L'IBEX s'acomiada d'abril amb pèrdues del 2% i amb el terratrèmol de la fusió BBVA-Sabadell

BBVA ha traslladat a Sabadell l'interès per iniciar negociacions

Per

Bolsamania | 30 abr, 2024

Actualitzat : 18:26

L'IBEX-35 ha cedit posicions aquest dimarts de manera molt voluminosa i clarament superior a la resta de places europees (IBEX: -2,22%, 10.854 punts). El mes acaba amb els bancs com a absoluts protagonistes del selectiu, ja que BBVA ha confirmat que es vol fusionar amb Sabadell. L'entitat biscaïna ha caigut més d'un 6%, mentre que Sabadell ha pujat més d'un 3%. A més, Santander (-3,7%) i CaixaBank (-3,2%) han cedit posicions després de publicar resultats. El banc càntabre va guanyar un 11% més al primer trimestre, fins als 2.852 milions. CaixaBank, per la seva banda, va incrementar el benefici un 17,5% entre el gener i el març, fins als 1.005 milions d'euros. Els descensos d'avui s'atribueixen a una recollida de beneficis després de la bona evolució a la borsa de les dues entitats, atès que les xifres han agradat als analistes.

Al costat d'aquests dos bancs, s'han anunciat xifres de moltes altres companyies a Espanya i Europa (HSBC, Volkswagen, que cau i arrossega el sector...), sense oblidar, per descomptat, les xifres d'Amazon als EUA.

Però, si des de l'àmbit empresarial hi ha esdeveniments rellevants, també n'hi ha a nivell macro. Aquest dimarts es publiquen els PIB del primer trimestre de múltiples països europeus, incloent-hi Espanya, així com el de la zona de l'euro. A més, a la zona euro s'ha conegut també l'IPC preliminar del mes d'abril, que es manté al 2,4%. Cal recordar que demà tanquen les places del Vell Continent pel festiu de l'1 de maig, Dia del Treball, per això avui s'acumulen les referències a seguir. Sí que obriran els EUA, on, a més, es coneixeran les conclusions de la reunió de dos dies de la Reserva Federal (Fed) que comença avui.

A Àsia s'han publicat diverses dades macro rellevants. Les vendes al detall del Japó van augmentar a un ritme més lent del que s'esperava al març, mentre que la desocupació es va situar lleugerament per sobre de les expectatives.

Les dades de la Xina van mostrar que l'activitat manufacturera es va expandir a un ritme més lent a l'abril. L'índex oficial de gerents de compres es va situar en 50,4 en comparació amb 50,8 al març. Tot i això, la lectura va superar les estimacions de Reuters de 50,3.

El Nikkei ha pujat avui un 1,24% després d'estar tancat ahir per festiu. El mercat segueix molt pendent del ien, que aquest dilluns va marcar mínims des de l'abril del 1990 enfront del dòlar en 160 iens per dòlar. Masato Kanda, el principal diplomàtic de divises del Japó, ha declinat comentar si el Ministeri de Finances havia intervingut per sostenir el ien, que es va recuperar ràpidament després de tocar aquests nivells.

TANCA MES AMB UN ASPECTE TÈCNIC FORT

L'IBEX tanca l'abril amb un saldo mensual negatiu (cau un 2%), després de viure una primera part de mes més complicada i recuperar-se a l'última.

Les tensions geopolítiques han marcat aquest mes i hi ha hagut molta preocupació pel conflicte entre l'Iran i Israel. Tot i això, al tancament d'abril, el focus torna de nou sobre la política monetària i els plans dels banquers centrals una vegada que aquestes tensions s'han apaivagat.

"L'aspecte tècnic de l'IBEX continua sent molt bo i tot sembla indicar-nos que podríem acabar veient una extensió de les pujades fins al nivell dels 11.200 punts", assenyala César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch. "La superació d'aquests nivells ens faria pensar en una extensió dels guanys fins al nivell dels 11.500 punts".

Per sota, el primer nivell de suport de l'IBEX és als 10.887 punts, mínims de dijous passat. "Si perdés aquests nivells, no descartem acabar veient una extensió de les caigudes fins als 10.500 punts", apunta Nuez.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0686 dòlars (-0,32%). El petroli cotitza amb caigudes moderades, amb el Brent als 87,93 dòlars i el WTI, als 82,21 dòlars.

L'or es deixa un 2% (2.309 dòlars) i la plata perd un 3,3% (26,74 dòlars).

El bitcoin posa en perill els 6.000 dòlars i l'ethereum lluita per mantenir els 3.000 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 4,661%.

Últimas noticias