L'IBEX tanca a l'alça i es desmarca d'Europa després de la decepció amb les mesures de la Xina
S'esperaven anuncis molt més concrets i al final no ha estat així
Actualitzat : 18:42
L'IBEX tanca amb lleugeres pujades (+0,15%, 11.734 punts) i es desmarca de la resta de selectius europeus, que cedeixen de manera moderada després que el govern xinès hagi decebut amb les mesures econòmiques anunciades aquest dimarts. Les borses xineses, que tornaven a cotitzar després d'estar tota la setmana passada i aquest dilluns tancades per festiu, s'han anat desinflant després de les alces inicials. El Shanghai ha pujat un 4,5%, mentre que el Hang Seng s'ha enfonsat un 9,4%.
Tots els valors europeus els negocis dels quals estan vinculats amb el gegant asiàtic -luxe, begudes, acer, mineres...- cedeixen posicions. A Espanya, ArcelorMittal i Acerinox se situen entre els pitjors valors del selectiu.
La Xina ha dit avui que confia a assolir els seus objectius econòmics aquest any i ha promès continuar donant suport al creixement, tot i que s'ha abstingut d'implementar mesures més significatives. L'únic anunci concret és una bestreta de 30.000 milions de dòlars del Pressupost del 2025 al 2024, "cosa que estimem que representa només el 0,16% del PIB" assenyalen els experts de Bankinter.
"Per avançar aquests diners haurà d'emetre bons, que cancel·larà, s'entén, quan rebi la recaptació del 2025, el 2025. I llavors, la Xina tindrà un 0,16% del PIB menys per gasta/invertir el 2025. No sembla que es tracti d'una solució rigorosa per reactivar la seva economia, sinó més aviat una altra fugida endavant de caràcter purament monetari", afirmen els analistes de Bankinter.
"Se suposava que la conferència de premsa d'aquest dimarts del principal planificador econòmic de la Xina, la Comissió Nacional de Desenvolupament i Reforma, seria el gran moment, aquell en què Pequín deslligués una bazuca d'estímul. En canvi, ha estat més aviat una pistola de joguina", comenta per part seva Stephen Innes, gestor d'SPI Asset Management.
Zheng Shanjie, president de la Comissió Nacional de Desenvolupament i Reforma, ha afirmat que estan "totalment segurs d'assolir els objectius anuals de desenvolupament econòmic i social". També ha assenyalat que la Xina enfronta un entorn més complex tant a nivell nacional com internacional.
Les caigudes a Àsia ia Europa d'avui també estan motivades per les retallades d'ahir a Wall Street a causa dels descensos del sector tecnològic (el Nasdaq va perdre un 1,18%). Avui, el president de Foxconn ha assegurat que a la intel·ligència artificial (IA) encara li queda corda per a estona. Les seves declaracions han fet que Nvidia repunti al mercat nord-americà.
En termes generals, la jornada ha estat clarament negativa i, a més, ha comptat amb poques referències d'interès a l'agenda, que arribaran a partir de demà, amb les actes de la Fed, i de dijous, amb l'IPC dels EUA del setembre. Divendres arrencarà la temporada de resultats als Estats Units.
Al pla empresarial, Samsung ha dit que espera un benefici pitjor del previst per al tercer trimestre. En la seva guia publicada aquest dimarts, el fabricant més gran de xips de memòria del món ha assenyalat que el benefici operatiu per al trimestre que va finalitzar al setembre es projecta en aproximadament 9,10 bilions de wons, xifra que representa un augment del 274% en comparació amb els 2,43 bilions de wons coreans de l'any passat. Tot i això, la xifra ha quedat per sota de les expectatives.
ALTRES MERCATS: EL PETROLI TAMBÉ CAU PER LA XINA
L'euro canvia als 1,096 dòlars (-0,07%). El petroli, que ahir va pujar amb força per la tensió geopolítica, ara retalla posicions amb força. El Brent se situa per sota dels 80 dòlars (-4,3%, 77,4 dòlars) per la decepció de les mesures del govern xinès. El WTI perd un 4,5% (73,64 dòlars).
L'or cedeix un 1,4% (2.627 dòlars) i la plata, un -4,75% (30,5 dòlars).
El bitcoin cotitza als 62.300 dòlars i l'ethereum, als 2.418 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es manté per sobre del 4% (4,02%).