L'IBEX suma un 2,3% en una setmana marcada per l'OPA hostil de BBVA a Sabadell
L'OPA hostil llançada per l'entitat dirigida per Carlos Torres ha revolucionat el sector
Actualitzat : 18:03
L'IBEX-35 tanca a l'alça i amplia els guanys setmanals aquest divendres en sumar un 0,5%, fins als 11.105 punts. La resta de borses europees han avançat de manera similar. Això, durant una setmana que ha estat marcada, absolutament, per BBVA i Sabadell i per l'OPA hostil que el primer va llançar ahir al segon. Aquesta decisió trenca les regles no escrites d'un sector financer espanyol on els moviments corporatius sempre han estat convenientment consensuats, on les relacions entre uns i altres han estat tradicionalment bones i on el Govern (d'un signe o un altre) ha estat sempre molt present en els moviments que han tingut lloc, ratificant-los i 'controlant-los' en bona mesura.
Ara, no només no hi ha acord entre els dos bancs sobre una possible fusió per absorció de BBVA a Sabadell, sinó que el segon rebutja l'operació rotundament (l'últim és que assegura que la documentació de l'OPA "vulnera" les normes) i també la rebutja frontalment el Govern, que ha reaccionat sorprenentment ràpid des que ahir saltés la notícia i que ha deixat clar que no l'aprovarà.
Tot i així, BBVA s'ha llançat a una carrera en què s'ha posat en mans del mercat i dels accionistes per aconseguir el que busca. La pregunta és si ho aconseguirà finalment (cosa que sembla molt complicada) i a quin preu (i no ens referim als termes econòmics).
Sigui com sigui, aquesta operació i totes les reaccions han estat els grans protagonistes aquesta setmana a la borsa espanyola i a la resta del mercat europeu (ahir estava a la portada de Bloomberg, CNBC...) i ha deixat en un segon pla rellevants dades macro, resultats molt esperats (com els de Telefónica) i esdeveniments també molt esperats, com la decisió de tipus del Banc d'Anglaterra, que ahir els va mantenir sense canvis.
Avui, el culebró, que no ha fet més que començar, es pren un respir. Mentrestant, s'ha conegut una altra tanda de resultats important, amb les xifres d'IAG (va reduir pèrdues fins a 4 milions) i Técnicas Reunidas, entre d'altres. A més, a l'àmbit macro, s'ha anunciat el PIB del Regne Unit del primer trimestre, es publiquen les actes de l'última reunió del BCE (reflecteixen que el mercat està "preparat per a la possibilitat de retallar tipus al juny") i, als Estats Units, atents a l'índex de la Universitat de Michigan (cau gairebé 5 punts).
A part d'això, cal comentar que companyies que ahir, després del tancament, van publicar resultats, avui els han cotitzat. És el cas de Meliá (+3,13%), que se situa al costat de Fluidra (+7,27%, gràcies a una millora de JP Morgan) i d'Acerinox (+1,96%), a la part més alta de l'IBEX. Al costat de les caigudes, Ferrovial, que es va estrenar ahir al Nasdaq 'sense pena ni glòria', ha estat el pitjor (-2,37%).
L'IBEX MANTÉ INTACTA LA SEVA TENDÈNCIA ALCISTA
L'IBEX s'ha mantingut avui força tranquil. Durant la setmana, ha acumulat alces que superen el 2% (+2,31%). Això, després de pujar un 0,58% dilluns, un 1,5% dimarts, un 0,65% dimecres i deixar-se ahir un 0,92%.
"El selectiu espanyol es manté cotitzant molt a prop dels màxims anuals que va dibuixar als 11.227 punts. Un tancament per sobre d'aquest nivell de preus seria el senyal que ens faria pensar en una extensió de les pujades fins al nivell dels 11.500 punts", apunta César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.
"Per sota, el primer nivell de suport es troba als 10.820 punts. No veurem un senyal de debilitat mentre es mantingui cotitzant per sobre d'aquest nivell de preus. Una mica més baix, als 10.500 punts, es troba el nivell clau de demanda".
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia als 1,0769 dòlars (-0,11%). El petroli cedeix un 0,3%, amb el Brent als 83,6 dòlars i el WTI als 79,05 dòlars.
L'or suma un 1,29% (2.370 dòlars) i la plata avança un 0,33% (28,46 dòlars).
El bitcoin cotitza als 60.900 dòlars i l'ethereum, als 2.900 dòlars.
La rendibilitat del bo americà a 10 anys puja fins al 4,498%.