L'IBEX tanca amb caigudes moderades en un dia sense Wall Street i amb França al focus
La CE no ha inclòs Espanya a l'expedient de dèficit excessiu
Actualitzat : 18:28
L'IBEX 35 i la resta de borses europees tanquen amb caigudes moderades (IBEX: -0,10%, 11.056 punts) després de les pujades d'ahir a aquest costat de l'Atlàntic, que van ser del 0,99% a l'índex espanyol, cosa que el va portar a recuperar els 11.000 punts. Tot això, amb el CAC a la 'corda fluixa' per la tensió política i el que pugui passar a les eleccions anticipades de França, sembla que la borsa espanyola, i també la italiana (va tancar ahir amb pujades de l'1,24%), se n'estan veient beneficiades.
Segons els analistes de la companyia alemanya Berenberg, "els creixents riscos polítics a França podrien generar més suport relatiu a altres mercats europeus", i per això apunten directament a Itàlia i Espanya, atès que les seves borses "són extremadament barates en relació amb França. i també tenen un impuls d'ingressos nets més fort que França”.
Avui s'ha conegut que la Comissió Europea (CE) ha obert un procediment contra França per dèficit públic excessiu. Itàlia també ha estat represa per la UE per aquest motiu. Davant d'això, Brussel·les ha tret Espanya del procediment de dèficit excessiu, malgrat tancar el 2023 amb un dèficit públic del 3,6% del PIB, per sobre del límit del 3% fixat per la CE.
Dins de l'IBEX, destaquen les pujades en Indra, els bancs i IAG i les caigudes de Grifols (-5,5%), Colonial, Acciona Energía, Cellnex i Merlin. Cal subratllar que la companyia alemanya SMA Solar s'enfonsa un 30% després de revisar previsions de creixement a la baixa, cosa que estaria pressionant les renovables espanyoles. Al Continu, Amper cedeix un 2,84% després de reconèixer ahir que havia patit un ciberatac.
Cal assenyalar que Bankinter ha pres la decisió d'integrar EVO Banc a l'estructura del banc, amb el propòsit d'"aprofitar al màxim les sinergies entre les dues entitats i potenciar així la transformació digital del grup", ha informat l'entitat a través d'un comunicat. "Amb la integració de la filial, els clients d'EVO continuaran operant de manera 100% digital, però es beneficiaran, a més, de totes les capacitats del Grup Bankinter, de la seva àmplia gamma de productes i serveis financers i d'un servei omnicanal de màxima qualitat", destaca Bankinter. Bankinter va adquirir EVO Banc el 2019 amb l'objectiu de "convertir-lo al laboratori digital del grup".
WALL STREET TANCAT
Avui els mercats no comptaran amb la referència de Wall Street, tancat pel festiu de Juneteenth (Dia de la fi de l'esclavitud als EUA). Ahir, l'S&P va marcar el seu màxim històric número 31 del 2024 mentre les borses segueixen imparables a l'altra banda de l'Atlàntic. En aquestes pujades hi té molt a veure Nvidia, que aquest dimarts va superar Microsoft i es va coronar com l'empresa més valuosa del món. Va tancar amb una alça del 3,51%, fins als 135,58 dòlars per títol. En aquesta pujada del gegant tecnològic pot tenir a veure el reajustament en la composició d'un important ETF en funció dels canvis a l'índex tecnològic que segueix, tal com els vam explicar ahir.
D'altra banda, i també als Estats Units, el president de la Reserva Federal de Sant Louis, Alberto Musalem, ha assegurat aquest dimarts que les retallades de tipus d'interès als Estats Units "podrien trigar mesos i, més probablement, trimestres".
"Hauré d'observar un període d'inflació favorable, moderació de la demanda i expansió de l'oferta abans de confiar que una reducció en el rang objectiu de la taxa de fons federals és apropiada. Aquestes condicions podrien trigar mesos i, més probablement, trimestres", va destacar durant la seva intervenció en un esdeveniment organitzat per la CFA Society.
LA INFLACIÓ DE REGNE UNIT CAU A L'OBJECTIU DEL BOE
A més, avui s'han publicat l'IPC del Regne Unit del maig (cau a l'objectiu del 2% del Banc d'Anglaterra, que es reuneix demà) i l'índex de preus de producció del mateix mes també allà.
L'agenda d'aquest dimecres inclou poques referències atès que Wall Street està tancat. A Àsia, les borses han acabat majoritàriament en positiu mentre els inversors avaluaven les últimes dades del Japó del maig, amb les exportacions superant les expectatives. Les exportacions van créixer el 13,5% interanual en comparació amb l'augment del 13% esperat pels economistes enquestats per Reuters. Tot i això, el creixement de les importacions del 9,5% no va assolir les expectatives d'un augment del 10,4%.
Els inversors també han assimilat la lectura de l'índex Tankan nipó, que va mostrar que la confiança empresarial entre els grans fabricants japonesos va caure a +6 des de +9 al maig. D'altra banda, la confiança empresarial entre els no manufacturers va pujar a +31 des de +26 al maig. El Tankan mesura la confiança empresarial entre les corporacions japoneses, i una xifra positiva significa que els optimistes superen els pessimistes i viceversa.
ALTRES MERCATS
L'euro puja a 1,0745 dòlars (+0,065%). El petroli remunta moderadament, amb el Brent als 85,48 dòlars i el WTI, als 81,72 dòlars.
L'or cedeix lleugerament (2.341 dòlars), al contrari de la plata (29,68 dòlars).
El bitcoin cotitza als 64.800 dòlars i l'ethereum, als 3.518 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 4,219%.