades per la invasió d'Ucraïna. Aquesta mesura podria augmentar, encara més, l'agitació als mercats energètics i fer pujar encara més els preus.

Per part seva, la UE ha anunciat un pla per reduir aquest mateix any en dos terços la seva dependència del gas rus i també ha obert la porta a controlar els preus de l'electricitat de manera temporal.

Les últimes negociacions de pau entre Rússia i Ucraïna a Bielorússia no han avançat gaire en la reducció de l'escalada bèl·lica, i els inversors es mantenen cautelosos perquè els EUA han anunciat al costat del Regne Unit la prohibició de les importacions de cru i gas natural russos, ja que la UE no pot prendre aquesta mesura per la seva dependència energètica de Moscou. El viceprimer ministre Alexander Novak ha subratllat que aquesta mesura tindria "conseqüències catastròfiques per al mercat mundial".

El petroli continua disparat. Després de vorejar ahir a la nit els 140 dòlars, el barril Brent cotitza ara als 132,75 dòlars (+7%). El West Texas se situa a aquesta hora als 128,50 dòlars (+7,7%). Ahir va escalar per sobre dels 130 dòlars.

L'agenda d'aquest dimarts inclou com a dada més rellevant la publicació del PIB de la zona de l'euro que va tornar al tancament de 2021 al nivell anterior a la Covid. Tot i això, les dades econòmiques han quedat relegades a un segon pla.

ALTRES MERCATS: L'OR SUPERA ELS 2.000 DÒLARS

L'euro canvia a 1,0877 dòlars (+0,2%). L'or puja un 3,5% i supera els 2.000 dòlars (2.065 dòlars). La plata avança un 6% (27,26 dòlars).

El bitcoin puja un 1,8% (38.238 dòlars), igual que l'ethereum (2.534 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys avança fins a l'1,852% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys avança fins a l'1,033%.

Últimas noticias