L'IBEX suma un 0,7% a la setmana del BCE i mira cap a la reunió de la Fed

Les borses europees continuen de ressaca després de l'anunci d'ahir del banc central

Per

Bolsamania | 07 jun, 2024

Actualitzat : 18:12

L'IBEX 35 i la resta de borses europees es decanten per les caigudes aquest divendres (IBEX: -0,34%, 11.404 punts). L'índex espanyol acomiada una setmana durant la qual acumula alces moderades (+0,73%). Totes les places del Vell Continent han estat molt condicionades durant les darreres sessions per la reunió del Banc Central Europeu (BCE), que al final va confirmar a la jornada passada tot el que s'esperava: la baixada de tipus del 0 ,25%, fins al 4,25%, i el to prudent de Christine Lagarde sobre les futures retallades de tipus després d'aquest: "Estem moderant el nivell de restricció, el ritme dependrà de les dades", va afirmar la presidenta del BCE.

Ara la roda continua girant i l'atenció dels inversors ja passa a la Reserva Federal (Fed), que la setmana que ve (11 i 12 de juny) celebra la reunió de política monetària i de la qual no s'espera que en toqui tipus. El BCE s'ha avançat aquesta vegada a la Fed i la Fed, previsiblement, esperarà per moure fitxa, amb Jerome Powell adoptant també un discurs caut i fent al·lusió a les dades per anar marcant el ritme de baixades.

I una d'aquestes dades és l'informe d'ocupació del maig que s'ha publicat avui a l'altra banda de l'Atlàntic. El mercat laboral nord-americà va crear al maig unes 272.000 nòmines no agrícoles, xifra que se situa molt per sobre de les previsions d'un consens que calculava un augment fins als 185.000 nous llocs de treball des dels 175.000 del mes previ. Com sabeu, una dada que supera les previsions allunya encara més la possibilitat d'una retallada de tipus per part del banc central nord-americà en la mesura que continua mostrant la fortalesa de l'economia nord-americana.

Ahir les borses europees van acabar la jornada en positiu, amb alces que van ser del 0,80% en el cas de l'IBEX (11.444 punts), després de la decisió del BCE i les explicacions de Lagarde. Wall Street, per part seva, després dels màxims de dimecres, va finalitzar el dia molt pla i amb signe mixt. Dins de l'IBEX, cal destacar les avenços en Acciona i les retallades en Meliá, Cellnex i Mapfre.

A Àsia, aquesta matinada també s'ha vist un saldo mixt. S'hi ha publicat la balança comercial xinesa del maig. Les exportacions de la Xina al maig van créixer més ràpid del que s'esperava, mentre que les importacions no van complir les previsions.

Les exportacions van augmentar un 7,6% en comparació amb l'any anterior i van superar les expectatives d'un creixement del 6%. Les importacions, però, van augmentar un 1,8% i no van arribar a la previsió d'un creixement del 4,2%.

A l'abril, les exportacions de la Xina van augmentar l'1,5% interanual, mentre que les importacions van pujar el 8,4%.

A Àsia, cal destacar també que el banc central de l'Índia ha mantingut els tipus sense canvis al 6,5% per vuitena reunió de política monetària consecutiva.

Avui l'agenda també inclou el PIB de la zona de l'euro, que va créixer un 0,3% al primer trimestre.

ATENTS A NVIDIA, ROARING KITTY...

Aquest divendres, al tancament del mercat, tindrà lloc l'split (divisió d'accions) de 10 per 1 que Nvidia va anunciar el 22 de maig passat, juntament amb els seus resultats. Els accionistes registrats amb accions ordinàries al tancament del mercat d'aquest dijous rebran nou accions addicionals de Nvidia per cada acció que ja en tinguin. És a dir, si un accionista tenia 10 accions de Nvidia abans de la divisió, ara tindrà 100 accions. Les accions del gegant fabricant de xips començaran a cotitzar en una base ajustada per la divisió quan el mercat obri aquest dilluns que ve, 10 de juny.

A més, la febre per les accions meme continua als Estats Units. Les accions de GameStop es van disparar dijous després que una publicació a Youtube anunciés que l'inversor Keith Gill (Roaring Kitty) tornarà a la plataforma aquest mateix divendres per primera vegada en tres anys. La publicació diu que la transmissió en viu començarà a les 12 pm, hora de Nova York.

GameStop, que va tancar ahir amb una pujada del 47,45%, cau amb força.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0803 dòlars (-0,78%). El petroli cau un 0,2% de mitjana, amb el Brent per sota dels 80 dòlars (79,6 dòlars) i el WTI als 75,45 dòlars. Això, després d'una setmana de caigudes per la decisió sobre la producció de l'OPEP+ de diumenge passat.

L'or perd un 2,7% (2.326 dòlars) i la plata baixa un 6% (29,46 dòlars).

El bitcoin escala fins als 70.800 dòlars i l'ethereum perd els 3.800 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 4,42%.

Últimas noticias