L'IBEX salva la setmana amb bona nota (+1,2%) impulsat per Santander i Repsol

Acciona també ha seguit sent protagonista per la sortida a borsa de les seves renovables

Per

Bolsamania | 19 feb, 2021

Actualitzat : 18:16

L'IBEX ha pujat amb força (+1,16%; 8.151,60 punts) gràcies a l'empenta de títols com Acciona (+4%) i Santander (+4,2%) i Repsol. També ho han fet bé Bankinter, Amadeus, Melià i IAG, durant una jornada positiva per a gairebé tots els valors. Així, el selectiu espanyol ha tallat una ratxa de tres sessions baixistes i ha tancat la setmana amb pujades de l'1,19%, guany que s'amplia al 5% des del començament de febrer.

A nivell empresarial, Acciona ha tornat a ser protagonista, ja que ha donat algun detall més sobre la sortida a borsa de la seva divisió renovable, Acciona Energia. Les seves accions han pujat un 4% després de repuntar un 11% dijous. El grup controlat pels Entrecanales planeja col·locar al mercat el 25% del capital i mantenir-hi una participació majoritària a llarg termini.

Un altre valor en primer pla ha estat Banc Santander, que ha rebotat un 4,2% i ha superat la important resistència del buit baixista de març, quan va esclatar la pandèmia. A més, Repsol (+4%) també ha estès el seu ral·li alcista i voreja els 10 euros per acció.

A l'agenda econòmica, els PMI manufacturers preliminars de febrer han estat millors del que s'esperava a França, Alemanya i la zona euro, just al contrari que els PMI serveis, en els tres casos per sota el nivell de 50. Les dades indiquen que les restriccions a la mobilitat segueixen impactant en l'activitat econòmica.

En aquest sentit, al Regne Unit, les vendes al detall de gener han registrat un descens molt superior al que s'esperava a causa de les restriccions imposades per frenar la pandèmia.

A més, la Fundació de les Caixes d'Estalvi (Funcas) ha rebaixat un punt, fins al 5,7%, la seva estimació de creixement del PIB espanyol per a aquest any, a causa de l'endarreriment en l'inici de la recuperació com a conseqüència de la tercera onada de la Covid-19, el lent avanç de la campanya de vacunació i la contracció d'alguns dels principals mercats d'exportació.

Per 2022, s'espera un creixement del 6,3%, una dècima més que l'estimat anteriorment, pel fet que part de la demanda embassada d'uns 56.000 milions d'euros se seguirà absorbint gradualment, així com una millora del turisme un cop completada la fase de la vacunació contra el virus.

DE DRAGHI A YELLEN

El primer ministre italià, Mario Draghi, va aconseguir aquest dijous una extensa aprovació a la Cambra de Diputats al seu gabinet de govern, després d'aconseguir 535 vots a favor i 56 en contra

El govern de l'expresident del Banc Central Europeu (BCE) ja havia obtingut la confiança al Senat dimecres i aquest divendres Draghi tindrà la seva primera gran cita: la reunió telemàtica dels líders del G7 sota la presidència del Regne Unit.

Per la seva banda, la secretària del Tresor dels EUA, Janet Yellen, va declarar aquest dijous que segueix sent necessari un gran paquet d'estímul perquè l'economia torni a estar a ple rendiment en una entrevista a CNBC.

ELS CASOS DE COVID SEGUEIXEN DISMINUINT

Els nous casos -les hospitalitzacions i les morts- per la Covid-19 segueixen disminuint-se a Europa i als Estats Units. El ritme de vacunació està augmentant, però Europa segueix a la saga d'Israel, el Regne Unit i els Estats Units.

La Unió Europea ha demanat més dosi a Moderna i Pfizer. Johnson & Johnson ha sol·licitat l'autorització de la seva vacuna a la UE i l'EMA emetrà un dictamen a "mitjans de març". S'espera que Johnson & Johnson obtingui l'aprovació als EUA la setmana que ve (la reunió de la FDA té lloc divendres 26 de febrer, per la qual cosa l'aprovació real es preveu per al dissabte, 27 de febrer).

ALTRES MERCATS

L'euro s'aprecia 0,3% i es canvia als 1,2123 dòlars. El petroli (-1%, 63,28 dòlars) retalla posicions després de marcar màxims de 13 mesos durant la passada sessió. A més, la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys es manté al 0,34%.

L'or puja un 0,5%, fins als 1.785 dòlars i la plata puja un 1,6%, fins als 27,53 dòlars. El bitcoin rebota un 5%, fins als 54.750 dòlars, nou màxim històric.

Per anàlisi tècnica, "només tornarem a veure un senyal de fortalesa en l'IBEX amb la superació de la resistència dels 8.260 punts, màxims de febrer", indica César Nuez, analista de Bolsamanía. Superar aquest nivell l'impulsaria fins als màxims de principis d'any, als 8.440 punts.

Últimas noticias