L'IBEX supera els 9.000 punts impulsat per Telefónica malgrat el llast del turisme

Les renovables també lideren el selectiu mentre Meliá i IAG s'enfonsen

Per

Bolsamania | 20 oct, 2021

Actualitzat : 19:18

L'IBEX ha pujat un 0,24%, fins als 9.017,9 punts, en una sessió durant la qual s'han publicat l'IPC del Regne Unit (ha baixat i allunya la pujada de tipus) i el de l'eurozona (ha pujat fins al 3,4%) de setembre. Els resultats també han estat en el focus, com els d'ASML a Europa (va guanyar 1.700 milions al tercer trimestre) o els de Tesla d'aquesta nit. Netflix cau després d'anunciar ahir un BPA (benefici per acció) de 3,19 dòlars al tercer trimestre, per sobre del que s'esperava, mentre que ha sumat 4,4 milions de subscriptors a tot el món.

Dins el selectiu, han destacat les pujades en les renovables (Solaria i Siemens Gamesa) després de la subhasta d'energia d'ahir, a la qual no van acudir ni Iberdrola ni Endesa. La pujada en el preu mitjà de la subhasta, fins a gairebé 31 euros per megawatt/hora, "és raonable per la tensió inflacionista actual en els béns d'equip i en les matèries primeres", expliquen des de Bankinter.

Entre els grans valors, els principals impulsors de l'índex han estat Telefónica, Iberdrola, Repsol i BBVA.

A la banda contrària, han caigut amb força Meliá Hotels, Amadeus i IAG, després que el Regne Unit hagi anunciat que ha identificat una nova variant de la Covid, fet que suposa un nou cop per a un dels principals mercats d'aquestes companyies.

Les autoritats sanitàries britàniques estan vigilant a prop una nova mutació de la variant delta de la Covid-19 que està causant un nombre creixent d'infeccions i supera en un 10% la transmissió de la variant dominant, segons François Balloux, director de l'Institut de Genètica de la University College de Londres.

A Àsia, la Xina va mantenir el tipus d'interès preferent a un any al 3,85%, mentre que el tipus d'interès a cinc anys també es va mantenir al 4,65%. Això coincideix amb el que s'esperava per la majoria de mercat, que havia previst que no hi hauria canvis.

Les borses asiàtiques han pujat majoritàriament aquest dimecres malgrat que l'FMI ha rebaixat la seva previsió de creixement per a la regió el 2021 després del repunt dels casos de Covid per la variant delta. L'FMI ​​espera ara que l'economia d'Àsia creixi un 6,5% aquest any davant la previsió d'abril d'una expansió del 7,6%.

Al Japó, per la seva banda, les dades de balança comercial han estat millors del que s'esperava al setembre, amb una pujada de les exportacions del 13% i un augment del 38,6% de les importacions.

EVERGRANDE ES 'DILUEIX'... PERÒ CONTINUA SENT UNA AMENAÇA

Evergrande i el sector dels promotors immobiliaris de la Xina han desaparegut de radar durant l'última setmana, però els problemes que planteja no han desaparegut, adverteix Jeffrey Halley, analista d'Oanda.

"És possible que vegem més titulars sobre Evergrande que pesin sobre els mercats xinesos, ja que s'acosta el primer període de gràcia de 30 dies per pagar els bons en dòlars. Aquest dissabte venç el primer període de gràcia, cosa que suposo que desencadenarà un impagament formal si no apareixen els fons", explica. A això el seguirà una altra data de venciment a principis de la setmana que ve.

"El silenci d'Evergrande i del Govern és ensordidor, i a mesura que altres promotors incompleixin o tinguin dificultats per pagar els seus deutes a l'estranger, aquesta història podria tornar a les primeres pàgines", avisa.

WEIDMANN DEIXA EL BUNDESBANK

El president del Bundesbank, Jens Weidman, deixarà el seu càrrec a finals d'any, tal com per sorpresa ha anunciat aquest dimecres, i el mercat ja fa apostes sobre qui serà el seu substitut.

"És un notable 'falcó' en el consell del BCE. És probable que el nou govern alemany nomeni un successor menys bel·ligerant. Potser Isabel Schnabel, actualment al consell del BCE, o algú amb punts de vista similars", assenyala Holger Schmieding, expert de Berenberg.

Afegeix aquest analista que la dimissió de Weidmann "per raons personals" pot inclinar el debat dins el BCE una mica més en direcció 'dovish'. "Però no gaire. No és l'únic 'falcó' al Consell del BCE. A més, molts membres del corrent principal del consell de govern del BCE també estarien disposats a retirar les compres d'actius i a pujar els tipus abans que indica l'actual orientació del BCE, si la inflació sorprengués el BCE a l'alça", explica Schmieding.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,1643 dòlars (+0,1%). El petroli puja un 0,1%, fins als 85 dòlars el Brent i als 83,11 dòlars el WTI.

L'or puja un 0,8% (1.784 dòlars) i la plata, un 1,5% (24,23 dòlars).

El bitcoin puja un 45 i marca un nou màxim històric a prop dels 67.000 dòlars. Els analistes no descarten ja que la moneda digital es dirigeixi cap als 100.000 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,657% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys baixa fins al 0,508%.

Últimas noticias